fredagsvideo

"Min hjärna är något mer än bara dödlig, som tiden kommer att visa"

I denna veckas fredagsvideo spinner vi vidare på veckans quiztema och göttar ner oss i Ada Lovelaces liv och verk.

Denna veckas torsdagsquiz testar dina kunskaper kring kvinnliga pionjärer inom teknikvärlden. Vi har valt att spinna vidare på detta tema och gör en djupdykning i Ada Lovelaces liv och verk.

Agusta Ada Byron, eller Ada Lovelace som flest känner igen henne som, föddes den 10 december 1815 i London. Hennes far var den kända poeten Lord Byron och hennes mor var Anne Isabella Byron. Modern och fadern separerade kort efter att Ada fötts och för att inte dottern skulle bli allt för lik sin far såg Anne till att främja dotterns intresse för vetenskap och matematik.

Ada var sjuklig i stort sett hela sitt liv och dog av livmoderscancer strax före sin 37:de födelsedag. Under alla sina sjukdomsperioder fortsatte hon att studera. Hon hade William Frend, William King och Mary Somerville som privatlärare i matemaik och vetenskap. Redan vid 17 års ålder stod det klart att hon hade en anmärkningsvärd talang för matematik.

1833 mötte hon Charles Babbage för första gången. Han visade henne kort därefter prototypen till hans differensmaskin och de blev snabbt vänner och varandras bollplank.

1842 började Ada översätta den italienske matematikern Luigi Menabreas text om Babbages uppfinning den analytiska maskinen. Till texten bifogade hon en egen omfattande notapparat vilket också innehåller den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin, därför brukar Ada Lovelace klassas som den första datorprogrammeraren.

Källa: Wikipedia

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

En blinkning så är våren förbi tycker redaktionen som har massor av spännande prylar att hugga tag i. Vi hälsar i alla fall prylvåren välkommen med ett nytt avsnitt av vår podd.

Det blåser orkanvindar runt Facebook just nu efter veckans avslöjanden om hur användarnas data kan utnyttjas tämligen frikostigt, och vi passar därför på att bjuda på vd:n Mark Zuckerbergs pudel-intervju.

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?