Nvidia presenterar kretsen Xavier för självkörande bilar

Nvidia levererar inte bara avancerade grafikkort. Självkörande bilar är ett annat fokusområde och under CES har den senaste kretsen för området presenterats.

Nvidia är kända för att utveckla avancerade grafikkretsar för datorer och spelkonsoler, men på senare år har företag riktat allt mer fokus på självkörande bilar. Under fjolårets mässa presenterades Nvidias system för AI-styrda bilar och i år presenterar företaget den integrerade kretsen Xavier som ska driva dessa bilar.

Xavier är en integrerad systemkrets som utgörs av 9 miljarder transistorer och i detta ryms en processordel med åtta kärnor och en grafikdel med nästa generations Volta-teknik. Utöver detta kan kretsen även hantera HDR-video i 8K-upplösningar och har även hårdvara som hanterar maskininlärning och bildanalys.

Kretsen ska kunna utföra 30 miljarder beräkningar per sekund med en energikonsumtion på endast 30 watt, vilket är mindre än vad många bärbara datorer drar. Nvidia säger själva att detta är 15 gånger mer energieffektivt än föregångaren, och alla besparingar i detta avseende blir avgörande i elbilar där all energikonsumtion minskar sträckan som fordonet kan färdas.

Den rejäla beräkningskraften innebär att systemet ska kunna bearbeta stora mängder data från en rad olika sensorer i realtid, och snabbt reagera utifrån informationen som dessa förmedlar. En självkörande bil ska reagera på en rad olika informationstyper i realtid, från sensorer som kräver traditionell processorkraft och sensorer som förmedlar visuell information som kräver en kraftfull grafikdel.

Nvidia har presenterat en AI-plattform för bilar som kallas Pegasus AI. I denna sitter två Xavier-kretsar tillsammans med två Nvidia-grafikkort, och enligt företaget ska denna plattform uppnå nivå 5 för självkörande bilar. Nivå 5 är den nivå där bilen är helt självkörande, helt utan behov av mänskligt ingripande.

Vilka företag som kommer använda dessa kretsar och vilka modeller de kommer användas i är ännu oklart. Under fjolårets mässa presenterade Nvidia lösningen Drive PX 2 för självkörande bilar, där Volvo presenterades som en partner. Just denna plattform använde föregående generations grafikteknik Pascal, men det är inte helt osannolikt att Volvo kommer vara en tidig partner även för Xavier-kretsarna. Vi återkommer om detta när vi vet mer i frågan.

Kommentarer
19 svar

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.

På fredag börjar Apples nya flaggskeppsmobiler att säljas i butiker. Om du har en Iphone X redan – finns det några skäl att uppgradera? Kanske finns det ett stort skäl.

IOS 12 är här, och går att ladda hem. Här är en snabb genomgång av nyheterna i systemet.