Svenska körkort går en digital framtid till mötes

Svenska Transportstyrelsen tittar likt Finland och Storbritannien också på möjligheten att digitalisera våra körkort. Men arbetet är ännu i inledningsfasen.

Nyligen rapporterade vi att våra grannar i Finland kan ladda ned en app och få en digital version av sitt körkort mot slutet av sommaren. Några frågor till svenska Transportstyrelsen senare vet vi mer om hur planen ser ut för våra svenska körkort.

Lars Carlsson är utvecklingschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen och berättar att arbetet med att digitalisera de svenska körkorten pågår, men att de fortfarande är i inledningsfasen.

– Ambitionen är att senast i början av nästa år ha ett färdigt koncept för hur en svensk lösning skulle kunna se ut. Frågan är inte okomplicerad.

Carlsson tar upp två saker som kan påverka hur ett svenskt digitalt körkort kan se ut och fungera. Dels pågår det utredningar om införandet av en svensk nationell e-legitimationshandling.

– Idag är körkortet både en behörighetshandling och en identitetshandling. Om det införs en nationell e-legitimationshandling, behöver då körkortet ha rollen som identitetshandling? Det är tveksamt menar jag.

Om körkortet inte längre fungerar som identifikationshandling så behövs kanske inte körkortet alls, utvecklar Lars Carlsson. Vid exempelvis en trafikkontroll skulle polisen kunna identifiera föraren med det elektroniska id-kortet (som alltså inte finns idag) och enkelt göra ett kontroll i körkortsregistret för att se om personen har rätt behörighet för att köra fordonet i fråga.

Det andra som påverkar arbetet med att digitalisera körkortet handlar om hur det ska fungera att åka utomlands.

– Vi vill samordna arbetet internationellt så att en digital lösning också fungerar om man åker utomlands. Kring detta pågår en del arbete, men det är tröga processer. Man kan tänka sig en lösning där vi enbart skickar ut ett körkort i plast till de som vill ha det, för övriga gäller det digitala körkortet – hur det nu ska se ut. I början av nästa år vet vi lite mer.

Vill du få en digital version av ditt körkort? Berätta gärna i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
18 svar

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Netflix har börjat testa att visa promotionvideor för andra program mellan avsnitt, och användarna som råkat ut för det är inte glada.

Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!