Flera företag visar upp smarta skärmar med Android Things

Under CES-mässan ger sig Google in i fajten om smarta skärmenheter när flera företag släpper smarta skärmar med inbyggd Google Assistant.

Under 2018 kommer Google Assistant komma till smarta skärmenheter från företagen Altec Lansing, Anker Innovations, Bang & Olufsen, Braven, iHome, JBL, Jensen, LG, Lenovo, Klipsch, Knit Audio, Memorex, RIVA Audio, SōLIS och Sony. Av dessa är kanske Sony, JBL, LG och Lenovo de mest spännande på listan.

Den smarta skärmen delar mycket med Google Home-produkterna men fokuset på skärmen öppnar upp för nya möjligheter. När du frågar din smarta skärm efter en vägbeskrivning öppnas automatiskt Google Maps för att visa vägen tydligare, och när du frågar efter recept dyker receptet upp på skärmen för att du lättare ska se vad som behöver göras.

Men den kanske mest intressanta nyheten är att enheterna från ovan nämnda företag är de första som drivs med plattformen Android Things, vilket är Googles svar på styrning av IoT-enheter. Utöver att ha Google Assistant inbyggt har även samtliga enheter stöd för Google Cast.

Produkterna från JBL, LG och Lenovo kommer vara baserade på Qualcomms plattform SD624 Home Hub medan Sony istället kommer använda sig av kretsen Mediatek MT8173. Än så länge verkar det dock bara som att det är Lenovo och JBL som har presenterat sina smarta skärmar på CES-mässan.

Lenovo Smart Display

Enheten finns i två skärmstorlekar; åtta eller tio tum, varav den större varianten kommer med en baksida i bambu. 8-tumsvarianten har en vit baksida och båda har anammat ett futuristiskt asymmetriskt formspråk.

Den mindre modellen av Smart Diplay kommer att kosta 199 dollar, vilket lär bli runt 2 000 kronor på den svenska marknaden. Den större modellen landar på 249 dollar vilket bör bli runt 2 500 kronor i Sverige.

JBL LINK View

JBL:s smarta skärm är betydligt rundare i formspråket jämfört med Lenovos. Skärmen är placerad i mitten med högtalare på båda sidor om sig. Enheten är utrustad med en 8-tum stor skärm och en framåtvänd kamera med 5 megapixel upplösning.

JBL lägger fokus på en ”utmärkt ljudkvalitet”. Förutom de två stereohögtalarna som omsluter skärmen finns ett bakåtriktat passivt baselement som ska ge en rik och djup bas och JBL skriver i ett pressmeddelande:

”När vi lanserade LINK-serien förra året representerade den en viktig milstolpe för oss, som den första röststyrda högtalaren framtagen för att använda Google Assistant och samtidigt leverera Grammy-prisbelönt JBL-ljud.”

JBL LINK View har en IPX4-klassning vilket innebär att den är stänksäker. Det är oklart vad prislappen kommer att landa på.

Kommentarer
2 svar

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.