Finland introducerar digitalt körkort till sommaren

Finnarna kommer i sommar att kunna ladda ned en app som fungerar som ett digitalt körkort. Appen ersätter inte det vanliga körkortet, men kommer att fungera som ett komplement.

För ett par år sedan började Storbritannien undersöka möjligheten att digitalt lagra körkort i Apples app Wallet. Sedan september förra året testas tekniken och planen är att släppa det digitala körkortet i april i år. Även vårt grannland Finland är igång med att digitalisera körkortet.

Det finska Trafiksäkerhetsverket Trafi meddelar att de ska släppa en app som fungerar som ett kostnadsfritt digitalt körkort i slutet av sommaren. De har redan haft en testgrupp som testat appen med framgång på ställen där identitetsbevis krävs, exempelvis när man hämtar ut paket. Ett annat användningsområde för appen är att informera användare om när det är dags att förnya körkortet.

Det här digitala körkortet kommer dock inte att ersätta det traditionella kortet (inte heller i Storbritannien kommer det att ske), utan ska istället fungera som ett komplement. För att kunna ersätta de vanliga körkorten kommer det krävas en nationell lagändring.

Trafi meddelar även att appen inte kommer att lagra någon platsinformation om användarna eller fungera som en spårningsutrustning på något sätt.

Läs mer

Storbritannien testar digitala körkort (nyhet, 2016-05-16)

Källor: Trafi | Yle

Kommentarer
2 svar

Podden är tillbaka! Redaktionen pratar om MWC 2018, mobilspel med eller utan handkontroll och om prylar som är beroende av molntjänster.

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).