Transportstyrelsen informerar om det nya mobilförbudet

Från och med idag måste alla hålla händerna borta från mobiltelefonen när de framför ett motordrivet fordon. Som stöd för övergången har Transportstyrelsen sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Sverige har länge varit väldigt liberalt när det kommer till mobiltelefonbruk under bilkörning. Sedan december 2013 finns en lag som säger att det är förbjudet att hantera mobilen så att det menligt inverkar på körningen, vilket har varit svårt att efterleva.

Därför införs från och med den 1 februari ett förbud mot att rattsurfa, skicka sms eller prata i telefon utan headset när du framför ett motordrivet fordon. Det uppenbara skälet till förbudet är att fler människor ska hålla händerna på ratten och fokusera på körningen, med förhoppningen att olycksstatistiken förbättras ytterligare.

Som stöd för omställningen har Transportstyrelsen sammanställt en lista med vanliga frågor och svar. Där konstateras bland annat att en bil som framförs i 40 kilometer i timmen hinner rulla 22 meter om föraren tittar bort under två sekunder. De har även sammanställt en lista med tips på hur det går att sluta rattsurfa, som att använda säker teknik och planera körningen.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.