Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Färre än 10 procent av Google-användarna använder tvåfaktorautentisering

Trots att Google erbjudit tvåfaktorautentisering som ett enkelt sätt att höja säkerheten för deras tjänster under flera år, har väldigt få aktiverat funktionen.

Att hålla dina konton och din information säker på nätet blir allt viktigare. Som tur är finns det enkla metoder för att se till att ingen obehörig kommer åt din data. Först och främst behöver du välja starka lösenord till dina inloggningar. När du fått ordning på det är nästa steg att aktivera tvåfaktorautentisering eller liknande extra säkerhetslager där det är möjligt.

På Usenixs säkerhetskonferens Enigma 2018 som nyligen gick av stapeln delade Google-ingenjören Grzegorz Milka med sig av intressant (och lite deprimerande) statistik. Färre än 10 procent av sökjättens aktiva användare har aktiverat tvåfaktorautentisering för att skydda sina konton. Han sa också att bara omkring 12 procent av amerikanerna använder en lösenordshanterare enligt en studie från 2016.

Det där med starka lösenord kan kännas krångligt – men det är därför vi uppmanar dig att skaffa dig en lösenordshanterare. Det finns flera alternativ, exempelvis 1password, Lastpass eller Dashlane. Med en lösenordshanterare värd namnet behöver du memorera ett starkt lösenord och kan få hjälp att skapa säkra lösenord till dina övriga inloggningar (använd olika till alla). Under 2017 var de vanligaste lösenorden som läckte ut på nätet återigen "123456" och "password".

Med hjälp av tvåfaktorautentisering gör du det sedan extra svårt för någon att komma åt din data genom att lägga på ett extra säkerhetslager där du exempelvis får en kod i ett sms eller en app som ska anges utöver lösenordet. Det här blir allt vanligare och erbjuds bland annat av Apple och Google. Gmail-användare har kunnat aktivera funktionen under nästan sju år nu.

På frågan om varför Google inte tvingar sina användare att aktivera funktionen svarade ingenjören att det handlar om användarvänlighet, att det skulle driva bort en del användare från Googles tjänster. Med Mac OS High Sierra och IOS 11 har Apple tryckt hårt på att användare ska aktivera funktionen, men hur många som gjort det har de inte delat med sig av.

Nyårslöfte för 2018?

Låt ett av dina nyårslöften för det här året vara att säkra upp ditt digitala liv! Det är inte svårt och kräver inte särskilt mycket extra tid. Investera i en lösenordshanterare och aktivera tvåfaktorautentisering där det går.

Missa inte vår guide från i somras om hur du säkrar upp ditt Apple ID:
Guide: Säkra ditt Apple ID med tvåfaktorsautentisering (guide, 2017-06-14)

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
27 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.