10 fascinerande prylar på CES

CES är platsen där morgondagens spännande teknik visas upp, men också obskyra produkter som är mer roliga än vettiga. Här är tio exempel.

Maskinen som viker dina kläder

Brukar du muttra över tristessen som infinner sig när du viker tvätt? Då kanske denna produkt är något för dig. Foldimate är en maskin som viker tvätten åt dig, och ska kunna göra detta på blott fyra minuter. Den är stor som en diskmaskin och kostar runt 10 000 kronor, men kan man verkligen sätta en prislapp på den tid du slipper lägga på att vika tvätt? Foldimate förväntas bli tillgänglig i slutet av 2019 och det är oklart vilka marknader som gäller.

En flygande "bil"

Det har länge talats om den självkörande bilen, och en hel del framsteg har gjorts på området de senaste åren. Men när Intel skulle presentera sitt arbete inom området under CES var det i form av Volocopter, en självflygande helikopter som kan transportera människor. Den har redan testats och fungerar, och om människor kan tänka sig att susa runt uppe i luften med en maskin som pilot återstår bara det där lilla hindret som kallas lagstiftning. Om vi haft problem med vanliga drönare kan man bara gissa sig till vilka bekymmer detta skulle stöta på.

En smartklocka som drivs av din kroppsvärme

En av de senaste produktkategorierna i prylvärlden har varit de smarta klockorna. De kan integreras med våra andra smarta prylar på olika sätt och hjälpa till med olika delar av vår vardag, med allt från notifikationer till övervakning av våra framsteg inom träning. Men ett bekymmer som alla smarta klockor dras med är begränsad batteritid.

Detta vill företaget Matrix ändra på med klockan Powerwatch X som använder termoelektrisk laddning från användarens kroppsvärme för att konstant ladda batteriet. Klockan ska kunna övervaka din träning och även ta emot notifikationer från telefonen via Bluetooth. Powerwatch X ska kosta cirka 250 dollar och ska skeppas under första kvartalet i år, sannolikt inte till den svenska marknaden dock.

Taxin tar till skyarna

Känner du att det är under all kritik att alla de där futuristiska svävar-bilarna från science fiction-filmerna ännu inte är här? Företaget Bell Helicopter vill ändra på det och visade under CES upp helikoptern som vid första anblick ser ut som just en futuristisk bil. Detta beror på att företaget endast tog med kabinen till mässan, rotorbladen och övrig utrustning som krävs för att faktiskt får den att flyga var inte en del av utställningen. Men för den som vill låtsas som att den befinner sig i filmen Demolition Man, Blade Runner eller Total Recall bör kanske hålla ett öga på Bell Taxi framöver.

Nokia smartar till din sömn

Känner du att du har svårt att somna in ordentligt, och saknar på tok för mycket information om hur din sömn egentligen fungerar? Då kan kanske Nokia Sleep vara något att investera i. Det finska bolaget introducerade denna smarta uppkopplade samling sensorer som byggs in i en madrass.

Den kan mäta av när du är på väg att somna in, och tack vare stöd för hemautomatisering via IFTTT kan du konfigurera exakt vad som händer i ditt smarta hem när du är på väg att somna. Kanske sänker du lampornas ljusstyrka långsamt samtidigt som rullgardinerna sänks, och temperaturen i sovrummet sänks långsamt i takt med detta? Kommunikationen sker över wifi och Nokias hälsoapp Health Mate betygsätter sedan hur bra din sömn varit.

En del av detta uppges vara att den håller koll på dina snarkningar. Likt det mesta på mässan ska Nokia Sleep även integreras med röstassistenten Amazon Alexa, så du kommer med andra ord kunna vråla till Alexa och undra hur bra det går med din sömn egentligen. Nokia Sleep ska skeppas under första kvartalet i år och ska kosta cirka 100 dollar, strax över 1000 kronor.

Säg hej till smarta strumpor

Allting ska bli smart, det är alldeles tydligt. Madrasser, kylskåp, kalsonger, hårborstar ... ja det finns ingen ände verkar det som. Ett tillskott till kategorierna som täcks är nu sockor då företaget Siren Care visar upp just smarta sockor under CES. Tanken bakom Siren Cares smarta sockor är dock god.

Företaget vill utveckla smart övervakning av vår hälsa som integreras i våra kläder som vi alltid har på oss, mer än våra smarta prylar till och med. Det första steget blir sockor och tanken här är att de ska hålla koll på temperaturförändringar i dina fötter för att exempelvis meddela diabetiker när något ser ut att vara fel och de borde konsultera en doktor.

De ser till största delen ut som vilka sockor som helst, men en liten utbuktande enhet kommunicerar med en app på din telefon där du kan se temperaturnivåer på dina fötter och om det finns några varningstecken du borde kolla upp. Sockorna ska kunna maskintvättas och fås via en prenumerationsmodell. Var sjätte månad byter Siren Care ut sockorna. Det är oklart på vilka marknader Sirens Cares produkter ska kunna prenumereras på.

Smarta ... grillroboten?

Robotdammsugare och robotgräsklippare har många av oss säkert kommit i kontakt med, och flera av oss kanske äger eller suktar efter en. Men en robot som rengör din grill kanske är något av en mer nischad produkt. I grillpartyts hemland USA verkar det som att det finns företag som tror på idén, och på CES visas en sådan upp. Om nästa version kan vända på hamburgarna och applicera hamburgerdressing också kanske vi blir lite mer intresserade av konceptet.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Öronfria hörlurar

Utöver att det kanske skulle vara roligt att hoppa fram och skrika "I'm Batband" den första kvarten eller så faller denna produkt inom kategorin "saker vi inte visste att det efterfrågades". Batband är trådlösa hörlurar som inte placeras över dina öron. Istället placeras de runt skallen din och kan förmedla ljud till öronen ändå. Först tar Apple bort hörlursporten, och nu ska öronen tas bort ur ekvationen också. Var ska det här sluta egentligen?

En genitalisk produkt

Oroar du dig för att telefoner, smarta klockor, tv-apparater och annat oknytt ska stråla sönder dina allra heligaste regioner? Förkasta din oro, Spartan Underwear kommer till undsättning! Dessa kalsonger ska skydda dina nedre regioner mot 99 procent av all strålning som finns runtomkring dig. Vilken den där återstående procenten är vet vi inte, kanske strålning från rymden, men det åtgärdas kanske i version två.

Vikthetsande bälte

Det kan ibland vara ångestfyllt att ställa sig på vågen och se vilken åverkan julmaten gjort. Eller skämsfaktorn i att faktiskt behöva flytta ett par hål bakåt i bältet. Om du vill öka på skämsfaktorn ett par snäpp till kan du börja använda bältet från företaget Welt. Bältet håller koll på och ska kunna balansera ditt kaloriintag, men mest kommer det erbjuda två väldigt konkreta budskap om hur långt ifrån ditt mål du egentligen är.

Kommentarer
9 svar

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Samsung verkar satsa på super-premium med Galaxy S10, och priserna blir därefter enligt en ny rapport som cirkulerar.

Spotify har börjat rulla ut en ny funktion som låter dig blockera artister du inte vill höra. De blockerade artisterna dyker inte upp i vare sig bibliotek, spellistor eller radiostationer.

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.