Transportstyrelsen informerar om det nya mobilförbudet

Från och med idag måste alla hålla händerna borta från mobiltelefonen när de framför ett motordrivet fordon. Som stöd för övergången har Transportstyrelsen sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Sverige har länge varit väldigt liberalt när det kommer till mobiltelefonbruk under bilkörning. Sedan december 2013 finns en lag som säger att det är förbjudet att hantera mobilen så att det menligt inverkar på körningen, vilket har varit svårt att efterleva.

Därför införs från och med den 1 februari ett förbud mot att rattsurfa, skicka sms eller prata i telefon utan headset när du framför ett motordrivet fordon. Det uppenbara skälet till förbudet är att fler människor ska hålla händerna på ratten och fokusera på körningen, med förhoppningen att olycksstatistiken förbättras ytterligare.

Som stöd för omställningen har Transportstyrelsen sammanställt en lista med vanliga frågor och svar. Där konstateras bland annat att en bil som framförs i 40 kilometer i timmen hinner rulla 22 meter om föraren tittar bort under två sekunder. De har även sammanställt en lista med tips på hur det går att sluta rattsurfa, som att använda säker teknik och planera körningen.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.