Apple och Amazon lyckades få till rekordkvartal

Teknikjättarna Apple, Amazon och Alphabet presenterade alla sina kvartalsrapporter i går. Så, hur gick det för dem?

Under gårdagen presenterade Apple sin rapport för förra årets sista kvartal. Rapporten visade bland annat att Iphone-försäljningen var lägre än tidigare, något som sägs helt enkelt bero på minskad efterfrågan. Men detta innebär inte att det var någon dålig rapport som presenterades, utan det blev ett nytt rekordkvartal och intäkterna överträffade faktiskt förväntningarna.

Trots konstanta rapporter om dålig efterfrågan för Iphone X har försäljningen av den fräsiga telefonen gått bra. Enligt Apple själva var telefonen Iphone-modellen som varje vecka såldes bäst sedan den lanserades. Eftersom medelvärdet för försäljningspriset låg på 796 dollar har analytiker räknat ut att iPhone X sålde bra detta kvartal medan efterfrågan för de "billigare" modellerna var lägre.

Sammanlagt landade intäkterna på 88,4 miljarder dollar vilket var mer än de 87,3 miljarderna man förväntade sig för kvartalet. Apple förväntar sig dock inte något nytt rekordkvartal nästa gång då de sänkt sin prognos en aning inför nästa kvartalsrapport.

Även Amazon presenterade sin kvartalsrapport i går kväll och de lyckades också tjäna massvis pengar under denna period. Amazon räknade med att intäkterna skulle landa på 59,8 miljarder dollar men det blev till slut 60,5 miljarder dollar. En anledning till varför det gick bättre än väntat sägs vara USA:s nya skattereformer som gav Amazon 789 miljoner extra dollar.

En teknikjätte som inte kunde skryta med några rekordsiffror i går var Googles moderbolag Alphabet. De åkte på en nettoförlust på tre miljarder dollar under förra årets sista kvartal. En anledning till att siffrorna pekade neråt detta kvartal var att de åkte på skattesmäll och var tvungna att betala engångsskatt på 9,9 miljarder dollar.

Men innan denna rapport har Alphabet på senare tid bara pekat uppåt. Trots nettoförlusten steg deras totala omsättning under detta kvartal med 24 procent tack vare en ökad omsättningen inom annonsering.

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?

I ett test utfört av Forbes kunde ett 3D-utskrivet huvud låsa upp ett flertal Android-mobiler utan större bekymmer. Iphone X gick dock inte att lura.

Tack till carlsson för detta #nyhetstips!