Svenska körkort går en digital framtid till mötes

Svenska Transportstyrelsen tittar likt Finland och Storbritannien också på möjligheten att digitalisera våra körkort. Men arbetet är ännu i inledningsfasen.

Nyligen rapporterade vi att våra grannar i Finland kan ladda ned en app och få en digital version av sitt körkort mot slutet av sommaren. Några frågor till svenska Transportstyrelsen senare vet vi mer om hur planen ser ut för våra svenska körkort.

Lars Carlsson är utvecklingschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen och berättar att arbetet med att digitalisera de svenska körkorten pågår, men att de fortfarande är i inledningsfasen.

– Ambitionen är att senast i början av nästa år ha ett färdigt koncept för hur en svensk lösning skulle kunna se ut. Frågan är inte okomplicerad.

Carlsson tar upp två saker som kan påverka hur ett svenskt digitalt körkort kan se ut och fungera. Dels pågår det utredningar om införandet av en svensk nationell e-legitimationshandling.

– Idag är körkortet både en behörighetshandling och en identitetshandling. Om det införs en nationell e-legitimationshandling, behöver då körkortet ha rollen som identitetshandling? Det är tveksamt menar jag.

Om körkortet inte längre fungerar som identifikationshandling så behövs kanske inte körkortet alls, utvecklar Lars Carlsson. Vid exempelvis en trafikkontroll skulle polisen kunna identifiera föraren med det elektroniska id-kortet (som alltså inte finns idag) och enkelt göra ett kontroll i körkortsregistret för att se om personen har rätt behörighet för att köra fordonet i fråga.

Det andra som påverkar arbetet med att digitalisera körkortet handlar om hur det ska fungera att åka utomlands.

– Vi vill samordna arbetet internationellt så att en digital lösning också fungerar om man åker utomlands. Kring detta pågår en del arbete, men det är tröga processer. Man kan tänka sig en lösning där vi enbart skickar ut ett körkort i plast till de som vill ha det, för övriga gäller det digitala körkortet – hur det nu ska se ut. I början av nästa år vet vi lite mer.

Vill du få en digital version av ditt körkort? Berätta gärna i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
18 svar

Podden är tillbaka! Redaktionen pratar om MWC 2018, mobilspel med eller utan handkontroll och om prylar som är beroende av molntjänster.

I dagsläget kan det mesta mäta vad vi gör och ge lite tips och trix på vad i vardagen vi bör ändra på. Men detta kan också gå överstyr.

För att Postnord ska klara av att hantera det nya systemet för lagring av paket från länder utanför EU kommer de nu bygga ett nytt lager i Örebro samt anställa runt 90 personer.

Amanda fortsätter sitt musikäventyr och denna gång dyker hon ner i havet som är Bluetooth, Airplay och Spotify Connect, och passar på att gå igenom vilken högtalare som passar till vad.

Denna vecka kollar vi hur bra koll du egentligen har på musiktjänster. In och testa dina kunskaper!

Enligt ett läckt dokument ser Nokia ingen framtid för företagets hälsoprodukter under namnet Nokia Health (tidigare Withings).