LG visar upp AI-baserade kamerafunktioner inför MWC

Det är mindre än två veckor kvar tills delar av redaktionen åker till Barcelona för MWC 2018. LG förväntas lansera en ny mobil och visar redan nu upp telefonens AI-baserade kamerafunktioner.

Tillsammans med Amanda kommer jag att åka ned till Barcelona för Mobile World Congress 2018 i slutet av februari. Där kommer vi bland annat att få se en uppföljare till den populära LG V30. Den nya telefonen ryktas heta V30S och LG berättar redan nu om enhetens AI-baserade kamerafunktioner.

Tidigare i år på CES pratade LG också en mycket om artificiell intelligens när jag besökte deras monter, men där koncentrerade de sig på tv-apparater och kopplingar till det smarta hemmet via Google Asssistant. I Barcelona handlar allt istället om mobiltelefoner. LG säger sig ha utvecklat AI-baserade lösningar i över ett år nu med fokus på kameran och röstigenkänning.

LG V30 i hallonrött.

Arbetet har resulterat i funktionerna Vision AI och Voice AI. Vision AI analyserar objekt och rekommenderar bästa fotoinställningarna – likt hur Huawei gör i Mate 10 och Mate 10 Pro. Funktionen ger sina rekommendationer baserat på flera saker: synvinkel, färg, reflektioner, bakgrundsbelysning och mättnadsnivåer. Det finns åtta fotograferingslägen att välja mellan: porträtt, mat, husdjur, landskap, stad, soluppgång, solnedgång och blommor.

Tillsammans med en partner har LG "analyserat över 100 miljoner bilder" för att finjustera algoritmerna. Vision AI kommer också att automatiskt kunna skanna QR-koder eller hjälpa dig bildsöka efter en produkt du vill köpa. Det finns också automatik för att öka ljusstyrkan "med en faktor av två" när man fotograferar i miljöer med lite ljus.

När det gäller Voice AI har LG arbetat tillsammans med Google för att ta fram exklusiva kommandon för Google Assistant. Förra året släppte LG 23 kommandon, och nu kommer ytterligare nio tillsammans med den nya telefonen.

LG har tidigare sagt att de kommer att sluta att släppa telefoner varje år. Istället för att ständigt fila på hårdvaran fokuserar företaget nu på AI som ett sätt att skilja sig från konkurrenterna. LG:s chef för mobilavdelningen, Ha Jeung-uk säger:

"Som vi sa förra månaden på CES 2018, framtiden för LG ligger inom AI, inte bara hårdvaruspecifikationer och processorhastigheter. Att tillverka smartare telefoner kommer att vara vårt fokus framåt och vi är säkra på att konsumenter kommer att uppskatta den avancerade användarupplevelsen med den förbättrade V30 som så många har efterfrågat och väntat på."

Det är inte bara den nya telefonen som kommer att få de här nya AI-funktionerna. LG säger att också äldre modeller kan få ta del av nyheterna.

Mobile World Congress drar igång den 26 februari och pågår fram till den 1 mars.

Källa: LG

Ibland leker jag med tanken på att byta mobilplattform, men det finns några saker som jag då skulle sakna och andra som håller mig kvar. Här är de tre viktigaste för mig.

Belkins smarta hemmet-strömbrytare Wemo Mini får stöd för Homekit i efterhand genom en uppdatering av mjukvaran.

Äntligen fredag! Den här gången en kort och informativ genomgång av hur Google Maps fungerar.

Betaltjänsten Google Pay kan inom kort lanseras i Sverige. Det går nu att påbörja registreringen av ett svenskt betalkort i appen, och Nordea ser ut att bli den första banken med stöd.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!