Transportstyrelsen informerar om det nya mobilförbudet

Från och med idag måste alla hålla händerna borta från mobiltelefonen när de framför ett motordrivet fordon. Som stöd för övergången har Transportstyrelsen sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Sverige har länge varit väldigt liberalt när det kommer till mobiltelefonbruk under bilkörning. Sedan december 2013 finns en lag som säger att det är förbjudet att hantera mobilen så att det menligt inverkar på körningen, vilket har varit svårt att efterleva.

Därför införs från och med den 1 februari ett förbud mot att rattsurfa, skicka sms eller prata i telefon utan headset när du framför ett motordrivet fordon. Det uppenbara skälet till förbudet är att fler människor ska hålla händerna på ratten och fokusera på körningen, med förhoppningen att olycksstatistiken förbättras ytterligare.

Som stöd för omställningen har Transportstyrelsen sammanställt en lista med vanliga frågor och svar. Där konstateras bland annat att en bil som framförs i 40 kilometer i timmen hinner rulla 22 meter om föraren tittar bort under två sekunder. De har även sammanställt en lista med tips på hur det går att sluta rattsurfa, som att använda säker teknik och planera körningen.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.