Intervju

Oneplus vd dissar trender och behåller hörlursuttaget

99 träffar Oneplus vd Pete Lau och får höra om företagets resa och framtid där Norden har en viktig roll. Lau understryker också vikten av att sätta användarna främst. Hörlursuttaget är exempelvis på tok för viktigt för att ta bort.

Trots att Pete Lau, grundare och vd för Oneplus, fått mycket inspiration från nordisk design är detta första gången han sätter sig ner med nordisk media för att prata om företagets resa från starten i december 2013 fram till idag, företagets prioriteringar och filosofi samt om ett nytt spännande samarbete med Telia.

Idag kanske det är svårt att tänka sig att Oneplus endast har funnits i dryga fyra år. Märket har varit något av en uppstickare på den svenska marknaden, men också en telefon som bara de inbitna entusiasterna kände till. Lanseringen av Oneplus 5T verkar dock ha fungerat som ett startskott för företaget att verkligen skulle nå ut till den större massan.

Norden – en viktig marknad

Hittills har den som velat köpa en Oneplus-telefon i Sverige fått köpa den utan ett tillhörande abonnemang. Under intervjun med Lau meddelar han att bolaget inom kort kommer inleda ett stort samarbete med Telia. Till en början kommer mobilerna börja säljas genom endast denna operatör i Sverige, men Oneplus menar att samarbetet på sikt kommer att påverka hela Norden. Mobilerna kommer finnas tillgängliga hos Telia från och med mars, även om exakt datum fortfarande är oklart.

Oneplus har visat sig vara populär i hela norden men speciellt i Sverige och Finland. Pete Lau tror att en orsak till detta är den inspiration som Oneplus hämtat från nordisk design och formspråk, något som inte bara påverkar telefonens yta utan som också genomsyrar hela företagets filosofi.

Sedan starten har Lau intresserat sig för nordisk design, renheten, det avskalade men också funktionella. Detta är något som har präglat hela företaget som varken är intresserade av att springa efter trender eller ta kortsiktiga beslut. Till en början var dock Lau försiktig med att nämna den nordiska inspirationen men efter att ha träffat vd:n till ett ledande kameraföretag nämner han detta allt oftare. Vd:n berömde under mötet Oneplus och påpekade kopplingarna till den nordiska designen och filosofin.

Användaren i fokus

Enligt Lau är genomtänkta beslut som grundar sig i användarupplevelsen något som påverkar företaget på en fundamental nivå. Detta är också en förklaring till att företaget inte infört exempelvis trådlös laddning eller tagit bort det klassiska hörlursuttaget.

Trådlös laddning är inte något som i dagsläget är tillräckligt utvecklat för att det ska kunna erbjuda en lika bra användarupplevelse som exempelvis Oneplus egen Dash-laddning, dessutom är det svårt att använda mobilen samtidigt som den ligger på laddplattan. Hörlursuttaget menar Lau är på tok för viktigt för många för att kunna ta bort. Han har helt enkelt inte förstått sig på trenden av att ta bort 3,5 mm-uttaget. Många mobilanvändare är petiga kring ljud menar han, och att ta bort hörlursuttaget skulle leda till att kundens upplevelse i dagsläget blir sämre.

Oneplus har redan från start haft ett väldigt engagerat och livligt community som betytt mycket för företaget, dels gemenskapen som skapas mellan användarna men också när det kommer till att "sprida ordet" samt få direkt och ärlig feedback som hjälper märket att utvecklas. Att användare tipsar andra har varit en viktig marknadsstrategi för Oneplus som lägger mycket fokus på detta och att synas på exempelvis sociala medier, snarare än att lägga massa pengar på traditionell marknadsföring.

Att slå sig fram i en hård bransch

Mobilbranschen är en otroligt svår bransch att slå sig in på och Pete Lau berättar om svårigheterna med att bli ett etablerat märke. För bara tre år sedan fanns det tonvis olika mobiltillverkare i Kina där konkurrensen var ännu hårdare än vad den är i västvärlden idag.

Inom blott tre år har flertalet av företagen försvunnit och endast ett fåtal har klarat konkurrensen. Oneplus vision är att vara ett företag som tar långsiktiga beslut som skapar en hälsosam och långvarig utveckling för bolaget. Målet är att bli ett anrikt företag med lång historia och produkter som talar för sig själva, enkelhet ska sälja sig själv helt enkelt.

Att hitta balansen

Ett tankesätt som genomsyrar produktutvecklingen och processen hos Oneplus är tanken om att hitta den perfekta balansen; skärm, design, batteri, kraft och funktioner ska alla utvecklas i harmoni med varandra och det är ingen del som inte kan ta hänsyn till de andra faktorerna.

Pete Lau ger ett användarönskemål om större batteri som exempel. Vissa användare har önskat ett batteri med större batterikapacitet. När Oneplus får in ett sånt önskemål måste de sätta detta i sin kontext. Vad är användaren egentligen ute efter? Att batteriet ska hålla längre men om batteriet blir större blir även mobilen tjockare, vilket förstör känslan av tunn- och lätthet som Oneplus vill uppnå. Det går helt enkelt inte att brassa på alla områden för i slutänden skulle du få en telefon som kanske ingen vill använda. Utmaningen är att hitta den perfekta balansen i avvägningar och prioriteringar.

Färg – svårare att få perfekt än vad man tror

Något som vi på 99 har pratat en del om på kontoret är Oneplus strategi med att släppa samma modell i olika färger utspritt över året. Jag var så klart tvungen att fråga när jag väl träffade Pete Lau. Oneplus årscykel ser ut som så att en ny mobil lanseras, exempelvis Oneplus 5, och följs samma år upp av en uppdatering, som Oneplus 5T. Nästa år kommer nästa modell och nästa uppdatering och så vidare.

Oneplus jobbar aktivt med att vara nära sina användare och är alltid öppna för feedback och förslag både när det gäller funktioner, hårdvara och färger. Det är dock en lång och ibland omständlig process att få fram en perfekt färg och struktur. Här kommer tidsaspekten in och att ta fram en ny färg är något som är mycket svårare än vad man tror. En slutgiltig färg kan ha hundratals bortsållade iterationer bakom sig och ibland kan det ta längre tid än väntat att hitta den perfekta slutgiltiga varianten.

Det är också väldigt viktigt när man utvecklar en ny färg att den bibehåller sin lyster och fräscha utseende över tid. En mobil är något som ska se bra ut även flera månader, eller år till och med, efter att du köpt den, inte bara den första tiden ur kartongen.

Netflix

Efter lanseringen av Oneplus 5T uppdagades det att det inte går att titta på HD-material på Netflix i en Oneplus 5T, vilket Pete Lau kan konstatera olyckligtvis blev förbisett och att det är en viktig funktion för många, och att Oneplus därför har sett till att man kan lämna in telefonen på service för att åtgärda felet.

Han betonar även att communityt spelade en viktig roll i att upptäcka felet snabbt. Även enheter du köper idag kommer ha denna brist eftersom enheterna redan var tillverkade innan problemet uppdagades, så om du vill kunna titta på HD-material kommer du fortfarande behöva lämna in telefonen. I framtida modeller kommer detta självklart att vara åtgärdat.

Tålamod är guld

Strategin att inte vara för snabba med att implementera oprövad teknik eller aktuella trender är något som även gäller för andra produktkategorier såsom surfplattor och smarta klockor. I dagsläget är detta inte aktuellt för Oneplus att utveckla. Smarta klockor har ännu inte samma självklara plats hos gemene man och det är i dagsläget svårt att kunna erbjuda något bättre än, eller ens likvärdigt med, en Ipad på Android-plattformen.

Pete Lau förklarar även att Oneplus inte har något intresse av att prata mycket om tekniker som artificiell intelligens eller 5G, det är något som kommer användas först när det förbättrar användarupplevelsen, inte för att tekniken är cool eller ny. Av samma anledning är företaget inte intresserade av tunga extra användargränssnitt eller "coola" funktioner. Telefoner är ett verktyg som ska underlätta din vardag och alla funktioner som är i vägen för detta är fel väg att gå.

Om den nya modellen som kommer i år kan Lau berätta väldigt lite om, inget mer än vad som redan sagts; att den kommer under andra kvartalet och att den nya processorn Snapdragon 845 kommer sitta under huven.

Läs mer:

Oneplus 5T saknar stöd för 1080p i Netflix (nyhet, 2017-12-12)
Oneplus 5T blir tillgänglig i lavaröd färg (nyhet, 2018-02-06)
Andreas testar Oneplus 5T (test, 2017-11-24)

Med abonnemanget Youtube Premium slipper du reklamen på videotjänsten och hos Youtube Music får du tillgång till bland annat spellistor med musikvideos.

Tack till Cappachino för detta #nyhetstips!

Vår Jakob har tagit semester så självklart passar vi på att störa honom med frågor om vilka prylar och tjänster som han kommer använda mest under ledigheten.

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?