fredagsvideo

"Min hjärna är något mer än bara dödlig, som tiden kommer att visa"

I denna veckas fredagsvideo spinner vi vidare på veckans quiztema och göttar ner oss i Ada Lovelaces liv och verk.

Denna veckas torsdagsquiz testar dina kunskaper kring kvinnliga pionjärer inom teknikvärlden. Vi har valt att spinna vidare på detta tema och gör en djupdykning i Ada Lovelaces liv och verk.

Agusta Ada Byron, eller Ada Lovelace som flest känner igen henne som, föddes den 10 december 1815 i London. Hennes far var den kända poeten Lord Byron och hennes mor var Anne Isabella Byron. Modern och fadern separerade kort efter att Ada fötts och för att inte dottern skulle bli allt för lik sin far såg Anne till att främja dotterns intresse för vetenskap och matematik.

Ada var sjuklig i stort sett hela sitt liv och dog av livmoderscancer strax före sin 37:de födelsedag. Under alla sina sjukdomsperioder fortsatte hon att studera. Hon hade William Frend, William King och Mary Somerville som privatlärare i matemaik och vetenskap. Redan vid 17 års ålder stod det klart att hon hade en anmärkningsvärd talang för matematik.

1833 mötte hon Charles Babbage för första gången. Han visade henne kort därefter prototypen till hans differensmaskin och de blev snabbt vänner och varandras bollplank.

1842 började Ada översätta den italienske matematikern Luigi Menabreas text om Babbages uppfinning den analytiska maskinen. Till texten bifogade hon en egen omfattande notapparat vilket också innehåller den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin, därför brukar Ada Lovelace klassas som den första datorprogrammeraren.

Källa: Wikipedia

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.

Med IOS 12 dök äntligen appen Genvägar upp. Har du hunnit kika på den och framför allt – har du satt upp några genvägar? Tipsa om dina favorit i den här tråden.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.