Samsung Unpacked

Kameran i fokus när Samsung avtäcker Galaxy S9

När Samsung presenterar sitt nya flaggskepp Samsung Galaxy S9 ligger nästan allt fokus på den nya kameran som får variabel bländare och ett nytt super slow motion-läge.

Ännu ett av Samsungs Unpacked-event är nu till ända och vi kan äntligen lämna alla rykten bakom oss – nu har vi sett Samsungs nya flaggskepp på riktigt. Kvällens evenemang handlade helt och hållet om mobilen Galaxy S9 och det större syskonet Galaxy S9 Plus.

I det stora hela påminner de en hel del om sina föregångare, Galaxy S8 och S8 Plus, men Samsung har tagit till sig av kritik från sina kunder och möblerat om på baksidan. Nu är de två kameramodulerna stående och fingeravtrycksläsaren sitter placerad under dessa.

S9:an bjuder på en 5,8-tums skärm och S9 Plus har istället en 6,2-tums skärm. De kommer med 64 gigabyte intern lagring, men lagringen kan utökas med micro SD-kort på upp till 400 gigabyte. Båda modellerna säljs med Android Oreo och är IP68-certifierade.

När kan jag köpa?

De nya Galaxy-lurarna kommer att gå att köpa den 16 mars i Sverige. Modellerna finns tillgänglig i färgerna "midnight black", "coral blue" och "lilac purple". S9:an kommer att kosta omkring 8 890 kronor och S9 Plus omkring 9 890 kronor (rekommenderade priser).

Kameranyheter

Det mesta av presentationen handlade om hur vi inte längre använder våra mobiler primärt för att ringa, nu vill Samsung istället göra mobiler för den visuella och sociala generationen – vilket översätts till att de gjort en mobil runt kameran.

Precis som ryktena avslöjat på förhand har Galaxy S9-syskonen en kamera med variabel bländare. Det betyder att kameran mekaniskt kan byta mellan ƒ/2,4 och ƒ/1,5 för att få till bättre bilder i svagt ljus. Det ser mycket läckert ut när linsen ställer om – lite som våra pupiller snabbt byter storlek om det växlar snabbt mellan ljust och mörkt.

En annan stor nyhet är en "super slow motion"-funktion som kan filma med 960 bildrutor per sekund i upplösningen 720p. Filmar du 0,2 sekunder med den nya funktionen blir det hela 6 sekunder och klippen som Samsung visar upp är onekligen imponerande. Den förbättrade slow motion-funktionen är möjlig bland annat för att Samsung integrerat minneskretsar direkt i kamerasensorn.

Enligt Samsung är slow motion det populäraste kameraläget – och nu kommer det gå att göra ännu mer episka filmklipp – det går till och med att automatiskt få musik pålagt för succé bland vänner och på sociala medier.

AR Emoji

Självklart har Samsung ett svar på Apples Animoji som lanserades med Iphone X. Samsung Galaxy S9 kommer med AR Emoji där du kan skapa en animerad emoji-version av dig själv. Allt börjar med en enkel selfie som telefonen gör om till en animerad emoji som du kan modifiera frisyr, kläder och andra attribut på.

När du har en eller flera AR Emoji du är nöjd med kan du dela dem med alla du känner (Whatsapp och Facebook Messenger kommer också få stöd för formatet). Du kan spela in röstmeddelanden där figuren härmar dina ansiktsuttryck. Det går också att istället vara olika djur eller Disney-figurer.

En annan positiv nyhet relaterat till förstärkt verklighet (AR) är att Samsungs mobiler nu är kompatibla med Googles AR Core.

Smartthings

Galaxy S9-lurarna blir de första som kommer med den nya Smartthings-appen förinstallerad och fungerar med den som styrenhet för ditt smarta hem (med andra Samsung-produkter som exempelvis de tv-apparater och kylskåpet Family Hub vi såg på CES i januari).

Bixby

Också Samsungs alldeles egna röstassistent Bixby är en central del av livet som Galaxy S9-användare. Bixby kan nu göra realtidsöversättningar. Du kan exempelvis visa upp en meny på spanska och få den översatt till något du förstår medan du är här i Barcelona.

Senare under året kommer Samsung att återkomma med fler nyheter om Bixby 2.0. Det ser vi fram emot.

Stereoljud

De nya Galaxy S9-telefonerna har högtalare både upp och nere (eller till höger och vänster i liggande läge) som kalibrerats av AKG. De kan spela upp Dolby Atmos-ljud vilket lät imponerande trots allt oväsen i demonstrationsområdet efter presentationen.

Kommentarer
29 svar

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!