Google stäms för diskriminering mot vita konservativa män

Förra året fick en Google-anställd sluta efter att han delade ett dokument som stred mot Google policys. Nu stämmer han företaget för han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter.

Under augusti i fjol hamnade Google i blåsvädret efter att det uppdagades att en anställd internt spridit ett dokument som väckte många reaktioner både inom och utanför företaget.

Dokumentet innehöll bland annat åsikter och egna tolkningar av varför det finns så få kvinnor i teknikbranschen – där slutsatsen var att det är resultat av biologin. James Damore som den tidigare anställde heter menade även att Google bör lägga mer energi på att skapa en ideologisk mångfald, snarare än en mångfald av kön och etnicitet.

Kort efter att dokumentet hamnat i offentlighetens händer valde Google att avskeda Damore eftersom åsikterna han uttryckte i dokumentet stred mot företagets uppförandekod och policys.

Nu lite drygt ett halvår senare stämmer Damore Google då han menar att de diskriminerar vita män med konservativa åsikter. Stämningsansökan innehåller ett 86 sidor långt dokument med skärmdumpar från Googles interna diskussionsforum som bevis på Googles anti-konservativa och anti-vita agenda.

Damore menar att företagets mångfaldhetsarbete exkluderar personer med en konservativ politisk hållning, män och vita. Han menar även att personer med dessa attribut blir skammade, svartlistade och berövade från möjligheten att klättra i karriärstegen.

I dagsläget är 69 procent av de anställda på Google män och 56 procent är vita. Teknikavdelningen består av 80 procent män och 53 procent vita. Av de som sitter på en ledningsposition är 75 procent män och 68 procent vit – siffror som talar emot Damores tes. En talesperson för Google har i ett uttalande till Wired sagt:

– Vi ser fram emot att försvara oss mot Damores stämningsansökan i rätten.

Google har även tidigare varit i rätten för att arbetsdepartementet konstaterade i en preliminär rapport i en pågående undersökning att Google förfördelar kivnnor när det kommer till i löneförhandlingar och ekonomiska bonusar.

Kommentarer
23 svar

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).

Kontanter är ute och plastkorten tappar snabbt sin charm med alla mobila betallösningar som kommer. Ida satte sig ned med Mastercard för att prata om utvecklingen.