Amazon Alexa kommer till Windows 10

Amazons smarta assistent Alexa har letat sig in i allt fler produktkategorier, och nu ska den även ge Microsofts Cortana konkurrens på hemmaplan.

När vi reflekterade över fjolårets upplaga av CES-mässan kunde vi konstatera att Amazons smarta AI-tjänst Alexa dominerade under mässan, och hon har fortsatt att dominera bland nya produktsläpp sedan dess. Gemensamt med Apples Siri och Google Assistant är dock att hon tog sin början i Amazons egna produktutbud och letade sig sedan ut på marknaden i stort.

Nu ska Alexa dock ge Microsofts virtuella assistent Cortana ordentlig konkurrens på dess hemmaplan. Under årets nu pågående CES-mässa har HP, Lenovo, Asus och Acer presenterat planer för att integrera en Alexa-app i företagens Windows 10-utrustade datorer. Appen ska låta användaren utföra sökningar och enklare uppgifter på samma sätt som idag är möjligt på webben och i mobila enheter.

Alexa-appen kommer bli tillgänglig under våren och ovan nämnda datortillverkare kommer då att lansera nya produkter med appen förintegrerad. Alexa kräver att datorn är utrustad med mikrofoner som kan uppfatta röstkommandon över större avstånd än traditionella mikrofoner, vilket sannolikt innebär att inte alla datorer från ovanstående tillverkare kommer utrustad med tjänsten.

Vi kommer att se och höra betydligt mer om Alexa och dess konkurrenter under den pågående CES-mässan, och är du intresserad av att veta mer rekommenderar vi att du håller ett öga på vår tagg CES-2018 som länkas här nedanför.

Kommentarer
6 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.