Nvidia presenterar kretsen Xavier för självkörande bilar

Nvidia levererar inte bara avancerade grafikkort. Självkörande bilar är ett annat fokusområde och under CES har den senaste kretsen för området presenterats.

Nvidia är kända för att utveckla avancerade grafikkretsar för datorer och spelkonsoler, men på senare år har företag riktat allt mer fokus på självkörande bilar. Under fjolårets mässa presenterades Nvidias system för AI-styrda bilar och i år presenterar företaget den integrerade kretsen Xavier som ska driva dessa bilar.

Xavier är en integrerad systemkrets som utgörs av 9 miljarder transistorer och i detta ryms en processordel med åtta kärnor och en grafikdel med nästa generations Volta-teknik. Utöver detta kan kretsen även hantera HDR-video i 8K-upplösningar och har även hårdvara som hanterar maskininlärning och bildanalys.

Kretsen ska kunna utföra 30 miljarder beräkningar per sekund med en energikonsumtion på endast 30 watt, vilket är mindre än vad många bärbara datorer drar. Nvidia säger själva att detta är 15 gånger mer energieffektivt än föregångaren, och alla besparingar i detta avseende blir avgörande i elbilar där all energikonsumtion minskar sträckan som fordonet kan färdas.

Den rejäla beräkningskraften innebär att systemet ska kunna bearbeta stora mängder data från en rad olika sensorer i realtid, och snabbt reagera utifrån informationen som dessa förmedlar. En självkörande bil ska reagera på en rad olika informationstyper i realtid, från sensorer som kräver traditionell processorkraft och sensorer som förmedlar visuell information som kräver en kraftfull grafikdel.

Nvidia har presenterat en AI-plattform för bilar som kallas Pegasus AI. I denna sitter två Xavier-kretsar tillsammans med två Nvidia-grafikkort, och enligt företaget ska denna plattform uppnå nivå 5 för självkörande bilar. Nivå 5 är den nivå där bilen är helt självkörande, helt utan behov av mänskligt ingripande.

Vilka företag som kommer använda dessa kretsar och vilka modeller de kommer användas i är ännu oklart. Under fjolårets mässa presenterade Nvidia lösningen Drive PX 2 för självkörande bilar, där Volvo presenterades som en partner. Just denna plattform använde föregående generations grafikteknik Pascal, men det är inte helt osannolikt att Volvo kommer vara en tidig partner även för Xavier-kretsarna. Vi återkommer om detta när vi vet mer i frågan.

Kommentarer
19 svar

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.