Asus visar upp Zenfone 5 och 5Z

Också Asus vill vara med här på MWC med en flaggskeppsmobil. Deras nyaste heter Zenfone 5Z och är en 6,2-tums telefon med dubbla kameror och flera AI-funktioner.

Det kommer fortfarande intressanta nyheter här från Mobile World Congress i Barcelona. Under tisdagskvällen bjöd Asus in till ett event för att presentera sin nya Zenfone 5-familj. Flaggskeppet heter Zenfone 5Z och har mycket gemensamt med syskonet Zenfone 5. Amanda och jag var där för att spana in nyheterna.

Både Zenfone 5 och 5Z har 6,2-tums skärmar som är ungefär lika stora som standard 5,5-tums telefoner. Framsidan täcks till 90 procent av skärm och de har en liknande flärp som debatterats hett sedan Iphone X. Asus poängterar att deras dock är mindre.

I flaggskeppet sitter systemkretsen Snapdragon 845, mera primärminne och lagring medan Zenfone 5 kommer med Snapdragon 636. Det här syns förstås på prislappen – men i övrigt delar de båda modellerna många finesser och funktioner.

Utöver en fingeravtrycksläsare på baksidan går det att låsa upp enheterna med ansiktsigenkänning. En annan trevlig nyhet är att skärmarnas färgtemperatur anpassas automatiskt efter omgivningen.

AI används flitigt

Likt flera konkurrenter introducerar Asus nu AI-funktionalitet i sina telefoner. Bland annat används AI för att hjälpa användarna att ta bättre bilder. Både Zenfone 5Z och 5 har dubbla kameror på baksidan, varav den ena erbjuder vidvinkel.

Kameran kan automatiskt känna igen om du försöker fotografera katter, mat eller solnedgångar för att ta några exempel och anpassa inställningarna därefter. Kameran kan också föreslå justeringar du kan göra med bilder du tagit och kommer att lära sig vilka sorters justeringar du tycker om att göra ju mer du använder den.

Men det är inte bara kameran som använder AI. Asus presenterar också något de kallar för AI Boost, som ger dig mer prestanda på bekostnad av batteritid. En funktion du enkelt slår på eller av efter behov. Det finns också en AI-funktion som automatiskt justerar volymen på din ringsignal. Är du i en högljudd miljö blir volymen högre så du inte riskerar att missa ett samtal, men är du hemma på natten ringer det lägre så att du inte väcker alla i hushållet.

Smartare laddning

En annan sak som blir smartare är laddning. Med AI Charging laddas din mobil för att förlänga livslängden på ditt batteri. Asus förklarade för mig att telefonen laddas upp till 80 procent när du går och lägger dig, men stannar där under merparten av natten och laddar de sista procenten långsamt och snällt mot batteriet först när det börjar bli dags för dig att vakna. Telefonen lär sig dina rutiner, men du kan också ställa in att det här ska fungera endast mellan vissa klockslag.

De här telefonerna erbjuds i färgerna silver och blått (meteor silver och midnight blue). Är du köpsugen får du vänta på Zenfone 5 till april och 5Z kommer i juni. Det är ännu inte offentliggjort vad de kommer att kosta i Sverige, men Asus sa att Zenfone 5Z kommer att kosta från 480 euro, vilket motsvarar omkring 4 800 kronor.

Kommentarer
12 svar

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.