Transportstyrelsen informerar om det nya mobilförbudet

Från och med idag måste alla hålla händerna borta från mobiltelefonen när de framför ett motordrivet fordon. Som stöd för övergången har Transportstyrelsen sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Sverige har länge varit väldigt liberalt när det kommer till mobiltelefonbruk under bilkörning. Sedan december 2013 finns en lag som säger att det är förbjudet att hantera mobilen så att det menligt inverkar på körningen, vilket har varit svårt att efterleva.

Därför införs från och med den 1 februari ett förbud mot att rattsurfa, skicka sms eller prata i telefon utan headset när du framför ett motordrivet fordon. Det uppenbara skälet till förbudet är att fler människor ska hålla händerna på ratten och fokusera på körningen, med förhoppningen att olycksstatistiken förbättras ytterligare.

Som stöd för omställningen har Transportstyrelsen sammanställt en lista med vanliga frågor och svar. Där konstateras bland annat att en bil som framförs i 40 kilometer i timmen hinner rulla 22 meter om föraren tittar bort under två sekunder. De har även sammanställt en lista med tips på hur det går att sluta rattsurfa, som att använda säker teknik och planera körningen.

Så här med semestertider på gång för många lyfter vi fram några tips för att undvika att gå i nättrollens fällor. Viktigt att tänka på sinnesfriden och att koppla av. Känn dig fri att också använda tipsen tillbaka i vardagen sedan.

Apple säljer en specialutgåva av Apple Watch framtagen tillsammans med modehuset Hermès. Tidigare har man behövt åka utomlands för att köpa den – men inte nu längre.

Den 16 juli är det officiellt säljstart för den nostalgiframkallande Nokia 8110 4G, mer populärt kallad för "banantelefonen".

Hur gick det i förra veckans quiz? Vi ställde kluriga frågor om Sonos och så här gick det.

Huawei lyckas inte imponera med sin surfplatta Mediapad M5, trots hyfsade funktioner och prestanda. Upplevelsen är för oputsad och priset högre än konkurrenten Ipad.

Här kommer ett finfint litet tips på hur du kan ta bättre bilder med Apples inbygga kamera-app i IOS. Med några enkla tryck kan du ställa in fokus och exponering själv innan du tar bilden – vi visar dig hur.