Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Test: Icon X och kompisen Gear Sport

Amanda har testat Samsungs helt trådlösa hörlurar Gear Icon X tillsammans med sportklockan Gear Sport. Räcker den förbättrade batteritiden för att få en utmärkelse?

Passform, gester och träning

Passform

Jag har inte behövt experimentera så mycket med pluggar och vingar då de som var förinstallerade passar mig bra. Det handlar om silikonpluggar som fungerar utmärkt som passiv brusreducering, ibland nästan lite för bra. Passformen är uppenbarligen inte skapt för mina öron, men hörlurarna sitter så pass bra att jag ibland luras att tro att de faktiskt är skräddarsydda för mina öron.

Jag har testat lurarna rätt länge och jag har använt dem i flera olika miljöer; inomhus och utomhus, med och utan mössa, halsdukar och så vidare. Det är väldigt sällan som jag upplevt att hörlurarna faller eller flyger ut. För de mesta sitter de tryggt i öronen och det är vid enstaka tillfällen som de fastnat i en halsduk som är på väg av. Det enda dilemmat jag har stött på är att om jag tagit ur dem och ska sätta i dem igen kommer jag ofta åt paus-gesten.

Jag tycker om hur Icon X sitter i örat. De är snygga, sticker inte ut för mycket och följer örats form på ett naturligt sätt. Det finns inte heller några konstiga pinnar som sticker ut från öronen, till skillnad från vissa konkurrenter, vilket är ett plus.

Gester

Precis som med föregångaren går det att styra hörlurana genom olika svepande gester. Med ett tryck spelar eller pausar du ljud, två tryck spelar nästa låt eller svarar/avslutar samtal. Tre tryck spelar föregående låt och om du håller inne fingret får du höra en menyrad där du kan välja mellan olika alternativ. Släpp fingret när du hör det du letar efter och hörlurarna utför detta. Denna gest kan även användas för att neka samtal.

För att höja och sänka volymen drar du snabbt fingret över den pekkänsliga ytan och det gäller att ha rätt knyck i fingret (snabbt och lite snärtigt), annars misstolkar Icon X din gest som ett enkeltryck. Om du vill spela nästa spellista på listan går det att trycka en gång snabbt med ett långt tryck som följd.

Jag tycker att gesterna är otroligt smidiga och oavsett om använder en Iphone eller Android-telefon går det att anropa närmaste röstassistent och få hjälp med allt möjligt, vilket jag ser som ett enormt plus. De flesta rörelserna känns intuitiva och naturliga även om det kan vara bra att kolla på manualen någon extra gång innan du börjar använda lurarna.

När jag använder de lite mer avancerade gesterna som att byta spellista känns det lite som att jag använder mig av morsekod, och det tog ett tag innan jag kom på snärten när jag höjer och sänker volym men ju mer jag använder dem desto smidigare känns gesterna.

Om jag jämför med andra hörlurar jag testat där man styr enheten på själva hörluren måste jag säga att jag föredrar svepgester långt före alternativet där man på olika sätt trycker på hörlurarna. Något som alltid resulterar i att det känns som att jag försöker mosa in hela hörluren längst in i örat.

Att träna med Icon X

Om du har en Samsung eller annan Android-telefon har du tillgång till Icon X:s träningsfunktioner. Jag testade att ta med mig lurarna till gymmet och köra ett crosstrainer-pass med Icon X-tränaren i öronen.

Med jämna mellanrum får jag återkoppling från rösttränaren om hur det går, om jag har rätt tempo eller om jag springer för fort. Jag får även peppande meddelande. Ungefär var tionde minut får jag höra hur länge jag sprungit, hur många kalorier jag bränt och hur långt jag sprungit.

Hade jag inte haft rösttränaren i öronen hade jag tveklöst slutat tidigare men hon gjorde att jag dels höll ett bra tempo och dels att jag ville slutföra "hennes" träning, vilket gjorde att jag stannade på maskinen i ungefär 40 minuter. I vanliga fall hade jag inte heller kommit ihåg att värma upp ordentligt eller varva ned.

Den bästa funktionen med Icon X är inte rösttränaren, det är en väldigt trevlig extrafunktion för den med Android-telefon men hörlurarna är så pass bra att de klarar sig utmärkt även utan rösttränaren i en Iphone. Vill du verkligen få ut det mesta av din träning är en Samsung-klocka något du verkligen borde köpa om du redan är nedgrottad i Samsungs ekosystem. Men det kommer jag komma in på lägre fram.

Skriven av Amanda Reventlid
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.