Nvidia presenterar kretsen Xavier för självkörande bilar

Nvidia levererar inte bara avancerade grafikkort. Självkörande bilar är ett annat fokusområde och under CES har den senaste kretsen för området presenterats.

Nvidia är kända för att utveckla avancerade grafikkretsar för datorer och spelkonsoler, men på senare år har företag riktat allt mer fokus på självkörande bilar. Under fjolårets mässa presenterades Nvidias system för AI-styrda bilar och i år presenterar företaget den integrerade kretsen Xavier som ska driva dessa bilar.

Xavier är en integrerad systemkrets som utgörs av 9 miljarder transistorer och i detta ryms en processordel med åtta kärnor och en grafikdel med nästa generations Volta-teknik. Utöver detta kan kretsen även hantera HDR-video i 8K-upplösningar och har även hårdvara som hanterar maskininlärning och bildanalys.

Kretsen ska kunna utföra 30 miljarder beräkningar per sekund med en energikonsumtion på endast 30 watt, vilket är mindre än vad många bärbara datorer drar. Nvidia säger själva att detta är 15 gånger mer energieffektivt än föregångaren, och alla besparingar i detta avseende blir avgörande i elbilar där all energikonsumtion minskar sträckan som fordonet kan färdas.

Den rejäla beräkningskraften innebär att systemet ska kunna bearbeta stora mängder data från en rad olika sensorer i realtid, och snabbt reagera utifrån informationen som dessa förmedlar. En självkörande bil ska reagera på en rad olika informationstyper i realtid, från sensorer som kräver traditionell processorkraft och sensorer som förmedlar visuell information som kräver en kraftfull grafikdel.

Nvidia har presenterat en AI-plattform för bilar som kallas Pegasus AI. I denna sitter två Xavier-kretsar tillsammans med två Nvidia-grafikkort, och enligt företaget ska denna plattform uppnå nivå 5 för självkörande bilar. Nivå 5 är den nivå där bilen är helt självkörande, helt utan behov av mänskligt ingripande.

Vilka företag som kommer använda dessa kretsar och vilka modeller de kommer användas i är ännu oklart. Under fjolårets mässa presenterade Nvidia lösningen Drive PX 2 för självkörande bilar, där Volvo presenterades som en partner. Just denna plattform använde föregående generations grafikteknik Pascal, men det är inte helt osannolikt att Volvo kommer vara en tidig partner även för Xavier-kretsarna. Vi återkommer om detta när vi vet mer i frågan.

Kommentarer
19 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.