Finland introducerar digitalt körkort till sommaren

Finnarna kommer i sommar att kunna ladda ned en app som fungerar som ett digitalt körkort. Appen ersätter inte det vanliga körkortet, men kommer att fungera som ett komplement.

För ett par år sedan började Storbritannien undersöka möjligheten att digitalt lagra körkort i Apples app Wallet. Sedan september förra året testas tekniken och planen är att släppa det digitala körkortet i april i år. Även vårt grannland Finland är igång med att digitalisera körkortet.

Det finska Trafiksäkerhetsverket Trafi meddelar att de ska släppa en app som fungerar som ett kostnadsfritt digitalt körkort i slutet av sommaren. De har redan haft en testgrupp som testat appen med framgång på ställen där identitetsbevis krävs, exempelvis när man hämtar ut paket. Ett annat användningsområde för appen är att informera användare om när det är dags att förnya körkortet.

Det här digitala körkortet kommer dock inte att ersätta det traditionella kortet (inte heller i Storbritannien kommer det att ske), utan ska istället fungera som ett komplement. För att kunna ersätta de vanliga körkorten kommer det krävas en nationell lagändring.

Trafi meddelar även att appen inte kommer att lagra någon platsinformation om användarna eller fungera som en spårningsutrustning på något sätt.

Läs mer

Storbritannien testar digitala körkort (nyhet, 2016-05-16)

Källor: Trafi | Yle

Kommentarer
2 svar

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!

Det blir av allt att döma ingen Huawei P30 under MWC nästa vecka, istället vill företaget "skriva om reglerna" med ett event 26 mars.

Oneplus rullar ut en uppdatering nu, som innebär att deras inbyggda telefonapp får stöd för både ljud och videosamtal via Googles tjänst Duo.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.