Krönika: Vad hände egentligen med alla vettiga Ipad-konkurrenter?

När någon frågar vilket Android-alternativ till Ipad man bör investera i idag har jag inget klart svar, för det finns få alternativ. Det har inte alltid varit så, men frågan är om det kommer bli ändring på det?

Nyligen ställde en kollega en fråga över Slack om vad det finns för bra alternativ till en Ipad. Efter en stunds stilla överläggande med mig själv svarade jag att det helt enkelt inte finns något särskilt alternativ som är tillräckligt bra för att jag skulle se det som ett riktigt alternativ till Ipad Pro.

Android-alternativen håller helt enkelt inte den nivå av kvalitet som Ipad Pro erbjuder, och mjukvaran i Android-lägret är ofta inte alls lika specialanpassad för surfplatte-formatet som på IOS-plattformen. Visst, man kan hävda att Samsung erbjuder kompetenta alternativ i Galaxy Tab S3, men det förutsätter att du gillar Samsungs användarmiljö och kan leva med risken att kommande systemuppdateringar inte försämrar användarupplevelsen. Och det är jag inte villig att göra. Om man vill ha den bästa plattan för den kräsna teknikentusiasten är det helt enkelt Ipad Pro som gäller.

Men så här brukade det inte vara. Jag har under mina år sedan Apple sparkade igång produktkategorin ägt flera Android-plattor som varit riktigt bra, som jag endast pensionerade för att deras kretsar och systemversioner blev för gamla för att fortsätta använda. Exempel på de fina Android-produkterna jag syftar till är exempelvis den Asus-tillverkade plattan Nexus 7, en sju tum stor platta i hårdplast som trots sin gemytliga prislapp erbjöd en snabb och trevlig användarupplevelse.

Ett annat exempel är Sonys plattor i Xperia Z3 Tablet-familjen. Jag ägde Z3 Tablet Compact, modellen med åtta tum stor skärm. Den var välbyggd, hade en för sin tid snabb systemkrets och skröt dessutom med vatten- och dammtålighet. Under de två åren jag använde plattan var jag mer än nöjd med den, och min kära syster använder den än idag till barnen som inte alltid vill titta på samma saker på Youtube och därför behöver en andra platta.

Men något hände. Android-plattorna som lanserades var antingen betydligt sämre än tidigare årgångar (ja, Nexus 9, jag tittar på dig) eller sålde sämre trots att de faktiskt var bra produkter (ja, jag menar dig Xperia Z4 Tablet).

Produkter som Googles Nexus C var bra, men en kombination av högt pris och att Google inte lyckades få app-utvecklare att anpassa mjukvaran till formatet i tillräckligt stor utsträckning gjorde att den inte gjorde anmärkningsvärda utslag på surfplatteradarn. Att den dessutom lanserades på begränsat antal marknader spelade också in på framgångarna så klart.

Nu har MWC 2018 passerat och på surfplattefronten var det intet nytt från Sonys håll. Det är förvisso fullt förståeligt att de vill ägna all sin energi på att komma tillbaks på mobilmarknaden ordentligt, men med tanke på att de faktiskt erbjudit marknadens mest intressanta Android-alternativ är det ändå tråkigt att vi är ett bra alternativ fattigare. Men hoppet är inte helt förlorat, under MWC visade otippat nog Huawei upp en produkt jag just nu ser som den mest lovande produkten bland Android-plattorna.

Huawei Mediapad M5 ser oväntat gedigen ut och kan fås med tangentbordstillsats och mjukvara för produktivitet. Det ser lovande ut i produktdemonstrationer och jag ser fram emot att ta reda på om löftet motsvarar verkligheten. Mediapad-enheterna har hittills varit billiga alternativ i Android-världen som erbjudit relativt god kvalitet till låga prislappar, men med M5-familjen ser företaget ut att höja ambitionen både produktmässigt och prismässigt.

Skärmen ser ut att vara riktigt fin, men det återstår att se om den faktiskt är så bra som den verkar, och om Huaweis egna mjukvarulager sköter sig bättre än vad den andra stora Android-konkurrenten Samsung Galaxy Tab S3 gör. Om Mediapad M5 blir så bra som den verkar kommer det åtminstone finnas en användarmiljö till att välja mellan om man inte tilltalas av vare sig Apples eller Samsungs diton.

Om någon frågar mig vilken platta man ska skaffa just nu skulle jag likt på kollegans fråga fortfarande svara Ipad Pro. Det skulle dock vara väldigt trevligt att kunna presentera ett Android-alternativ som på riktigt kan motsvara vad man får med en Ipad Pro. Om inget annat så för att Apple ska få lite ordentlig konkurrens som eldar på dem i baken.

Läs mer:

Samsung fokuserar åter på plattan (nyhet, 2017-02-26)
Ipad Pro 10,5 tum – ett kraftpaket i surfplattekostym (test, 2017-06-16)
Borde man vänta in årets Ipad? (forumtråd, 2018-01-26)
Ipad Pro 9,7 (forumtråd, 2017-06-06)

Kommentarer
21 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.