Huawei inleder MWC med bärbara nyheter och 5G-fokus

Huawei inledde mobilmässan med att presentera en rad olika nya mobila produkter, däribland bärbara datorer och surfplattor, och den första kommersiella 5G-satsningen.

Trots rådande trender gällande mobila produkter är bärbara datorer fortfarande i allra högsta grad en del av vad som visas upp under Mobile World Congress, och det visade Huawei prov på då de första produkterna som visades upp under företagets MWC-presentation idag var dels en bärbar Windows-dator, och dels en Android-hybrid.

Huawei har sedan tidigare en bärbar dator vid namn Matebook X ute på marknaden. Idag presenterades en uppdaterad variant vid namn Matebook X Pro där den 13,9 tum stora skärmen ska ha rekordsmala kanter. Presentationen anger ett skärm till chassi-förhållande om 91 procent, det vill säga att skärmen upptar 91 procent av ytan av datorns skärmdel.

Vidare har skärmen ett bildförhållande om 3:2, vilket den har gemensamt med Microsofts Surface-produkter. Upplösningen ligger på 3000 x 2000 pixel och ska erbjuda hela 1500:1 i kontrastförhållande och ljusstyrka på 450 nits. Den ska även stöda 100 procent av sRGB och skyddas av Corning Gorilla Glas.

På insidan snurrar en snabb processor från Intels åttonde generations Core-processorer, mer specifikt Intel Core i7 8550U som uppges vara 40 procent snabbare än motsvarande modell från föregående generation. Detta kompletteras även av ett dedikerat grafikkort från Nvidia, mer specifikt Geforce MX150. Datorn är även utrustad med Thunderbolt 3 vilket bland annat gör det möjligt att ansluta ett externt grafikkort såsom Geforce GTX 1080.

Trots respektabel hårdvara på insidan hävdar Huawei att datorn ska kunna spela upp video 12 timmar i sträck, utföra kontorsarbete i 14 timmar och surfa på webben i 15 timmar.

En nyhet med Matebook X Pro är en egenskap vi är vana vid att se på mobilsidan. Datorns strömknapp har även en integrerad fingeravtrycksläsare som du kan använda för att låsa upp datorn. Om du hellre vill låsa upp den med ansiktet finns det även en kamera som ovanligt nog har integrerats i tangentbordet. När kameran inte används ligger den dold i tangentbordet och vinklas upp när den behövs, lite i stil med strålkastarna från en gammal Ferrari. Tangentbordet är också skyddat från vattenstänk.

En annan funktion som Huawei lyfter fram är att företaget jobbat med Microsoft för att optimera operativsystemet för datorn, vilket bland annat har lett till att en översättningsfunktion ska kunna översätta mellan olika språk och även mellan flera olika enheter, vilket vi gissar innebär att du ska kunna använda både datorn och din Huawei-telefon för att utföra dessa översättningar.

Huawei Matebook X Pro ska lanseras i Sverige och ska kosta från 1 499 Euro för grundmodellen med Core i5-processor, 8 GB primärminne och 256 GB ssd-lagring till 1 899 Euro för den fullutrustade modellen med Core i7, 512 GB lagring och 16 GB primärminne. Huawei har gått ut med officiella svenska priser och för instegsmodellen blir priset 15 990 kronor. En konfiguration med Core i7, 8 GB primärminne och 512 GB lagring ska kosta 17 990 kronor.

En proffsigare platta

Nästa produkt som avhandlades var Mediapad M5, det senaste tillskottet i företagets familj av Android-surfplattor. Dessa plattor har traditionellt sett kombinerat vettiga komponenter med en något billigare konstruktion och medföljande prislapp. Med Mediapad M5 verkar Huawei satsa på att höja ribban en aning då plattan skryter med en välvd skärm och en chassikonstruktion helt stöpt i aluminium.

Plattorna ska finnas tillgängliga i storlekar om 10,8 och 8,4 tum där IPS-panelerna i båda fallen skryter med upplösningen 2 560 x 1 600 pixel. De är noga med att påpeka att detta minsann är högre pixeltäthet än vad Apple erbjuder med Ipad Pro 10,5-tum och Ipad Mini 4. Ljudet ska också imponera med surroundljud från fyra högtalare som har finjusterats tillsammans med Harman/Kardon.

Huawei lyfter även fram att de båda modellerna av Mediapad M5 laddas fullt betydligt snabbare än tidigare nämnda Ipad-modeller. De båda produkterna även av en proffsinriktad modell vid namn Mediapad M5 Pro där ett tangentbordstillbehör och pennan M Pen ingår. Detta förvandlar plattan till en 2-i-1-enhet. Tangentbordet är av fullstorlek och är även utrustad med pekplatta. För att dra nytta av detta har plattan även utrustats med mjukvara för produktivitet, vilket bland annat innefattar app för skrivbordsliknande filhantering.

Priserna för Mediapad M5-familjen går från 349 Euro till 499 Euro för modellen på 8,4 tum, där de dyrare modellerna har olika varianter av lagringsutrymme och LTE-stöd. Modellen på 10,8 tum går från 399 Euro till 549 Euro. Huawei har presenterat officiellt svenskt pris för modellen på 10,8 tum med 64 GB lagring. Priset för konfigurationen med wifi blir 4 490 kronor, och konfigurationen med LTE blir 4 990 kronor.

Den femte generationens uppkoppling

Sist men inte minst presenterade Huawei även en del nyheter gällande 5G-uppkoppling. En av nyheterna var den första kommersiella kretsuppsättningen för 5G-uppkoppling som bygger på radiotekniken mmWave. Kretsuppsättningen kallas Balong 5G01 och ska erbjuda överföringshastigheter om 2,3 gigabit per sekund.

Utöver detta presenterades även mobila bredbandsroutrar som använder både mmWave-tekniken och något som kallas sub-6 GHz, vilket är radiofrekvenser som jobbar i högre frekvensband än dagens 3G och 4G-uppkopplingar. Routerarna kallas Huawei 5G CPE (sub-6 GHZ) och Huawei 5G CPE (mmWave) och båda har en maximal bandbredd på 2 gigabit per sekund.

Vi vet inte i skrivande stund om och när dessa produkter kommer till Sverige, och vad de i så fall skulle kosta, men det är trevligt att se att 5G-generationen nu är på gång på riktigt. Om du tycker att det är spännande med 5G-tekniken rekommenderar vi att du läser SweClockers matiga genomgång.

Kommentarer
9 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.