Google stäms för diskriminering mot vita konservativa män

Förra året fick en Google-anställd sluta efter att han delade ett dokument som stred mot Google policys. Nu stämmer han företaget för han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter.

Under augusti i fjol hamnade Google i blåsvädret efter att det uppdagades att en anställd internt spridit ett dokument som väckte många reaktioner både inom och utanför företaget.

Dokumentet innehöll bland annat åsikter och egna tolkningar av varför det finns så få kvinnor i teknikbranschen – där slutsatsen var att det är resultat av biologin. James Damore som den tidigare anställde heter menade även att Google bör lägga mer energi på att skapa en ideologisk mångfald, snarare än en mångfald av kön och etnicitet.

Kort efter att dokumentet hamnat i offentlighetens händer valde Google att avskeda Damore eftersom åsikterna han uttryckte i dokumentet stred mot företagets uppförandekod och policys.

Nu lite drygt ett halvår senare stämmer Damore Google då han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter. Stämningsansökan innehåller ett 86 sidor långt dokument med skärmdumpar från Googles interna diskussionsforum som bevis på Googles anti-konservativa och anti-vita agenda.

Damore menar att företagets mångfaldhetsarbete exkluderar personer med en konservativ politisk hållning, män och vita. Han menar även att personer med dessa attribut blir skammade, svartlistade och berövade från möjligheten att klättra i karriärstegen.

I dagsläget är 69 procent av de anställda på Google män och 56 procent är vita. Teknikavdelningen består av 80 procent män och 53 procent vita. Av de som sitter på en ledningsposition är 75 procent män och 68 procent vit – siffror som talar emot Damores tes. En talesperson för Google har i ett uttalande till Wired sagt:

– Vi ser fram emot att försvara oss mot Damores stämningsansökan i rätten.

Google har även tidigare varit i rätten för att arbetsdepartementet konstaterade i en preliminär rapport i en pågående undersökning att Google förfördelar kivnnor när det kommer till i löneförhandlingar och ekonomiska bonusar.

Kommentarer
23 svar

Få Apple-produkter har fått så mycket kritik som Kartor. Numera är tjänsten en stor anledning till varför jag fortsätter att välja Apple. Nu ska ni få höra varför jag älskar Apple Kartor.

Den här veckans podd bjuder på mobilsnack, lite pepp inför WWDC, intressanta undersökningar och ett varmt hej då från Amanda som snart börjar på ett nytt jobb.

Att förstå sig på kryptovalutor som Bitcoin är inte det lättaste. Youtube-kanalen Botnik studios "hjälper till" med ett tveksamt men roligt resultat.

En Echo-enhet har blivit ertappad med att spela in en konversation i bakgrunden och dela den med en kontakt i användarens adressbok.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en vecka, och så här tycker han.

Blott förra veckan skrev vi om att datorspel i mobilen ska bli möjligt via appen Steam Link, men Apple stänger ner möjligheten innan den ens släppts.