Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka

Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.

Sedan Samsung lanserade den första utgåvan av Galaxy S-serien har de undan för undan etablerat sig som den största och för många enda konkurrenten till Iphone när mobilkontrakt ska förlängas eller rejäla slantar ska investeras. Fjolårets flaggskepp Galaxy S8 och S8 Plus introducerade den största förändringen på länge och var en av de första telefonerna på marknaden med en skärm som täckte i princip hela telefonens framsida från en flaggskeppstillverkare.

Precis som med tidigare årgångar var Galaxy S8-familjen rustad till tänderna med modern teknik. Den hade den snabbaste systemkretsen på marknaden, en av de bästa kameralösningarna på marknaden och en bildskärm som slog allt annat på fingrarna. Men allt var inte guld och gröna skogar. En av de punkter som kritiserades allra mest var placeringen av fingeravtrycksläsaren, som där befann sig bredvid kameran på telefonens baksida.

Det gjorde den svår att hitta, och det var så pass vanligt att användaren av misstag placerade fingret på kameran istället att Samsung medvetet byggt in en varning om att användaren borde torka av kameralinsen. När 99-redaktionens Andreas testade Galaxy S8 lyfte han fram just fingeravtrycksläsarens placering som ett stort problem, samt att ansiktsavläsningen fungerade så dåligt och var så lätt att lura att ingen borde använda den.

Galaxy S9 – evolution eller något helt nytt?

Det är många som häcklat Galaxy S9 för att den till synes är så lik sin föregångare både in- och utvändigt. Designen är överlag exakt densamma och utöver fingeravtrycksläsarens placering är det endast några smärre justeringar som gjorts. Samsung satsar dock inte på att återuppfinna hjulet igen, året efter de snudd på gjorde det. Istället är Galaxy S9 en designmässig evolution som primärt fokuserar på en ny kameralösning och nya knep i mjukvaran.

Bortsett från måtten skiljer sig Galaxy S9 och S9 Plus inte åt på utsidan men innanför skalet finns det skillnader. Båda modellerna har försetts med det senaste systemkretsen Snapdragon 845 men den extra telefotokameran finns endast att finna i Galaxy S9 Plus. Om du köper S9 får du nöja dig med 4 gigabyte primärminne medan den som köper S9 Plus får ett primärminne på 6 gigabyte.

Hittills har mobila kameror uteslutande haft en fast bländaröppning. Nya telefoner har tävlat om att göra bländaröppningen så stor som möjligt, vilket representerats av en lägre siffra för bländaröppningens storlek. Ju större bländaröppning kameran har desto mer ljus kan den släppa in, men som motvikt blir inte skärpedjupet lika långt. Effekterna som kort skärpedjup skapar är det mobilföretagen försöker åstadkomma artificiellt med bokeh eller porträttlägen, men det är något som inte är önskvärt i alla situationer.

En av de tuffaste utmaningarna för en kamera och en mobilkamera i synnerhet är att ta bra bilder i dåliga ljusförhållanden. En så stor bländare som möjligt är ett sätt att försöka åstadkomma detta och mobiltelefoner som tidigare legat i framkant har haft så stora bländaröppningar som ƒ/1.7.

Galaxy S9-familjen blir först med att kunna växla mellan olika bländare. Dels kan den gå ner till rekordstora bländaröppningen ƒ/1.5 vid dålig belysning och dels kan den använda den något mindre bländaröppning på ƒ/2.4 när ljuset tillåter. Den variabla bländaren är dock något som endast finns på den primära kameran. Telefotokameran på S9 Plus har en fast bländare på ƒ/2.4.

En telefon att satsa på?

Galaxys senaste modellfamilj har fått en förväntad uppgradering av hårdvara som rättar till tidigare snedsteg samt en – för mobiltelefoner – ny kameralösning. Frågan är dock hur de är i praktiken och om S9 står sig mot konkurrenterna. Är detta Android-telefonen du borde investera i 2018? Det tar vi reda på nu!

Ny färg för Galaxy S9 är syrenlila som skiljer sig något från förra modellens pastellrosa nyans. Kulören är betydligt djupare och, ja, mer lila. Baksidan är superhögblank och suger åt sig fingeravtryck som en svamp. Metallramen som löper runt mobilen är numera matt istället för blank, något som gör att den sticker ut mer från det glansiga bakstycket. Jag är positiv till förändringen då det får telefonen att kännas mer polerad och exklusiv.

Men färgen är inte det enda som är nytt på årets upplaga av Galaxy S. Fingeravtrycksläsaren vars placering mottog mycket kritik när S8 och S8 Plus släpptes är kvar på baksidan, men har nu flyttats till mitten av telefonen, precis under telefonens kamera. Detta är mer än välkommet, speciellt för mig som är vänsterhänt. Galaxy S9 är en långsmal telefon och placeringen bredvid kameran på den förra modellen gjorde både att man ofta fettade ner kameralinsen och att man hela tiden behövde stäcka lite extra på fingret för att nå upp.

Nu kan jag med lätthet nå fingeravtrycksläsaren, även om jag väldigt sällan i praktiken använder den. Jag använder den främst för att betala med Samsung Pay eller för att få ner notis- och snabbinställnings-panelen. För att låsa upp mobilen använder jag istället den intelligenta skanning som definitivt är ett uppköp från S8:s ansiktsigenkänning. Denna gång läser mobilen av både ditt ansikte och ditt öga för att skapa en mer dynamisk och nyanserad bild av ditt ansikte. Detta fungerar betydligt bättre än den vanliga ansiktsigenkänningen som vi lätt kunde lura förra gången.

Jag känner mig inte så säker på tekniken att jag vågar uppge den som autentiseringsmetod för Samsung Pay, men den fungerar som ett väldigt smidigt sätt att låsa upp min telefon på. Allt som oftast fungerar tekniken bra och när den inte gör det tycker jag att det är enklare att rita min mönsterkod än att lägga fingret på avtrycksläsaren.

Det kan vara en vanesak men jag låser ofta upp min telefon när den ligger på ett bord och då är placeringen av fingeravtrycksläsaren på baksidan osmidig. Jag längtar till den dagen då fingeravtrycksläsare under skärmen är lika vanligt som dubbla kameror, men tills dess är jag väldigt nöjd med att Samsung ger mig en uppsjö olika alternativ för hur jag kan låsa upp min telefon. Jag kan välja allt ifrån ingen kod, lösen- eller mönsterkod till intelligent skanning, fingeravtryck, iris eller ansiktsavläsning. Jag kan kombinera de olika metoderna nästan hur jag vill och bestämma hur mycket de olika metoderna tillåts att göra.

I övrigt har telefonen behållit sina lätt rundade kanter och en skärm som täcker nästan 84 procent av telefonens framsida. Galaxy S9 är en elegant designad mobil som snarare är en finslipning av föregångaren än en nydanande produkt, i alla fall på utsidan.

Ett lovande projekt

Den som är van vid Samsungs gränssnitt kommer känna sig hemma även i S9 och S9 Plus, men det finns några nyheter i mjukvaran. Galaxy S9 kommer självklart med Androids senaste systemversion 8.0 Oreo förinstallerad, något annat hade känts helt tokigt. Ovanpå Android ligger version 9.0 av Samsungs eget gränssnitt.

Telefonens mjukvara kantas dels av några fräsigare uppdateringar som att man numera kan ha ett kort eget inspelat filmklipp som bakgrund på låsskärmen, AR Emoji, super slowmo med mera och dels av lite mer osynliga men välkomna uppdateringar.

En av de största utmaningarna tillverkare av Android-telefoner står inför är att kunna erbjuda snabba och regelbundna uppdateringar av operativsystemet. Många tillverkare lägger på ett extra lager av användargränssnitt för att få sina produkter att sticka ut från mängden och Samsung är inget undantag. De är kända för sin tunga handpåläggning på gränssnittet, något som har resulterat i att din mobil snabbt känns daterad efter att nästa modell utkommit. Detta beror delvis på att det är väldigt kostnadskrävande att ta fram nya versioner av operativsystemet när det egna gränssnittet ska anpassas till Androids nya uppdatering.

Galaxy S9 och S9 Plus har stöd för Googles projekt Treble, något som ska göra det betydligt enklare för företag att skeppa ut nya Android-uppdateringar utan att behöva anpassa sitt egna pålagda gränssnitt avsevärt. Samsung brukar vara bra på att uppdatera sina flaggskepp första året så i dagsläget är det svårt att veta hur mycket Treble kommer påverka systemuppdateringarna i praktiken efter det första året. På pappret verkar det dock väldigt lovande och jag hoppas verkligen att detta gör det möjligt för fler telefontillverkare att göra regelbundna uppdateringar av operativsystemet och att ett år gamla Android-telefoner inte omedelbart känns daterade.

Gränssnittet i S9 innehåller också uppdateringar när det kommer till färg och valmöjligheter. Jag kan nu låta kantljuset ha flera och olika färger. Mapparna kan färgsättas i regnbågens alla färger jämfört med de tidigare rätt beigea fem förvalda färgerna. Text och element på din låsskärm påverkas av bakgrundsbilden du valt och det finns nya motiv och alternativ för alltid på-läget.

Den hemliga mappen är inget nytt för Samsung men om du är som jag och låter andra än dig själv låsa upp mobilen är detta en välkommen nyhet. Jag brukar alltid låta min syster registrera ett fingeravtryck eftersom hon använder min telefon så mycket, men inte kommer ihåg min kod. Men fingret kan användas till mer än att bara låsa upp min telefon. I Galaxy S9 kan jag välja ut ett specifikt finger som kan låsa upp den hemliga mappen, vilket betyder att min syster kommer in i telefonen men inte min hemliga mapp.

Den hemliga mappen är något som främst används av personer som har den som företagsmobil men här kan jag samla mina mest pinsamma bilder eller dokument jag inte vill att personer lite slentrianmässigt ska kunna skrolla förbi. Väldigt smidigt!

Med Android Oreo är det dessutom lättare än någonsin att hantera notiser och appikoner. Precis som hos Huawei och Oneplus går det att ha dubbletter för appar. Det gör att du slipper logga in och ut mellan olika konton, vilket är trevligt om du exempelvis har dubbla Facebook-konton.

En nyhet som egentligen är otroligt liten men ack så stilfull är att när du lyssnar på musik i Galaxy S9 anpassas remsan för musikuppspelningen i notislistan efter vilken låt som spelas. För mig som älskar grafiskt tilltalande gränssnitt och roliga färgkombinationer är detta en riktigt god karamell i godispåsen som utför i Galaxy S9.

Ljuvligt ljud direkt ut telefonen

Något som Samsung själva tryckte mycket på när Galaxy S9 presenterades var det nya Dolby Atmos-läget som ska göra att musik direkt ur mobilen låter bättre än någonsin. Dels är mobilen utrustad med bättre högtalare som ska vara 1,4 gånger kraftfullare än tidigare Samsung-telefoner och dels finns funktionen Dolby Atmos som man kan slå av och på. Det ska skapa en mer omfamnande ljudupplevelse och efter flitigt testande kan jag inte säga annat än att jag är imponerad. Jag lyssnar pinsamt nog mycket på musik genom telefonens högtalare i mitt hem, men när jag gjort detta på S9:an har jag inte behövt skämmas. Ljudet är väldigt bra för att komma från en telefon och det ger också en extra rymd vid spelandet eller Youtube-tittandet.

Gimmicken AR Emoji

Den största nyheten i Galaxy S9 är inte ljud, variabel bländare eller något annat tråkigt. Nej, nej, om du frågar gemene man vad som är nytt med S9 kommer nog de flesta säga AR Emoji. Samsung har slagit på stora trumman när det kommer till denna modells stora gimmick.

Generellt älskar jag både emoji-symboler och animerade GIF-bilder men trots detta var jag skeptiskt när jag först fick denna nya funktion presenterad för mig. Suck, något som kommer vara kul i max en kvart, tänkte jag. Men jag har behövt omvärdera detta under min testperiod, för jag har använt dem mer än vad jag trodde. Det är väldigt roligt att låta kompisar skapa sina egna figurer och det har fungerat som ett väldigt uppskattat partytrick både på fritiden och på redaktionen.

Till skillnad från Apples Animoji-funktion kan jag använda GIF-bilderna som skapas i tredjeparts-appar som Facebook Messenger eller Whatsapp. Det har också gjort att jag har använt funktionen betydligt mer än vad jag gjorde med motsvarande funktion under tiden jag testade Iphone X. Jag tycker också det är roligt att det är just är en animerad version av mig själv som skapas, inte en kanin eller drake.

Än så länge finns det dock inte så mycket valmöjligheter för emoji-figuren i form av tillbehör, frisyrer och kläder. Det finns också saker som Iphone X är överlägset bättre på, typ att få figuren att le. True Deepth-kameran på Iphone gör verkligen skillnad här. Samsungs animerade version av mig själv hänger inte med i svängarna lika bra. Det är svårt att få fram nyanser i ansiktsuttrycken – och det konstigaste av allt, det är helt omöjligt att le! Hur jag än försöker ser jag ut som en galen yxmördare när jag försöker få mitt alter ego att le med öppen mun och döda ögon.

När Andreas testade assistenten Bixby i Galaxy S8 och Note 8 var den inte mycket att hänga i julgranen. Bixby Voice fanns inte ens i Sverige när S8 testades och Bixby Vision var rent ut sagt fruktansvärt dålig på att göra sitt jobb. På telefonens vänstra sida, nedanför volymknapparna finns en särskild knapp som aktiverar Bixby. Innan funktionen kom till Sverige tog knappen bara användaren till Bixbys hemskärm utan att du egentligen kunde göra så mycket där. Men här har det hänt väldigt mycket sedan förra gången vi testade en av Samsungs telefoner.

Den kanske mest använda delen är Bixby Vision som är Samsungs röstassistent. Precis som du pratar med Alexa, Siri eller Google Assistant kan Bixby hjälpa dig att styra ditt hem, sätta timers, svara på frågor med mera. Förra året i augusti kom assistenten till Sverige – men på engelska. Detta har inte ändrats och jag får öva på min engelska om jag vill bekanta mig med Bixby.

En stor fördel som Bixby har är att den kan utföra en rad kommandon i följd med hjälp av snabbkommandon. Det finns förvalda kommandon du kan aktivera eller så kan du skräddarsy snabbkommandon som gör exakt vad du vill. Jag har exempelvis aktiverat en morgon- och kvällsrutin som i flera steg gör mobilen och mig redo för kvällen eller morgonen.

Jag har även skapat ett snabbkommando för att börja filma i slow motion, och ett för att optimera telefonen, det vill säga stänga de senast använda apparna, rensa bort notiser med mera. Själv tycker jag att det här är otroligt smidigt och en klar styrka. Istället för att säga fem olika saker assistenten ska göra säger jag ett ord, och resten händer magiskt av sig självt.

Träffar spelaren i mig

I Bixby Home samlas all information om hur jag har använt Bixby. Samsung har satsat hårt på att användaren ska lära sig leva med assistenten i vardagen. Baserat på min statistik får jag belöningar och mitt resultat jämförs anonymt med andra Samsung-användare. När jag använder Bixby samlar jag poäng som senare flyttar mig upp till högre nivåer och jag låser därmed upp gömda funktioner eller andra typer av belöningar. Sedan jag fick S9 i min hand har jag pratat med Bixby 181 gånger och jag har lyckats komma upp till nivå 5, vilket gör att jag har den inte så imponerande globala rankingen 111 362.

Jag ska inte ljuga – det här träffar mitt spelarhjärta mitt i prick. Jag passar på att använda Bixby extra mycket för att jag vill stiga i graderna. De där 111 362 personerna framför mig ska nog få se. Allt som ger mig erfarenhetspoäng är värt att göra och jag har fallit rakt ner i Samsungs fälla som de snyggt lagt ut.

Förutom spel-inspirerade funktioner och snabbkommandon kan jag göra anpassade chattar där jag kan bestämma vad Bixby ska svara på specifika frågor. För den med humor är detta ett ypperligt tillfälle att göra röstassistenten mer personlig och rolig men jag kan även använda den för att påminna mig själv om saker jag väldigt lätt glömmer som exempelvis portkoder eller födelsedagar.

Charmig men lite döv

Som helhet tycker jag mycket om Bixby. Det är en kraftfull röstassistent som kan uträtta mycket på en gång. Bixby får mig att vilja använda den mera och stiga i ranking, och jag tycker det är kul att använda den. Det som jag har emot Bixby är att den inte hör så bra. Jag vet inte om det är språkbarriären som gör det men många gånger måste jag säga ”Hi Bixby” upprepade gånger innan assistenten hör mig, och ibland verkar det som att den inte vill prata med mig alls.

Assistenten är dessutom ganska petig och jag har märkt att om jag säger ”Sätt timer på 5 minuter” startar inte timern utan den bara skapas. För att timern ska skapas och startas måste jag säga ”Starta timer på 5 minuter”. Detta är grus i ett annars väloljat maskineri och dessutom är det inte i dagsläget många andra produkter som har stöd för Bixby så det är svårt att anamma assistenten fullt ut. Det skulle också vara skönt om jag kunde prata med Bixby på svenska, men för mig gick det rätt fort att komma in i engelskan och det är inget stort hinder för att jag ska använda den.

Den största förändringen när det kommer till Samsungs smarta assistent är Bixby Vision. När Andreas testade funktionen i S8 kunde den inte se skillnad på mig i en gul tröja och en ost. Jag vet inte vad det säger om mig eller kameran men det blev uppenbarligen väldigt sällan rätt. Bixby kunde inte heller mycket mer än att känna igen saker, något som i ärlighetens namn inte är så användbart. Bixby Vision på Galaxy S9 är en helt annan sak. Numera finns de fem olika lägen du kan välja på: text, bild, plats, vin och QR-koder.

Text

Numera kan jag realtidsöversätta vad det står på mjölkkartonger, vägskyltar, menyer, innehållsförteckningar och så vidare. Om jag vill skanna texten kan jag ta ett foto av texten, och Bixby matar om det till redigerbar text. Vill jag sedan översatta denna trycker jag bara på översätt och någon sekund senare finns texten på önskat språk. Vissa typsnitt och handskriven text kan Bixby ha lite svårt att förstå men överlag är detta nya läget riktigt imponerande.

Bixbys översättningar är inte felfria. Ofta är översättningen fel – ibland mycket fel – men många gånger är de precis lika bra som om du hade kört det genom Google Översätt. Detta kanske inte är så konstigt eftersom Bixby använder sig av just Google för att översätta. Jag kan se hur denna funktion kan komma till stor användning om jag är utomlands och inte förstår språket, och även om det inte är hundra procent rätt förstår jag bra mycket mer av sammanhanget än om jag inte hade använt funktionen. Den är också väldigt snabb och lättanvänd.

Bild

Bildfunktionen är på många sätt sig lik, förutom att den har blivit mycket bättre på att faktiskt känna igen föremål. Den fungerar så att du håller upp kameran mot ett föremål, och i realtid tolkar Bixby vad den ser på bilden och det kommer upp små textsjok med förslag på vad föremålet är. Det dyker även upp en ruta med sökresultat.

När jag höll upp en banan framför kameran dök det i resultatet upp både bilder på bananer men också recept på exempelvis en banankaka. Bixby Vision är betydligt bättre på att känna igen saker som bananer, äpplen och gummistövlar än kändisar som Brad Pitt eller George Clooney.

Plats

Det här en riktigt användbar funktion! Om jag står på gatan och vill se vad som finns omkring mig tar jag bara upp Bixby och trycker på platser. Så dyker det upp massa små ikoner med restauranger, gym, gallerier, affärer med mera som finns i närheten. Med hjälp av symolerna kan jag se vad det är för typ av ställe och jag kan också se namn, betyg och hur långt ifrån platsen jag befinner mig.

Trycker jag ett ställe får jag upp en ruta med mer information och härifrån kan jag smidigt få en vägbeskrivning till platsen jag vill till. Jag kan även dela eller få upp sökresultat för platsen.

Vin

Detta är en uppdatering som alla vinentusiaster kommer att glädjas åt. Numera går det att läsa av vinetiketter i Bixby Vision som hämtar informationen från databasen Vivino. Jag har testat på lite olika vinflaskor och den har gissat rätt varenda gång. Jag kan lätt få veta vilken typ av vin det är, vad den fått för betyg, en beskrivning av vinet samt vad det passar bra till.

Det hade varit roligt om det även fungerande med andra alkoholhaltiga drycker så som öl. För mig som inte är tokig i vin är det mest en rolig grej men hade jag fått samma funktion för öl hade jag blivit genuint glad.

QR-koder

Bixby kan även läsa in QR koder som ja – kort och gott läser QR-koder och skickar mig till hemsidor, hämtar kontaktmeddelanden eller vad koden nu är inbäddad med för information. Den fungerar bra men kan ha lite svårt ibland att läsa koder från en datorskärm.

Fortsättning följer...

Det här är första testdelen i en rad av flera. Jag kan konstatera att designen inte är någon revolutionerade upplevelse, men det gör den inte mindre snygg. Insidan är absolut fullsmockad med funktioner och valmöjligheter, nästan så många att jag blev lite yr först. Den mest imponerande uppdateringen är ändå Bixby som trots att den hör dåligt kan uträtta väldigt många men också avancerade saker.

Näst på tur är kameran som ska hårdtestas. Vi ses snart igen!