Apple klantar sig återigen med lösenord i Mac OS High Sierra

Höstens stora säkerhetsproblem tycks följa med till 2018 då ytterligare en lösenordsrelaterad säkerhetsmiss har hittats i Mac OS.

Under den gångna hösten stod säkerhetsproblem som spön i backen för Apples mjukvara. Allt från IOS 11 till Mac OS High Sierra drabbades av ett flertal problem, där vissa säkerhetsbrister var så pinsamt allvarliga att man kunde ifrågasätta om företaget övergivit mjukvarugranskning helt.

Vi uttryckte förhoppningar om att företaget skulle lära sig av sina misstag, men det verkar som att åtminstone Mac OS fortfarande hyser en hel del designmissar. Den säkerhetsmiss som nu upptäckts är förvisso inte särskilt allvarlig utan mer av en pinsam karaktär.

Teknikprofilen Karl-Emil Nikka går igenom det nya säkerhetsproblemet i Mac OS, och hur oroväckande bristen är för Apples säkerhetstänk i Mac OS-plattformen.

Om en person lämnar sin dator obevakad och är inloggad med sitt administratörskonto kan en obehörig person öppna systeminställningar för App Store och ändra i dem så att det exempelvis blir möjligt att köpa appar utan att använda lösenord.

Detta kräver att personen har fysisk tillgång till datorn, så i praktiken lär det inte bli ett stort problem, men sett ur säkerhetssynvinkel är det ytterligare ett stort snedsteg för Apples utvecklingsprocess. Liknande problem ska inte finnas i mjukvaran hos en av världens största aktörer i persondatorindustrin.

I vanlig ordning kommer Apple säkerligen att släppa en systemuppdatering inom kort som åtgärdar bristen, och som vanligt rekommenderar vi att du alltid installerar de senast tillgängliga uppdateringarna. Men efter det senaste halvåret lär många Mac-användare tvingats bli bättre på att leta efter åtgärder för mjukvaran.

Kommentarer
1 svar

Nu finns det äntligen en officiell Spotify-app för Apple Watch. En uppdatering till Spotify finns i App Store.

Nu är det dags att utse de absolut bästa teknikprylarna från 2018, och det är vi på 99 som avgör genom att nominera och rösta. Det börjar direkt, så var med du också! Det finns också chans att vinna fina priser.

Trots ett namnbyte är det mesta sig likt hos Samsungs smarta klockor, men trevliga funktioner och klassledande batteritid ger en fantastisk helhetsupplevelse.

Volkswagen har uppdaterat sin IOS-app med stöd för bland annat Siri Shortcuts, så nu kan prenumeranter låsa upp bilen och frosta av rutan med hjälp av Apples röstassistent.

En kommande större variant av Airpods skulle själv kunna reda ut vad som är höger och vänster öra, och anpassa ljudet därefter enligt ett nytt patent som Apple säkrat.

Under föregående helg undersökte vi vilka användningsområden vi här på 99 nyttjar mest flitigt i våra telefoner. Resultatet är både oväntat och väntat.