Test: JBL Boombox – Högtalaren med fet bas

Amanda testar högtalaren JBL Boombox som levererar mycket bas, fylligt ljud, fiffiga funktioner och lång batteritid.

Jag önskar att jag kunde ge er en toppbild till det här testet med JBL Boombox stående vid poolkanten på ett poolparty eller i sanden på stranden en varm sommardag men utanför är det den gråaste gråa tonen på himlen och det växlar mellan snö och regn. JBL Boombox levererar tack och lov inte mindre bas bara för att det regnar utanför.

I 99:s testlabb (också kallat mitt vardagsrum) har jag under en tid testat JBL Boombox som är JBL:s största Bluetooth-högtalare med fokus på bas, bas, bas och tålighet. Det är en tung spelare på strax över fem kilo, så det kanske inte är högtalaren du med lätthet tar med dig vart du än ska.

Boombox är utrustad med fyra stycken aktiva element och JBL:s klassiska slavbaskonstruktion som gör att båda sidorna av högtalaren läckert vibrerar i takt med musiken. Över Bluetooth (version 4.2) används det vanligaste trådlösa formatet SBC både när jag spelar upp musik från Spotify och Apple Music.

Är jag inte nöjd med detta kan jag med fördel använda aux-uttaget och lyssna trådat. Ljudet blir fylligare och bättre även om det inte alltid är den smidigaste lösningen. Det ska dock tilläggas att det låter långt ifrån dåligt när jag lyssnar trådlöst, JBL har gjort ett riktigt bra jobb med att skapa en välljudande högtalare. Precis som utlovat erbjuder Boombox riktigt mycket bra bas.

Ljudet är fylligt och jag kan välja om jag vill anpassa ljudet för inom- eller utomhuslyssning. Skillnaden är inte superstor när jag växlar mellan de olika lägena när jag står i mitt vardagsrum men jag tror att det gör större skillnad utomhus utan en enda vägg i sikte. Basen är något djupare när inomhusläget är aktiverat och om jag växlar till utomhusläget sparar jag lite batteri, även om det inte behöver sparas på speciellt mycket. Batteritid finns det gott om.

Högtalaren har utrustats med 20 000 milliamperetimmar, något som ska ge ungefär 24 timmars aktiv lyssning. I mitt hem tog det mig i alla fall några veckor att köra slut på batteriet trots att jag lyssnade på musik varje morgon och betydligt mer på helgerna. Om jag är ute (föreställ dig den där stranden eller poolpartyt) och mitt batteri på mobilen börjar ta slut går det att använda Boombox för att ladda min mobil. Högtalaren har två USB-uttag som kan användas till att ladda externa enheter med.

Ett gissel med Bluetooth-prylar brukar vara att det är väldigt knöligt att byta mellan olika styrenheter men på JBL Boombox går det att vara parkopplad till två enheter samtidigt. Det går även att smidigt koppla flera JBL-högtalare med varandra genom JBL Connect. Andra JBL-produkter som har stöd för detta är Flip 4 och Pulse 3. Om du kopplar två Boombox-enheter till varandra genom JBL Connect kan du välja om du vill lyssna med stereoljud eller inte. Annars används läget Party, där alla högtalare helt sonika spelar upp samma musik. För att lyssna i stereoläget kan endast två enheter, som dessutom måste vara samma modell, vara parade med varandra.

Vi kan gå tillbaka till den där poolen och stranden. Väl där behöver vi inte oroa oss för eventuella stänk. JBL Boombox har fått en IPX7-klassning vilket betyder att enheten klarar av att vara en meter under vattnet i 30 minuter utan att ta någon skada. En mycket trevlig och nödvändig funktion för att jag ska våga ta med mig högtalaren ut. Boombox är robust byggd och det känns som att den förutom att klara av vatten klarar av en fest, med allt vad det innebär. Tar jag med den ut väljer jag nog mina tillfällen väl, med tanke på att den är så stor och tung.

Det går även att använda Google Now eller Siri. I appen ställer du in om spela-knappen på högtalaren ska spela/pausa eller aktivera en röstassistent. Jag testade med Apples röstassistent Siri och hon är betydligt långsammare och hör sämre när jag aktiverar henne via Boombox, så jag kommer nog fortsätta att prata med henne i mobilen.

Sammanfattning

JBL har byggt en väldigt trevlig Bluetooth-högtalare med fylligt ljud och rejäl bas. Jag tycker att funktioner som JBL Connect och att kunna ha två Bluetooth-anslutningar samtidigt är fiffiga och trevliga. Batteritiden är rejäl och jag behöver inte oroa mig för att varken högtalaren eller min mobil kommer att få slut på batteri när jag tar med den på utflykt. För dig som inte bryr dig om att den är i största laget är det här en utmärkt högtalare om du är på jakt efter en Bluetooth-högtalare med mycket och fylligt ljud.

Fördelar:
+ Mycket bra batteritid
+ Tålig och vattentät
+ Mycket bas och fylligt ljud
+ Parkoppla till två enheter samtidigt
+ Stöd för JBL Connect

Nackdelar:
– Inget stöd för att lyssna på musik över Wifi
– Tung
– Finns bara i en färg. Det hade varit roligt med lite färg

Kommentarer
18 svar

Amazon Echo med Alexa må vara en populär röstassistent för det smarta hemmet, men bra ljud har högtalaren inte. Det vill nu Amazon råda bot på med en maffig bashögtalare.

Nu har vi lagt vantarna på en Iphone XS Max i guld. Självklart kan inga tester börja förrän vi packat upp den – häng med.

Betaversionen av IOS 12.1 innehåller referenser till nya modeller av Ipad Pro som kommer under hösten, och ingen är förvånad.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för andra karttjänster, och först ut är ärkerivalen Google Maps.

UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.

Tillsammans med IOS 12 släppte Apple också Watch OS 5 till världen. Vi går igenom nyheterna som väntar dig.