Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Rapport från en illojal prylnörd

Efter att ha levt med Iphone X några månader är jag redo att avlägga rapport om livet som avhoppad Android-fantast i Apples värld.

Min tidiga karriär som användare av smarta telefoner bestod faktiskt av några Iphone-modeller, först Iphone 3G och sedan en Iphone 4. Men redan med fyran började jag känna växtvärk med IOS, som gammal tekniknörd och före detta Linux-användare på skrivbordssidan kändes Apples mobila system väldigt begränsande och osmidigt.

Samtidigt började ryktesvågen runt Samsungs kommande flaggskepp Galaxy S2 få fart. En tunn och snygg Android-telefon med rejält med kraft under huven och en AMOLED-skärm som skröt med RGB-pixelmatris fick det att spritta i varenda nördcell i min kropp. När jag sedan fick chansen att klämma och känna på telefonen på ett Samsung-event var saken klar, något annat än en Galaxy S2 var det inte tal om.

Och så fortsatte det. Galaxy S2 blev en S4, och sedan en S6. Under dessa sex år var jag mycket nöjd med Samsungs flaggskeppsmobiler och Android-systemet, även om det så klart inte var en kombination utan sina brister och skönhetsfläckar. Men någonstans på vägen började jag bli allt mer frustrerad över hur Samsungs mjukvaruuppdateringar tenderade att bli så buggiga över tid att telefonen till slut inte var särskilt trevlig att använda, trots att den rent hårdvarumässigt skulle kunna användas betydligt längre.

Under samma tidsperiod hade också Apple sakta med säkert finslipat IOS till den grad att de undanröjt många av de brister och tillkortakommanden jag stört mig på så länge. IOS 11 må vara en för Apple otypiskt ojämn version men det innehåller många av de funktioner och genvägar vars avsaknad hållit mig borta från systemet så länge. När det så var dags att bestämma ersättaren till min Galaxy S6 föll valet på det sprillans nya flaggskeppet Iphone X.

Efter cirka två månader med telefonen kan jag också konstatera att hoppet från Android till IOS är inte lika besvärligt som det en gång varit, och det ska sägas att vice versa också gäller. Det finns saker jag inte gillar, och saker som fungerar bra men inte lika bra som på Android-sidan, och tvärtom. Apple Pay fungerar smidigt på det relativt fåtal ställen där det kan användas, och med det enda kortet jag kan använda det med (Rikskortet). Jämförelsevis var Samsung Pay en klart mer användbar lösning som jag definitivt saknar.

Att inte ha tillgång till en fingeravtrycksläsare var också något jag saknade inledningsvis. När jag väcker Iphone X i soffan för att läsa notiser hinner jag ofta inte slänga fram ansiktet snabbt nog för att Face ID ska registrera mig, och jag måste skriva in pinkod som om det vore 2010 igen. Det är dock mest smågnäll och överlag är jag väldigt nöjd med telefonen som helhet. Med ett IOS 12 som fokuserar på att höja mjukvarans kvalitet till en jämnare nivå får jag förhoppningsvis än mindre att gnälla över.

Det finns dock orosmoln som gör att jag inte vet hur långlivad jag kommer bli i Apples telefonläger. Jag kommer vilja investera mer i det smarta hemmet och diverse smarta assistenter under de kommande två åren, och det känns helt enkelt inte lika sannolikt att Iphone X kommer leka lika snällt med dessa två teknikområden som en bra och mer öppen Android-telefon lär göra. Apple gillar att baka in användaren i deras egna ekosystem, och det är bra så länge som deras ekosystem erbjuder en fullgod och marknadsledande upplevelse.

Tyvärr känner jag inte så för Apple när det gäller smarta hemmet och smarta assistenter. Jag har sneglat på produkter som Amazon Echo Spot, Lenovos Smart Display-enhet och diverse smarta hemmet-prylar som pratar med olika protokoll och plattformar men inte nödvändigtvis Homekit. Siri är sämre än Alexa och Google Assistant, och då mitt hem även innehåller ett Windows 10-baserat underhållningssystem vill jag att mina olika smarta hemmet-lösningar ska kunna integreras med detta på ett vettigt vis.

Kanske oroar jag mig i onödan. Kanske kommer alla de här olika plattformarna visa sig fungera bra med mina Apple-enheter utan problem. Vad som är givet är att mitt hem kommer innehålla en rad olika produkter från en rad olika tillverkare och ska Apples telefoner ta plats i min ficka även nästa gång får de allt leka snällt med mitt spretiga ekosystem. Jag är alldeles för märkes-illojal för att kunna investera mig i Apples ekosystem, och alldeles uppenbart inte den typiska användare de egentligen riktar in sig mot.

Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.