Amazon Alexa kommer till Windows 10

Amazons smarta assistent Alexa har letat sig in i allt fler produktkategorier, och nu ska den även ge Microsofts Cortana konkurrens på hemmaplan.

När vi reflekterade över fjolårets upplaga av CES-mässan kunde vi konstatera att Amazons smarta AI-tjänst Alexa dominerade under mässan, och hon har fortsatt att dominera bland nya produktsläpp sedan dess. Gemensamt med Apples Siri och Google Assistant är dock att hon tog sin början i Amazons egna produktutbud och letade sig sedan ut på marknaden i stort.

Nu ska Alexa dock ge Microsofts virtuella assistent Cortana ordentlig konkurrens på dess hemmaplan. Under årets nu pågående CES-mässa har HP, Lenovo, Asus och Acer presenterat planer för att integrera en Alexa-app i företagens Windows 10-utrustade datorer. Appen ska låta användaren utföra sökningar och enklare uppgifter på samma sätt som idag är möjligt på webben och i mobila enheter.

Alexa-appen kommer bli tillgänglig under våren och ovan nämnda datortillverkare kommer då att lansera nya produkter med appen förintegrerad. Alexa kräver att datorn är utrustad med mikrofoner som kan uppfatta röstkommandon över större avstånd än traditionella mikrofoner, vilket sannolikt innebär att inte alla datorer från ovanstående tillverkare kommer utrustad med tjänsten.

Vi kommer att se och höra betydligt mer om Alexa och dess konkurrenter under den pågående CES-mässan, och är du intresserad av att veta mer rekommenderar vi att du håller ett öga på vår tagg CES-2018 som länkas här nedanför.

Kommentarer
6 svar

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.