Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Del 1 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka

Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.

Valmöjligheternas telefon

Gränssnittet i S9 innehåller också uppdateringar när det kommer till färg och valmöjligheter. Jag kan nu låta kantljuset ha flera och olika färger. Mapparna kan färgsättas i regnbågens alla färger jämfört med de tidigare rätt beigea fem förvalda färgerna. Text och element på din låsskärm påverkas av bakgrundsbilden du valt och det finns nya motiv och alternativ för alltid på-läget.

Den hemliga mappen är inget nytt för Samsung men om du är som jag och låter andra än dig själv låsa upp mobilen är detta en välkommen nyhet. Jag brukar alltid låta min syster registrera ett fingeravtryck eftersom hon använder min telefon så mycket, men inte kommer ihåg min kod. Men fingret kan användas till mer än att bara låsa upp min telefon. I Galaxy S9 kan jag välja ut ett specifikt finger som kan låsa upp den hemliga mappen, vilket betyder att min syster kommer in i telefonen men inte min hemliga mapp.

Den hemliga mappen är något som främst används av personer som har den som företagsmobil men här kan jag samla mina mest pinsamma bilder eller dokument jag inte vill att personer lite slentrianmässigt ska kunna skrolla förbi. Väldigt smidigt!

Med Android Oreo är det dessutom lättare än någonsin att hantera notiser och appikoner. Precis som hos Huawei och Oneplus går det att ha dubbletter för appar. Det gör att du slipper logga in och ut mellan olika konton, vilket är trevligt om du exempelvis har dubbla Facebook-konton.

En nyhet som egentligen är otroligt liten men ack så stilfull är att när du lyssnar på musik i Galaxy S9 anpassas remsan för musikuppspelningen i notislistan efter vilken låt som spelas. För mig som älskar grafiskt tilltalande gränssnitt och roliga färgkombinationer är detta en riktigt god karamell i godispåsen som utför i Galaxy S9.

Ljuvligt ljud direkt ut telefonen

Något som Samsung själva tryckte mycket på när Galaxy S9 presenterades var det nya Dolby Atmos-läget som ska göra att musik direkt ur mobilen låter bättre än någonsin. Dels är mobilen utrustad med bättre högtalare som ska vara 1,4 gånger kraftfullare än tidigare Samsung-telefoner och dels finns funktionen Dolby Atmos som man kan slå av och på. Det ska skapa en mer omfamnande ljudupplevelse och efter flitigt testande kan jag inte säga annat än att jag är imponerad. Jag lyssnar pinsamt nog mycket på musik genom telefonens högtalare i mitt hem, men när jag gjort detta på S9:an har jag inte behövt skämmas. Ljudet är väldigt bra för att komma från en telefon och det ger också en extra rymd vid spelandet eller Youtube-tittandet.

Gimmicken AR Emoji

Den största nyheten i Galaxy S9 är inte ljud, variabel bländare eller något annat tråkigt. Nej, nej, om du frågar gemene man vad som är nytt med S9 kommer nog de flesta säga AR Emoji. Samsung har slagit på stora trumman när det kommer till denna modells stora gimmick.

Generellt älskar jag både emoji-symboler och animerade GIF-bilder men trots detta var jag skeptiskt när jag först fick denna nya funktion presenterad för mig. Suck, något som kommer vara kul i max en kvart, tänkte jag. Men jag har behövt omvärdera detta under min testperiod, för jag har använt dem mer än vad jag trodde. Det är väldigt roligt att låta kompisar skapa sina egna figurer och det har fungerat som ett väldigt uppskattat partytrick både på fritiden och på redaktionen.

Till skillnad från Apples Animoji-funktion kan jag använda GIF-bilderna som skapas i tredjeparts-appar som Facebook Messenger eller Whatsapp. Det har också gjort att jag har använt funktionen betydligt mer än vad jag gjorde med motsvarande funktion under tiden jag testade Iphone X. Jag tycker också det är roligt att det är just är en animerad version av mig själv som skapas, inte en kanin eller drake.

Än så länge finns det dock inte så mycket valmöjligheter för emoji-figuren i form av tillbehör, frisyrer och kläder. Det finns också saker som Iphone X är överlägset bättre på, typ att få figuren att le. True Deepth-kameran på Iphone gör verkligen skillnad här. Samsungs animerade version av mig själv hänger inte med i svängarna lika bra. Det är svårt att få fram nyanser i ansiktsuttrycken – och det konstigaste av allt, det är helt omöjligt att le! Hur jag än försöker ser jag ut som en galen yxmördare när jag försöker få mitt alter ego att le med öppen mun och döda ögon.

Kommentarer
88 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.