Mina favoriter från MWC 2018

Nu har jag lämnat Mobile World Congress för den här gången och tagit mig tillbaka till Stockholm. Det lanserades en hel del nytt – här listar jag mina favoriter.

Smartare laddning från Asus

Asus tog tillfället i akt i Barcelona och visade upp sin nya mobilfamilj Zenfone 5. Bland nyheterna var det några saker jag tyckte extra mycket om.

Likt Apple gjort med Iphone X har Asus valt att samla den främre kameran och ett gäng sensorer i en "flärp" längst upp i mitten av skärmen. Asus verkar ha tänkt till lite så att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt utan att app-utvecklare behöver anpassa alla appar. I de allra flesta fall blir det en rak kant under flärpen helt enkelt.

Uppe runt flärpen samlas små ikoner med notiser till användaren som dynamiskt byts ut beroende på vad som är mest aktuellt att visa.

Asus stoppar också in två AI-funktioner för att hantera batteriet bättre. Den ena, AI Boost, gör det möjligt att aktivera mer prestanda när man behöver det, exempelvis för att spela lite mer krävande spel, och den andra, AI Charging, laddar batteriet på ett snällare sätt under natten för längre livslängd. Den senare funktionen har Sony haft ett par år redan, men jag ser gärna att den sprids till ännu fler. Smart!

Samsung gör dig till emoji

Samsung introducerade förstås nya flaggskepp i Barcelona där det mest intressanta enligt mig är deras nya kameralösning med variabel bländare. Riktigt spännande att se det här flytta in i så små kameror som det faktiskt är i mobiler. Det blir intressant att få prova på den här kameran i verkliga livet samt att följa utvecklingen de närmaste åren.

En annan kul nyhet är Samsungs animerade emoji-funktion som jag ändå fastnade lite för trots min initiala skepsis. Genom att ta en bild av mig själv kunde jag med några steg förvandla mig själv till en animerad emoji-figur och en uppsättning roliga "stickers" att skicka till vänner.

Det hela påminner förstås om Apples Animoji, men här är jag själv huvudpersonen. Även Samsung låter mig vara djur eller Disney-figurer om jag så önskar. Jag tycker fortfarande att Apples animeringar och förmåga att härma mina ansiktsuttryck är mycket bättre än Samsungs lösning, men det är onekligen riktigt kul att använda sig själv i animerad form.

Spela in 4K HDR med Sony Xperia XZ2

Sonys nya flaggskepp kan filma 4K HDR-material. Det blir löjligt vackert kort och gott. HDR-material ger mycket bättre färger och 4K-upplöst material ger otroliga detaljer. Jag har inte testat kameran själv, så det återstår att se hur det här kommer att fungera i vardagen – men jag har höga förhoppningar.

En annan sjysst grej har Sony plockat med sig från Playstation 4-handkontrollerna. Xperia XZ2 kan vibrera för extra effekt och inlevelse när du lyssnar på musik, ser på film eller spelar spel. Allra bäst tyckte jag det fungerade när jag provade på att spela Angry Birds, spel alltså – men effekten kan säkert passa också i andra situationer. Vibrationerna styrs via ett extra reglage som hänger ihop med volymen och gick att ändra från noll i steg upp till hög intensitet.

Trådlös laddning

Fler och fler mobiltillverkare släpper telefoner som kan laddas trådlöst med Qi-standarden. Fantastiskt att de enas och sluter upp – nu ska det bara dyka upp laddningsytor här och där i min omgivning (kaféer, restauranger, inbyggt i köksbord och liknande). Det skulle vara skönt att slippa springa runt med ett nödbatteripack i väskan jämt och ständigt.

Hej då hörlursuttaget

Hörlursuttaget finns fortfarande kvar i ett antal mobiler också nu under 2018, men det är också flera som väljer att ta bort det för att man tycker sig se ett stort intresse för att använda trådlösa hörlurar istället. För mig är det enkelt – jag tyckte jag allt för ofta trasslade in mig i hörlurssladden under min färd till och från jobbet (det är egentligen bara då jag lyssnar via mobilen) att jag gladeligen kör trådlöst trots den sämre ljudkvaliteten och att jag har ytterligare en pryl att ladda.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
9 svar

Amazon släpper molntjänst i Sverige, näthandeln får vi vänta på lite till. Idas dator har dataproblem och Oneplus släpper specialversion av 6T med Mclaren.

Det är viktigt att välja ett svårt wifi-lösenord om du vill skydda det mot obehöriga, men det går också att välja ett som är svårt att kommunicera.

Storlekarna sägs börja med en 5,8-tums enklare instegsmodell, och prislappen ser ut att fortsätta 2018 års trend med att vara av det saftigare slaget.

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.