Nej, Iphone X är inget misslyckande

Nu går det att läsa lite varstans om att Iphone X ett misslyckande som Apple kommer att sluta sälja redan i sommar. Vilken skandal! Låt oss lugna ner oss och granska vad som sägs närmare.

Vid det här laget är det väl inrutat i oss konsumenter att Apple släpper en ny mobil varje höst och ofta är det så att förra årets modell får stanna kvar i sortimentet med en lite billigare prislapp.

På sistone har jag läst flera artiklar som presenterar tesen att Iphone X är ett misslyckande och att Apple väljer att ta bort den ur sortimentet – en del säger att den kan försvinna redan i sommar. Vad som faktiskt kommer att hända med telefonen får vi troligen veta först i september när Apple bjuder in till event, men den här typen av artiklar får det att klia i hela kroppen så jag måste säga lite mer än så om ämnet.

Först och främst – det här vore inte första gången som Apple slutar att sälja en modell efter ett år på marknaden. Det går inte att dra slutsatsen att Apple misslyckats om det här visar sig stämma helt eller delvis.

Apple sålde första generationens Iphone fram tills den ersattes av Iphone 3G och senare ersattes Iphone 5 efter bara ett år av nya flaggskeppet Iphone 5S och den lite billigare Iphone 5C. Jag tror att Apple strävar efter att ha en produktportfölj med tydliga skillnader för oss konsumenter. Det är logiskt att ha kvar exempelvis Iphone 6 som ett billigare alternativ till Iphone 6S, båda telefonerna kan produceras med delvis samma komponenter och det finns tydliga skillnader att presentera för oss konsumenter (för lite mer pengar får du en snabbare telefon med bättre kamera).

Men Iphone X är inte någon S-uppdatering till förra årets modell. Den har en helt ny formfaktor och har rapporterats vara krånglig och dyr att tillverka med sin OLED-skärm och Face ID-sensorerna. Det är inte alls svårt att tänka sig att den tas bort ur sortimentet redan i september – om det nu blir så. Apple har säkert lärt sig massor de kan ta med sig till nästa uppsättning Iphone-modeller. De kan plocka det bästa och presentera nya modeller utan att det gör Iphone X till ett misslyckande.

Källan till alla dessa artiklar är en rapport från Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo. Rapporten säger inte att Apple kommer att sluta sälja Iphone X i sommar, men däremot står det att företaget förväntas sluta producera Iphone X-enheter när de har ett tillräckligt stort lager för att klara att leverera telefoner fram till de börjar sälja nästa generation. Helt rimligt med andra ord.

Apple själva kommer troligen inte att berätta hur många exemplar av Iphone X som sålts, men Kuo uppskattar att de sålt 18 miljoner enheter under det första kvartalet 2018. Det kanske stämmer och känns kanske lite jämfört med tidigare flaggskeppsmodeller, men om Kuo har rätt och Iphone X slutar säljas i september har försäljningssiffrorna troligen inget med det beslutet att göra.

Iphone X är förutom att vara dyr att tillverka också dyr att köpa. Det är den dyraste Iphone som Apple sålt så här långt och självklart går åsikterna isär om den är värd pengarna eller ej. Men baserat på den fakta som finns att tillgå kan vi inte dra någon slutsats om huruvida den sålt sämre än Apple räknat med eller inte.

Försäljningssiffrorna för Iphone X måste också ses i en lite större kontext, samtidigt presenterade Apple också Iphone 8 och 8 Plus som utan Iphone X vore Apples toppmodeller. En sådan situation har vi inte haft förut – vilket bäddar för ett spännande event i september. Tills dess röstar jag på att vi inte läser all skit vi hittar på nätet, somliga artiklar förtjänar inte våra klick!

Kommentarer
101 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.