Finland introducerar digitalt körkort till sommaren

Finnarna kommer i sommar att kunna ladda ned en app som fungerar som ett digitalt körkort. Appen ersätter inte det vanliga körkortet, men kommer att fungera som ett komplement.

För ett par år sedan började Storbritannien undersöka möjligheten att digitalt lagra körkort i Apples app Wallet. Sedan september förra året testas tekniken och planen är att släppa det digitala körkortet i april i år. Även vårt grannland Finland är igång med att digitalisera körkortet.

Det finska Trafiksäkerhetsverket Trafi meddelar att de ska släppa en app som fungerar som ett kostnadsfritt digitalt körkort i slutet av sommaren. De har redan haft en testgrupp som testat appen med framgång på ställen där identitetsbevis krävs, exempelvis när man hämtar ut paket. Ett annat användningsområde för appen är att informera användare om när det är dags att förnya körkortet.

Det här digitala körkortet kommer dock inte att ersätta det traditionella kortet (inte heller i Storbritannien kommer det att ske), utan ska istället fungera som ett komplement. För att kunna ersätta de vanliga körkorten kommer det krävas en nationell lagändring.

Trafi meddelar även att appen inte kommer att lagra någon platsinformation om användarna eller fungera som en spårningsutrustning på något sätt.

Läs mer

Storbritannien testar digitala körkort (nyhet, 2016-05-16)

Källor: Trafi | Yle

Kommentarer
2 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.