Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

fredagsvideo

"Min hjärna är något mer än bara dödlig, som tiden kommer att visa"

I denna veckas fredagsvideo spinner vi vidare på veckans quiztema och göttar ner oss i Ada Lovelaces liv och verk.

Denna veckas torsdagsquiz testar dina kunskaper kring kvinnliga pionjärer inom teknikvärlden. Vi har valt att spinna vidare på detta tema och gör en djupdykning i Ada Lovelaces liv och verk.

Agusta Ada Byron, eller Ada Lovelace som flest känner igen henne som, föddes den 10 december 1815 i London. Hennes far var den kända poeten Lord Byron och hennes mor var Anne Isabella Byron. Modern och fadern separerade kort efter att Ada fötts och för att inte dottern skulle bli allt för lik sin far såg Anne till att främja dotterns intresse för vetenskap och matematik.

Ada var sjuklig i stort sett hela sitt liv och dog av livmoderscancer strax före sin 37:de födelsedag. Under alla sina sjukdomsperioder fortsatte hon att studera. Hon hade William Frend, William King och Mary Somerville som privatlärare i matemaik och vetenskap. Redan vid 17 års ålder stod det klart att hon hade en anmärkningsvärd talang för matematik.

1833 mötte hon Charles Babbage för första gången. Han visade henne kort därefter prototypen till hans differensmaskin och de blev snabbt vänner och varandras bollplank.

1842 började Ada översätta den italienske matematikern Luigi Menabreas text om Babbages uppfinning den analytiska maskinen. Till texten bifogade hon en egen omfattande notapparat vilket också innehåller den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin, därför brukar Ada Lovelace klassas som den första datorprogrammeraren.

Källa: Wikipedia

Trevlig helg!

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.