Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sony satsar på smarta kameror och Aibo återvänder

Under CES har Sony presenterat mycket nytt inom tv, fotografi och ljud. Ida har besökt montern och fascineras av bilkameror och Aibo-robotens återkomst!

Även om många idag säkert förknippar Sony med spelkonsoler, filmstudios, tv-apparater och hörlurar av olika slag är de även väldigt stora inom kameror, för fotografi såväl som för videoinspelning. Under årets CES-mässa har företaget presenterat nytt inom ett flertal av deras produktkategorier, däribland just kameror.

En del av dessa nyheter berör deras systemkameror. För den nya sensorn RX0, har Sony tagit sensortekniken från RX-familjen och bantat ner denna till ett kompakt format som dessutom är vattentålig. Sannolikt lär den leda till mer kompakta kameralösningar.

Mer spännande var de kameralösningar som presenterades för bilar. I Sonys monter demonstrerar företaget hur deras kamerasensorer kan monteras in i bilar och användas för att se sådant som det mänskliga ögat inte kan urskilja. Exempel på sådana situationer är bland annat att kamerasensorerna kan se vad som sker inuti en mörk tunnel, vilket det mänskliga ögat inte klarar av.

På ljudfronten visades också en del nytt. Bland annat demonstrerades hur inbyggt stöd för Google Assistant i Bravia-tv:s och de smarta högtalarna LF-S50G ska låta användaren styra den ljudliga upplevelsen i hemmet enbart med rösten. Sony verkar överlag fokuserade på Googles assistent och de nya trådlösa hörlurarna WF-SP700N och WI-SP600N som presenterades under mässan.

Dessa hörlurar erbjuder brusreducering och vattentålighet enligt IPX4-standarden, vilket innebär att de är stänktåliga. De erbjuder tre timmars ljuduppspelning med batteridrift, och nio timmar när det medföljande laddningsfodralet används. Stödet för Google Assistant är dock inte bara isolerat till de nya hörlurarna. Även fjolårets populära trådlösa hörlurar MDR-1000X ska bli kompatibla med Google Assistant framöver via en uppdatering.

Här på plats har jag fått intrycket av att Sony, och Google, inte planerar att lansera Google Assistant-funktionen i produktutbudet på svensk mark förrän den har lärt sig svenska. Vi återkommer när vi får mer konkreta svar i frågan, men det verkar inte som att de lanserar först med engelska likt Amazon Alexa.

En rolig högtalarnyhet med en kanske tveksam specialförmåga är högtalarna SRS-XB41. Den unika egenskapen med dessa högtalare är att du kan slå på dem för att spela upp olika ljud med tillhörande ljuseffekter. Belysningen ska pulsera i takt med musiken, men om du inte är nöjd med detta kan du alltså puckla på högtalaren för ytterligare ljus- och ljudeffekter.

Ljudet som skickas ut är tredimensionellt och ska enligt Sony kunna skapa bra ljud även när högtalaren befinner sig i icke-optimala omgivningar. De ansluter till telefonen via Bluetooth eller NFC, och de är både vatten-, damm- och rosttåliga. Det sistnämnda innebär att du kan kasta högtalaren i havet utan att oroa dig för att rost ska leta sig in i den.

En personlig favorit som fick mig att dra på smilgroparna var att se Sonys dundersöta robothund Aibo återvända. Den nya versionen ska tyvärr bara lanseras på den japanska marknaden, åtminstone som det ser ut just nu, så jag får snällt vänta på att kunna leka med en egen robothund några år till.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.