Finland introducerar digitalt körkort till sommaren

Finnarna kommer i sommar att kunna ladda ned en app som fungerar som ett digitalt körkort. Appen ersätter inte det vanliga körkortet, men kommer att fungera som ett komplement.

För ett par år sedan började Storbritannien undersöka möjligheten att digitalt lagra körkort i Apples app Wallet. Sedan september förra året testas tekniken och planen är att släppa det digitala körkortet i april i år. Även vårt grannland Finland är igång med att digitalisera körkortet.

Det finska Trafiksäkerhetsverket Trafi meddelar att de ska släppa en app som fungerar som ett kostnadsfritt digitalt körkort i slutet av sommaren. De har redan haft en testgrupp som testat appen med framgång på ställen där identitetsbevis krävs, exempelvis när man hämtar ut paket. Ett annat användningsområde för appen är att informera användare om när det är dags att förnya körkortet.

Det här digitala körkortet kommer dock inte att ersätta det traditionella kortet (inte heller i Storbritannien kommer det att ske), utan ska istället fungera som ett komplement. För att kunna ersätta de vanliga körkorten kommer det krävas en nationell lagändring.

Trafi meddelar även att appen inte kommer att lagra någon platsinformation om användarna eller fungera som en spårningsutrustning på något sätt.

Läs mer

Storbritannien testar digitala körkort (nyhet, 2016-05-16)

Källor: Trafi | Yle

Kommentarer
2 svar

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!