LG visar upp AI-baserade kamerafunktioner inför MWC

Det är mindre än två veckor kvar tills delar av redaktionen åker till Barcelona för MWC 2018. LG förväntas lansera en ny mobil och visar redan nu upp telefonens AI-baserade kamerafunktioner.

Tillsammans med Amanda kommer jag att åka ned till Barcelona för Mobile World Congress 2018 i slutet av februari. Där kommer vi bland annat att få se en uppföljare till den populära LG V30. Den nya telefonen ryktas heta V30S och LG berättar redan nu om enhetens AI-baserade kamerafunktioner.

Tidigare i år på CES pratade LG också en mycket om artificiell intelligens när jag besökte deras monter, men där koncentrerade de sig på tv-apparater och kopplingar till det smarta hemmet via Google Asssistant. I Barcelona handlar allt istället om mobiltelefoner. LG säger sig ha utvecklat AI-baserade lösningar i över ett år nu med fokus på kameran och röstigenkänning.

LG V30 i hallonrött.

Arbetet har resulterat i funktionerna Vision AI och Voice AI. Vision AI analyserar objekt och rekommenderar bästa fotoinställningarna – likt hur Huawei gör i Mate 10 och Mate 10 Pro. Funktionen ger sina rekommendationer baserat på flera saker: synvinkel, färg, reflektioner, bakgrundsbelysning och mättnadsnivåer. Det finns åtta fotograferingslägen att välja mellan: porträtt, mat, husdjur, landskap, stad, soluppgång, solnedgång och blommor.

Tillsammans med en partner har LG "analyserat över 100 miljoner bilder" för att finjustera algoritmerna. Vision AI kommer också att automatiskt kunna skanna QR-koder eller hjälpa dig bildsöka efter en produkt du vill köpa. Det finns också automatik för att öka ljusstyrkan "med en faktor av två" när man fotograferar i miljöer med lite ljus.

När det gäller Voice AI har LG arbetat tillsammans med Google för att ta fram exklusiva kommandon för Google Assistant. Förra året släppte LG 23 kommandon, och nu kommer ytterligare nio tillsammans med den nya telefonen.

LG har tidigare sagt att de kommer att sluta att släppa telefoner varje år. Istället för att ständigt fila på hårdvaran fokuserar företaget nu på AI som ett sätt att skilja sig från konkurrenterna. LG:s chef för mobilavdelningen, Ha Jeung-uk säger:

"Som vi sa förra månaden på CES 2018, framtiden för LG ligger inom AI, inte bara hårdvaruspecifikationer och processorhastigheter. Att tillverka smartare telefoner kommer att vara vårt fokus framåt och vi är säkra på att konsumenter kommer att uppskatta den avancerade användarupplevelsen med den förbättrade V30 som så många har efterfrågat och väntat på."

Det är inte bara den nya telefonen som kommer att få de här nya AI-funktionerna. LG säger att också äldre modeller kan få ta del av nyheterna.

Mobile World Congress drar igång den 26 februari och pågår fram till den 1 mars.

Källa: LG

Det blir allt vanligare och vanligare att vi köper saker på nätet men varorna skickas inte av sig själva. Veckans fredagsvideo visar exakt hur avancerat detta maskineri är.

Hör och häpna – Google presenterar en ny lösning för hur folk ska kommunicera på Android. Det rör sig inte om någon Imessage-liknande lösning, men kanske är de äntligen på rätt väg.

Stockholm kommer snart ikapp

Snart har du SL-kortet i mobilen

Allt fler plastkort har gjort sitt och byts ut mot digitala motsvarigheter i mobilen. Nu verkar det som att turen kommit till SL-kortet som gäller för resor med kollektivtrafiken i huvudstaden.

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?