Apple och Amazon lyckades få till rekordkvartal

Teknikjättarna Apple, Amazon och Alphabet presenterade alla sina kvartalsrapporter i går. Så, hur gick det för dem?

Under gårdagen presenterade Apple sin rapport för förra årets sista kvartal. Rapporten visade bland annat att Iphone-försäljningen var lägre än tidigare, något som sägs helt enkelt bero på minskad efterfrågan. Men detta innebär inte att det var någon dålig rapport som presenterades, utan det blev ett nytt rekordkvartal och intäkterna överträffade faktiskt förväntningarna.

Trots konstanta rapporter om dålig efterfrågan för Iphone X har försäljningen av den fräsiga telefonen gått bra. Enligt Apple själva var telefonen Iphone-modellen som varje vecka såldes bäst sedan den lanserades. Eftersom medelvärdet för försäljningspriset låg på 796 dollar har analytiker räknat ut att iPhone X sålde bra detta kvartal medan efterfrågan för de "billigare" modellerna var lägre.

Sammanlagt landade intäkterna på 88,4 miljarder dollar vilket var mer än de 87,3 miljarderna man förväntade sig för kvartalet. Apple förväntar sig dock inte något nytt rekordkvartal nästa gång då de sänkt sin prognos en aning inför nästa kvartalsrapport.

Även Amazon presenterade sin kvartalsrapport i går kväll och de lyckades också tjäna massvis pengar under denna period. Amazon räknade med att intäkterna skulle landa på 59,8 miljarder dollar men det blev till slut 60,5 miljarder dollar. En anledning till varför det gick bättre än väntat sägs vara USA:s nya skattereformer som gav Amazon 789 miljoner extra dollar.

En teknikjätte som inte kunde skryta med några rekordsiffror i går var Googles moderbolag Alphabet. De åkte på en nettoförlust på tre miljarder dollar under förra årets sista kvartal. En anledning till att siffrorna pekade neråt detta kvartal var att de åkte på skattesmäll och var tvungna att betala engångsskatt på 9,9 miljarder dollar.

Men innan denna rapport har Alphabet på senare tid bara pekat uppåt. Trots nettoförlusten steg deras totala omsättning under detta kvartal med 24 procent tack vare en ökad omsättningen inom annonsering.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.