fredagsvideo

"Min hjärna är något mer än bara dödlig, som tiden kommer att visa"

I denna veckas fredagsvideo spinner vi vidare på veckans quiztema och göttar ner oss i Ada Lovelaces liv och verk.

Denna veckas torsdagsquiz testar dina kunskaper kring kvinnliga pionjärer inom teknikvärlden. Vi har valt att spinna vidare på detta tema och gör en djupdykning i Ada Lovelaces liv och verk.

Agusta Ada Byron, eller Ada Lovelace som flest känner igen henne som, föddes den 10 december 1815 i London. Hennes far var den kända poeten Lord Byron och hennes mor var Anne Isabella Byron. Modern och fadern separerade kort efter att Ada fötts och för att inte dottern skulle bli allt för lik sin far såg Anne till att främja dotterns intresse för vetenskap och matematik.

Ada var sjuklig i stort sett hela sitt liv och dog av livmoderscancer strax före sin 37:de födelsedag. Under alla sina sjukdomsperioder fortsatte hon att studera. Hon hade William Frend, William King och Mary Somerville som privatlärare i matemaik och vetenskap. Redan vid 17 års ålder stod det klart att hon hade en anmärkningsvärd talang för matematik.

1833 mötte hon Charles Babbage för första gången. Han visade henne kort därefter prototypen till hans differensmaskin och de blev snabbt vänner och varandras bollplank.

1842 började Ada översätta den italienske matematikern Luigi Menabreas text om Babbages uppfinning den analytiska maskinen. Till texten bifogade hon en egen omfattande notapparat vilket också innehåller den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin, därför brukar Ada Lovelace klassas som den första datorprogrammeraren.

Källa: Wikipedia

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Vår Jakob har tagit semester så självklart passar vi på att störa honom med frågor om vilka prylar och tjänster som han kommer använda mest under ledigheten.

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?