Svenska körkort går en digital framtid till mötes

Svenska Transportstyrelsen tittar likt Finland och Storbritannien också på möjligheten att digitalisera våra körkort. Men arbetet är ännu i inledningsfasen.

Nyligen rapporterade vi att våra grannar i Finland kan ladda ned en app och få en digital version av sitt körkort mot slutet av sommaren. Några frågor till svenska Transportstyrelsen senare vet vi mer om hur planen ser ut för våra svenska körkort.

Lars Carlsson är utvecklingschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen och berättar att arbetet med att digitalisera de svenska körkorten pågår, men att de fortfarande är i inledningsfasen.

– Ambitionen är att senast i början av nästa år ha ett färdigt koncept för hur en svensk lösning skulle kunna se ut. Frågan är inte okomplicerad.

Carlsson tar upp två saker som kan påverka hur ett svenskt digitalt körkort kan se ut och fungera. Dels pågår det utredningar om införandet av en svensk nationell e-legitimationshandling.

– Idag är körkortet både en behörighetshandling och en identitetshandling. Om det införs en nationell e-legitimationshandling, behöver då körkortet ha rollen som identitetshandling? Det är tveksamt menar jag.

Om körkortet inte längre fungerar som identifikationshandling så behövs kanske inte körkortet alls, utvecklar Lars Carlsson. Vid exempelvis en trafikkontroll skulle polisen kunna identifiera föraren med det elektroniska id-kortet (som alltså inte finns idag) och enkelt göra ett kontroll i körkortsregistret för att se om personen har rätt behörighet för att köra fordonet i fråga.

Det andra som påverkar arbetet med att digitalisera körkortet handlar om hur det ska fungera att åka utomlands.

– Vi vill samordna arbetet internationellt så att en digital lösning också fungerar om man åker utomlands. Kring detta pågår en del arbete, men det är tröga processer. Man kan tänka sig en lösning där vi enbart skickar ut ett körkort i plast till de som vill ha det, för övriga gäller det digitala körkortet – hur det nu ska se ut. I början av nästa år vet vi lite mer.

Vill du få en digital version av ditt körkort? Berätta gärna i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
18 svar

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!

Det blir av allt att döma ingen Huawei P30 under MWC nästa vecka, istället vill företaget "skriva om reglerna" med ett event 26 mars.

Oneplus rullar ut en uppdatering nu, som innebär att deras inbyggda telefonapp får stöd för både ljud och videosamtal via Googles tjänst Duo.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.