Piccolo automatiserar ditt hem genom gester

Kan du tänka dig att styra ditt hem genom gester i stil med filmen Minority Report? Då kan konceptet bakom systemet Piccolo vara något för dig.

Om det är något ett område där vi inte saknar möjligheter och alternativ är det våra smarta hem och de många lösningarna för hur dessa ska kontrolleras. Gemensamt för de flesta är att kontrollen sitter i din mobiltelefon, och i allt större utsträckning börjar du kunna kontrollera delar av hemmet med rösten.

Men att stirra på appar eller vråla kommandon kanske inte är något som tilltalar alla, och du tillhör dem som inte uppskattar dessa kontrollmetoder kan kanske systemet Piccolo vara något att hålla ögonen på. Piccolo är en ny hemautomatiseringsteknik som använder sig av olika kameror för att kontroller smarta prylar i hemmet.

En användare använder sig av gester för att kontrollera de olika prylarna som utgör det smarta hemmet, och exempelvis kan en lampa tändas genom att användaren pekar mot den eller kan volymen på högtalarna skruvas upp genom att användaren vrider på handen.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Att ha sitt hem fyllt med internetuppkopplade kameror är väl inte direkt önskvärt av många då det allt för ofta dyker upp skräckhistorier om hackade kameror. Jag kan exempelvis själv inte tänka mig att ha kamerorna överallt, men jag kan definitivt se praktiska tillämpningar för tekniken i framtiden. Bland annat kan detta vara något praktiskt i ålderdomshem eller hos folk med funktionshinder.

Detta är teknik som än så länge hör hemma i science fiction-filmer där det här med praktiska detaljer som säkerhet eller noggrannhet sällan ifrågasätts. Så hur bra detta kommer fungera i en normal persons vardag återstår att se, vilket också gäller om just denna lösning kommer bli en kommersiell tillämpning eller ej.

Hur som helst så är konceptet klart spännande men så ofta med tekniska demon som dessa är teknologin långt ifrån klar för allmänheten. Med tanke på att även större och mer etablerade bolag har svårt att få till kameraspårning så att det fungerar 100 procent av gångerna kommer det bli en stor utmaning för Piccolo att tillfredsställa våra science fiction-drömmar.

Men om det inte blir Piccolo som lyckas införa en kommersiellt gångbar version av ett system av detta slag hoppas vi att något liknande kommer förgylla våra hem i framtiden när det kanske utvecklats till att använda tekniker som inte kan användas för att spionera på oss när vi sitter i soffan och jobbar oss igenom Netflix-kön.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.