Svenska körkort går en digital framtid till mötes

Svenska Transportstyrelsen tittar likt Finland och Storbritannien också på möjligheten att digitalisera våra körkort. Men arbetet är ännu i inledningsfasen.

Nyligen rapporterade vi att våra grannar i Finland kan ladda ned en app och få en digital version av sitt körkort mot slutet av sommaren. Några frågor till svenska Transportstyrelsen senare vet vi mer om hur planen ser ut för våra svenska körkort.

Lars Carlsson är utvecklingschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen och berättar att arbetet med att digitalisera de svenska körkorten pågår, men att de fortfarande är i inledningsfasen.

– Ambitionen är att senast i början av nästa år ha ett färdigt koncept för hur en svensk lösning skulle kunna se ut. Frågan är inte okomplicerad.

Carlsson tar upp två saker som kan påverka hur ett svenskt digitalt körkort kan se ut och fungera. Dels pågår det utredningar om införandet av en svensk nationell e-legitimationshandling.

– Idag är körkortet både en behörighetshandling och en identitetshandling. Om det införs en nationell e-legitimationshandling, behöver då körkortet ha rollen som identitetshandling? Det är tveksamt menar jag.

Om körkortet inte längre fungerar som identifikationshandling så behövs kanske inte körkortet alls, utvecklar Lars Carlsson. Vid exempelvis en trafikkontroll skulle polisen kunna identifiera föraren med det elektroniska id-kortet (som alltså inte finns idag) och enkelt göra ett kontroll i körkortsregistret för att se om personen har rätt behörighet för att köra fordonet i fråga.

Det andra som påverkar arbetet med att digitalisera körkortet handlar om hur det ska fungera att åka utomlands.

– Vi vill samordna arbetet internationellt så att en digital lösning också fungerar om man åker utomlands. Kring detta pågår en del arbete, men det är tröga processer. Man kan tänka sig en lösning där vi enbart skickar ut ett körkort i plast till de som vill ha det, för övriga gäller det digitala körkortet – hur det nu ska se ut. I början av nästa år vet vi lite mer.

Vill du få en digital version av ditt körkort? Berätta gärna i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
18 svar

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.

Enligt en patentansökan från Apple kan företagets röstassisitent Siri hjälpa dig utan att kräva internetanslutning i framtiden.

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?