Google stäms för diskriminering mot vita konservativa män

Förra året fick en Google-anställd sluta efter att han delade ett dokument som stred mot Google policys. Nu stämmer han företaget för han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter.

Under augusti i fjol hamnade Google i blåsvädret efter att det uppdagades att en anställd internt spridit ett dokument som väckte många reaktioner både inom och utanför företaget.

Dokumentet innehöll bland annat åsikter och egna tolkningar av varför det finns så få kvinnor i teknikbranschen – där slutsatsen var att det är resultat av biologin. James Damore som den tidigare anställde heter menade även att Google bör lägga mer energi på att skapa en ideologisk mångfald, snarare än en mångfald av kön och etnicitet.

Kort efter att dokumentet hamnat i offentlighetens händer valde Google att avskeda Damore eftersom åsikterna han uttryckte i dokumentet stred mot företagets uppförandekod och policys.

Nu lite drygt ett halvår senare stämmer Damore Google då han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter. Stämningsansökan innehåller ett 86 sidor långt dokument med skärmdumpar från Googles interna diskussionsforum som bevis på Googles anti-konservativa och anti-vita agenda.

Damore menar att företagets mångfaldhetsarbete exkluderar personer med en konservativ politisk hållning, män och vita. Han menar även att personer med dessa attribut blir skammade, svartlistade och berövade från möjligheten att klättra i karriärstegen.

I dagsläget är 69 procent av de anställda på Google män och 56 procent är vita. Teknikavdelningen består av 80 procent män och 53 procent vita. Av de som sitter på en ledningsposition är 75 procent män och 68 procent vit – siffror som talar emot Damores tes. En talesperson för Google har i ett uttalande till Wired sagt:

– Vi ser fram emot att försvara oss mot Damores stämningsansökan i rätten.

Google har även tidigare varit i rätten för att arbetsdepartementet konstaterade i en preliminär rapport i en pågående undersökning att Google förfördelar kivnnor när det kommer till i löneförhandlingar och ekonomiska bonusar.

Kommentarer
23 svar

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.

Enligt en patentansökan från Apple kan företagets röstassisitent Siri hjälpa dig utan att kräva internetanslutning i framtiden.

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?