Google stäms för diskriminering mot vita konservativa män

Förra året fick en Google-anställd sluta efter att han delade ett dokument som stred mot Google policys. Nu stämmer han företaget för han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter.

Under augusti i fjol hamnade Google i blåsvädret efter att det uppdagades att en anställd internt spridit ett dokument som väckte många reaktioner både inom och utanför företaget.

Dokumentet innehöll bland annat åsikter och egna tolkningar av varför det finns så få kvinnor i teknikbranschen – där slutsatsen var att det är resultat av biologin. James Damore som den tidigare anställde heter menade även att Google bör lägga mer energi på att skapa en ideologisk mångfald, snarare än en mångfald av kön och etnicitet.

Kort efter att dokumentet hamnat i offentlighetens händer valde Google att avskeda Damore eftersom åsikterna han uttryckte i dokumentet stred mot företagets uppförandekod och policys.

Nu lite drygt ett halvår senare stämmer Damore Google då han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter. Stämningsansökan innehåller ett 86 sidor långt dokument med skärmdumpar från Googles interna diskussionsforum som bevis på Googles anti-konservativa och anti-vita agenda.

Damore menar att företagets mångfaldhetsarbete exkluderar personer med en konservativ politisk hållning, män och vita. Han menar även att personer med dessa attribut blir skammade, svartlistade och berövade från möjligheten att klättra i karriärstegen.

I dagsläget är 69 procent av de anställda på Google män och 56 procent är vita. Teknikavdelningen består av 80 procent män och 53 procent vita. Av de som sitter på en ledningsposition är 75 procent män och 68 procent vit – siffror som talar emot Damores tes. En talesperson för Google har i ett uttalande till Wired sagt:

– Vi ser fram emot att försvara oss mot Damores stämningsansökan i rätten.

Google har även tidigare varit i rätten för att arbetsdepartementet konstaterade i en preliminär rapport i en pågående undersökning att Google förfördelar kivnnor när det kommer till i löneförhandlingar och ekonomiska bonusar.

Kommentarer
23 svar

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.

Den här veckan ställer vi frågor om Microsoft, ett företag med många strängar på lyran. Hur många rätt får du?