Med nya flaggskeppet Xperia XZ2 satsar Sony på underhållning

Sony släpper två nya ”underhållningsenheter” här i Barcelona. Xperia XZ2 och XZ2 Compact kan visa och filma HDR-material och en ny dynamisk vibrationsfunktion ska göra videomaterial mera levande.

Tidigt på måndagsmorgen fyllde Sony sin monter till bredden här på Mobile World Congress och lanserade två nya flaggskeppsmobiler – Xperia XZ2 (5,7 tum) och XZ2 Compact (5 tum) som båda har plats för två sim-kort och har Android 8.0 Oreo installerat. Telefonerna får också Qualcomms senaste systemkrets Snapdragon 845. Men hellre än att prata om specifikationer ville Sony gå igenom vilka ultimata underhållningsenheter dessa mobiler är.

Sony blir först ut med att göra det möjligt att filma HDR-material med 4K med en mobil. Det går så klart också att se på HDR-material. En annan funktion specifik just för XZ2 är en vibrationsfunktion som känns igen från Sonys Playstation-kontroller. När du ser på film, spelar spel eller lyssnar på musik kan du få telefonen att vibrera (och själv justera hur mycket). Allt för att ge lite mer inlevelse. Xperia XZ2-telefonerna får även stereohögtalare.

Sony ger så klart lite kärlek också till kameran. Redan förra året introducerade de en super slow motion-funktion som i år förbättras så att det är möjligt att filma i 1080p med 960 bildrutor per sekund, till skillnad från fjolårets modell som endast filmade detta i 720p. Filmklippet blir tre sekunder långt i 1080p, vill du går det fortfarande att filma sex sekunder långa klipp men då med upplösningen 720p. Detta kan jämföras med nyss presenterade Samsung Galaxy S9 som håller sig till 720p för super slow motion.

Det kommer också några nyheter till 3D Creator, nu går det att skanna sig själv med selfie-kameran och tillsammans med Postnord erbjuder nu Sony 3D-utskrifter av riktigt bra kvalitet.

Efter presskonferensen stod jag och Amanda mycket lyckligt precis vid rätt bord och kunde klämma och känna på XZ2:an direkt. Sony introducerar ny mjukare design med glas på både fram och baksidan. Baksidan är något kupad för att ligga bra i handen och mobilen är tunnare ute i kanterna. Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan under kameran, men lite längre ned än vi är vana vid från en del av konkurrenterna. Placeringen kändes mycket naturlig.

Sony tar nu också bort hörlurskontakterna på både XZ2 och XZ2 Compact. Vill man lyssna på hörlurar med sladd behövs en adapter. Som tillbehör finns det att köpa en adapter som kan ladda och ansluta hörlurar samtidigt.

XZ2 får stöd för trådlös laddning och samtidigt som telefonen hittar ut i butiker den 6 april ska Sonys egna trådlösa laddare också finnas tillgängliga. XZ2 kommer kosta 7 990 kronor och XZ2 Compact 5 990 kronor. XZ2 lanseras i fyra färger; ”liquid silver”, ”liquid black”, ”deep green” och ”ash pink”, medan XZ2 Compact erbjuds i ”white silver”, ”black”, ”moss green” och ”coral pink”.

Apple, Google och Amazon... alla vill göra högtalaren till ditt smarta hem. Men Sonos ligger bra till, tack vare snygga produkter som låter bra och funkar tillsammans med annat. Räcker det för att bli vinnaren?

Kontaktlösa mobilbetalningar är bara början, för tack vare sakernas internet kan snart kylskåpet, bilen och kläderna betala själva. Ida har träffat Christina Lind, Sverigechef på Visa för att prata om framtidens betalningar och hur de påverkar oss kunder.

Dags för nytt avsnitt av podden. Det här avsnittet handlar om Sonos, Homepod och Google Home, om Lightning-kontakten och om mobilsurfandet som vara ökar och ökar.

USA har rivit upp sin princip om nätneutralitet, men låt oss kämpa för att behålla den i Sverige. Youtube-profilen CGP Grey förklarar varför det är en bra idé.

Oneplus har släppt en uppdatering till mobiltelefonen Oneplus 6, som åtgärdar den säkerhetslucka som försatte data i fara.

Valve gör ett nytt försök med sin IOS-app som ger möjligheten att strömma Steam-spel från en dator till en Iphone eller Ipad.