Nej, Iphone X är inget misslyckande

Nu går det att läsa lite varstans om att Iphone X ett misslyckande som Apple kommer att sluta sälja redan i sommar. Vilken skandal! Låt oss lugna ner oss och granska vad som sägs närmare.

Vid det här laget är det väl inrutat i oss konsumenter att Apple släpper en ny mobil varje höst och ofta är det så att förra årets modell får stanna kvar i sortimentet med en lite billigare prislapp.

På sistone har jag läst flera artiklar som presenterar tesen att Iphone X är ett misslyckande och att Apple väljer att ta bort den ur sortimentet – en del säger att den kan försvinna redan i sommar. Vad som faktiskt kommer att hända med telefonen får vi troligen veta först i september när Apple bjuder in till event, men den här typen av artiklar får det att klia i hela kroppen så jag måste säga lite mer än så om ämnet.

Först och främst – det här vore inte första gången som Apple slutar att sälja en modell efter ett år på marknaden. Det går inte att dra slutsatsen att Apple misslyckats om det här visar sig stämma helt eller delvis.

Apple sålde första generationens Iphone fram tills den ersattes av Iphone 3G och senare ersattes Iphone 5 efter bara ett år av nya flaggskeppet Iphone 5S och den lite billigare Iphone 5C. Jag tror att Apple strävar efter att ha en produktportfölj med tydliga skillnader för oss konsumenter. Det är logiskt att ha kvar exempelvis Iphone 6 som ett billigare alternativ till Iphone 6S, båda telefonerna kan produceras med delvis samma komponenter och det finns tydliga skillnader att presentera för oss konsumenter (för lite mer pengar får du en snabbare telefon med bättre kamera).

Men Iphone X är inte någon S-uppdatering till förra årets modell. Den har en helt ny formfaktor och har rapporterats vara krånglig och dyr att tillverka med sin OLED-skärm och Face ID-sensorerna. Det är inte alls svårt att tänka sig att den tas bort ur sortimentet redan i september – om det nu blir så. Apple har säkert lärt sig massor de kan ta med sig till nästa uppsättning Iphone-modeller. De kan plocka det bästa och presentera nya modeller utan att det gör Iphone X till ett misslyckande.

Källan till alla dessa artiklar är en rapport från Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo. Rapporten säger inte att Apple kommer att sluta sälja Iphone X i sommar, men däremot står det att företaget förväntas sluta producera Iphone X-enheter när de har ett tillräckligt stort lager för att klara att leverera telefoner fram till de börjar sälja nästa generation. Helt rimligt med andra ord.

Apple själva kommer troligen inte att berätta hur många exemplar av Iphone X som sålts, men Kuo uppskattar att de sålt 18 miljoner enheter under det första kvartalet 2018. Det kanske stämmer och känns kanske lite jämfört med tidigare flaggskeppsmodeller, men om Kuo har rätt och Iphone X slutar säljas i september har försäljningssiffrorna troligen inget med det beslutet att göra.

Iphone X är förutom att vara dyr att tillverka också dyr att köpa. Det är den dyraste Iphone som Apple sålt så här långt och självklart går åsikterna isär om den är värd pengarna eller ej. Men baserat på den fakta som finns att tillgå kan vi inte dra någon slutsats om huruvida den sålt sämre än Apple räknat med eller inte.

Försäljningssiffrorna för Iphone X måste också ses i en lite större kontext, samtidigt presenterade Apple också Iphone 8 och 8 Plus som utan Iphone X vore Apples toppmodeller. En sådan situation har vi inte haft förut – vilket bäddar för ett spännande event i september. Tills dess röstar jag på att vi inte läser all skit vi hittar på nätet, somliga artiklar förtjänar inte våra klick!

Kommentarer
101 svar

Nu finns det äntligen en officiell Spotify-app för Apple Watch. En uppdatering till Spotify finns i App Store.

Nu är det dags att utse de absolut bästa teknikprylarna från 2018, och det är vi på 99 som avgör genom att nominera och rösta. Det börjar direkt, så var med du också! Det finns också chans att vinna fina priser.

Trots ett namnbyte är det mesta sig likt hos Samsungs smarta klockor, men trevliga funktioner och klassledande batteritid ger en fantastisk helhetsupplevelse.

Volkswagen har uppdaterat sin IOS-app med stöd för bland annat Siri Shortcuts, så nu kan prenumeranter låsa upp bilen och frosta av rutan med hjälp av Apples röstassistent.

En kommande större variant av Airpods skulle själv kunna reda ut vad som är höger och vänster öra, och anpassa ljudet därefter enligt ett nytt patent som Apple säkrat.

Under föregående helg undersökte vi vilka användningsområden vi här på 99 nyttjar mest flitigt i våra telefoner. Resultatet är både oväntat och väntat.