MWC 2018

Sony lanserar nya trådlösa hörlurarna Xperia Ear Duo

I Sonys monter här i Barcelona provar Ida och Amanda Sonys nya hörlurar Xperia Ear Duo. Förutom att du hör din musik, kan du också hålla koll på vad som händer i din omvigning med en teknik Sony kallar ”dual listening”.

Sony har flera hörlurar som stänger ute omvärlden, men nu släpper de Xperia Ear Duo som gör raka motsatsen – släpper in ljudet så att du inte missar utrop på tåget, någon som ropar efter dig på gatan eller liknande situationer. Ida och Amanda har testat hörlurarna i Sonys monter här i Barcelona.

Lurarna är trevligt nog anpassade för oss glasögonbärare. En mindre del sitter i själva örat, men en annan del med bland annat batteriet sitter bakom örat, och bågen som håller ihop konstruktionen går under örat istället för över. Det följer med flera storlekar på silikonproppen som sitter i örat. Jag hade nog velat ha en större variant än den som satt på när vi testade hörlurarna, men de sitter ändå bekvämt. De lämpar sig kanske inte för träningspass, utan passar nog bäst för pendlingen till och från jobbet eller liknande.

Om du då och då gärna vill stänga ute omvärlden, är de här lurarna absolut inte för dig, då det enligt kvinnan som demonstrerade alla funktioner för oss inte är möjligt att stänga av ”dual listening”-läget.

Xperia Ear Duo kan också ge dig ljudnotiser om exempelvis kalenderhändelser, väderleksrapporter och nyhetsrubriker. De kan användas tillsammans med Google Assistant eller Siri, berode på om du använder en Android eller IOS-enhet.

Du kan använda små tryck på lurarna för att använda dem, men det går också att hoppa fram eller bak i en spellista genom att vrida huvudet åt höger eller vänster. Om du får ett meddelande kan du nicka eller skaka på huvudet för att välja om du vill svara eller inte.

Batteritiden sägs vara upp till fyra timmar, och laddas de med batterifodralet ska det ge en timmes användning till. Batterifodralet ska erbjuda upp till tre extra laddningar, det vill säga omkring 12 timmar.

Sony Xperia Ear Duo blir tillgängliga i maj i två färger, svart och guld. I USA går de att förbeställa redan idag via Amazon och kostar då 280 dollar, motsvarande omkring 2 800 kronor inklusive svensk moms.

Trots all automatisering kan det ibland vara skönt att kunna tända sina uppkopplade lampor via den vanliga strömbrytaren på väggen. Innan årets slut kommer det att släppas smarta strömbrytare till Philips Hue-lampor.

Nu är programmering en del av grundskolans läroplan. Varför är det viktigt när det samtidigt kommer larmrapporter om att elever presterar allt sämre i de traditionella ämnena undrar du?

Lite från ingenstans skickade Apple ut en pressinbjudan idag till ett event där de planerar att prata om nya kreativa idéer för lärare och elever.

Amanda och Ida pratar om att ha ett jobb som är som julafton, Idas nya jobbdator, WWDC, Klingoner – deras mat och språk, Fibits nya klocka och "tjejprodukter".

Vetenskapsmannen Stephen Hawking somnade under veckan in i sitt hem 76 år gammal. Vi ärar hans minne med veckans fredagsvideo.

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.