fredagsvideo

"Min hjärna är något mer än bara dödlig, som tiden kommer att visa"

I denna veckas fredagsvideo spinner vi vidare på veckans quiztema och göttar ner oss i Ada Lovelaces liv och verk.

Denna veckas torsdagsquiz testar dina kunskaper kring kvinnliga pionjärer inom teknikvärlden. Vi har valt att spinna vidare på detta tema och gör en djupdykning i Ada Lovelaces liv och verk.

Agusta Ada Byron, eller Ada Lovelace som flest känner igen henne som, föddes den 10 december 1815 i London. Hennes far var den kända poeten Lord Byron och hennes mor var Anne Isabella Byron. Modern och fadern separerade kort efter att Ada fötts och för att inte dottern skulle bli allt för lik sin far såg Anne till att främja dotterns intresse för vetenskap och matematik.

Ada var sjuklig i stort sett hela sitt liv och dog av livmoderscancer strax före sin 37:de födelsedag. Under alla sina sjukdomsperioder fortsatte hon att studera. Hon hade William Frend, William King och Mary Somerville som privatlärare i matemaik och vetenskap. Redan vid 17 års ålder stod det klart att hon hade en anmärkningsvärd talang för matematik.

1833 mötte hon Charles Babbage för första gången. Han visade henne kort därefter prototypen till hans differensmaskin och de blev snabbt vänner och varandras bollplank.

1842 började Ada översätta den italienske matematikern Luigi Menabreas text om Babbages uppfinning den analytiska maskinen. Till texten bifogade hon en egen omfattande notapparat vilket också innehåller den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin, därför brukar Ada Lovelace klassas som den första datorprogrammeraren.

Källa: Wikipedia

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.