Finland introducerar digitalt körkort till sommaren

Finnarna kommer i sommar att kunna ladda ned en app som fungerar som ett digitalt körkort. Appen ersätter inte det vanliga körkortet, men kommer att fungera som ett komplement.

För ett par år sedan började Storbritannien undersöka möjligheten att digitalt lagra körkort i Apples app Wallet. Sedan september förra året testas tekniken och planen är att släppa det digitala körkortet i april i år. Även vårt grannland Finland är igång med att digitalisera körkortet.

Det finska Trafiksäkerhetsverket Trafi meddelar att de ska släppa en app som fungerar som ett kostnadsfritt digitalt körkort i slutet av sommaren. De har redan haft en testgrupp som testat appen med framgång på ställen där identitetsbevis krävs, exempelvis när man hämtar ut paket. Ett annat användningsområde för appen är att informera användare om när det är dags att förnya körkortet.

Det här digitala körkortet kommer dock inte att ersätta det traditionella kortet (inte heller i Storbritannien kommer det att ske), utan ska istället fungera som ett komplement. För att kunna ersätta de vanliga körkorten kommer det krävas en nationell lagändring.

Trafi meddelar även att appen inte kommer att lagra någon platsinformation om användarna eller fungera som en spårningsutrustning på något sätt.

Läs mer

Storbritannien testar digitala körkort (nyhet, 2016-05-16)

Källor: Trafi | Yle

Kommentarer
2 svar

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.

Enligt en patentansökan från Apple kan företagets röstassisitent Siri hjälpa dig utan att kräva internetanslutning i framtiden.

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?