Svenska körkort går en digital framtid till mötes

Svenska Transportstyrelsen tittar likt Finland och Storbritannien också på möjligheten att digitalisera våra körkort. Men arbetet är ännu i inledningsfasen.

Nyligen rapporterade vi att våra grannar i Finland kan ladda ned en app och få en digital version av sitt körkort mot slutet av sommaren. Några frågor till svenska Transportstyrelsen senare vet vi mer om hur planen ser ut för våra svenska körkort.

Lars Carlsson är utvecklingschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen och berättar att arbetet med att digitalisera de svenska körkorten pågår, men att de fortfarande är i inledningsfasen.

– Ambitionen är att senast i början av nästa år ha ett färdigt koncept för hur en svensk lösning skulle kunna se ut. Frågan är inte okomplicerad.

Carlsson tar upp två saker som kan påverka hur ett svenskt digitalt körkort kan se ut och fungera. Dels pågår det utredningar om införandet av en svensk nationell e-legitimationshandling.

– Idag är körkortet både en behörighetshandling och en identitetshandling. Om det införs en nationell e-legitimationshandling, behöver då körkortet ha rollen som identitetshandling? Det är tveksamt menar jag.

Om körkortet inte längre fungerar som identifikationshandling så behövs kanske inte körkortet alls, utvecklar Lars Carlsson. Vid exempelvis en trafikkontroll skulle polisen kunna identifiera föraren med det elektroniska id-kortet (som alltså inte finns idag) och enkelt göra ett kontroll i körkortsregistret för att se om personen har rätt behörighet för att köra fordonet i fråga.

Det andra som påverkar arbetet med att digitalisera körkortet handlar om hur det ska fungera att åka utomlands.

– Vi vill samordna arbetet internationellt så att en digital lösning också fungerar om man åker utomlands. Kring detta pågår en del arbete, men det är tröga processer. Man kan tänka sig en lösning där vi enbart skickar ut ett körkort i plast till de som vill ha det, för övriga gäller det digitala körkortet – hur det nu ska se ut. I början av nästa år vet vi lite mer.

Vill du få en digital version av ditt körkort? Berätta gärna i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
18 svar

Hör du till dem som tycker att Apple Homepod är alldeles för dyr? Rapporter gör gällande att Apple planerar ett billigare syskon under varumärket Beats.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Just nu pågår en diskussion i forumet om hur man gör sin Iphone-mobil så säker som möjligt. Ge Appleman och varandra era bästa tips eller om du själv vill ha svar på frågan; gå in och läsa om alla tips och trix!

Apputvecklare bildar förbund inför konferensen WWDC, och kräver nu förändringar i Apples butik App Store. Bland annat vill de att Apple ska ta mindre än 30 procent av intäkterna.

Jag har varit Spotify trogen sedan 2008, men en så enkel sak som att jag slipper reklam på Youtube kan faktiskt vara nog för att jag ska överge min gamla musikpartner.