Duolingo släpper klingon-kurs

Tjänsten Duolingo vill lära oss nya språk, men vem säger språkkurser måste begränsas till språk härifrån jorden? Den senaste kursen lär ut klingonska – ett riktigt språk för ett fiktivt folk.

Duolingo är en tjänst som lär ut språk alldeles gratis via nätet. Allt bygger på frivilliga – lite likt hur uppslagsverket Wikipedia fungerar. Via en inkubator kan språkintresserade hjälpa till att ta fram tjänstens alla kurser – men eftersom mycket bygger på frivilliga insatser och kurserna ska nå upp till en viss standard kan det ta tid för dem att komma till liv.

Star Trek-fans har kanske väntat på Duolingos kurs i klingonska mycket länge (arbetet påbörjades 2015) – men alldeles oavsett finns kursen nu äntligen tillgänglig gratis via tjänstens webbsida. Den kommer också till tjänstens appar som finns för IOS och Android. När vi kontaktar Duolingo har de ingen tidsplan för när det kommer att ske, men lovar att hålla oss uppdaterade.

En av dem som varit med och bidragit med kunskaper till klingon-kursen är Felix Malmenbeck. Han hör till en grupp på kanske 30–50 personer som talar klingonska flytande. Jag kontaktade Felix för att ta reda på mer.

Hur kommer det sig att du kan klingonska?
– En kombination av mitt intresse för konstgjorda språk och mitt intresse för MMORPG:er ledde mig hit. År 2005 fick jag höra att Star Trek Online var under utveckling. Jag hade aldrig sett på Star Trek, men visste att det fanns mycket material att utgå från, så det verkade som en bra kombo. Dessutom visste jag att det fanns ett språk som talades av några av utomjordingarna i rymden, så jag började lära mig det.

Klingonska är ett konstgjort språk (på engelska kallas det kort för conlang) som kom till världen i samband med serien Star Trek. Från början skulle det vara ett rekvisitaspråk, men det blev större än så. Marc Okrand har konstruerat ett för serien ändamålsenligt språk med omkring 1 000 ord som talas av seriens krigarras klingoner.

– Ordförrådet är nog omkring 3-4 tusen ord numera, och egentligen är det ganska lite fokus på typiskt klingonska saker; språket har utvecklats utefter talarna's intressen, så det har blivit mer fokus på folk's karriärer och projekt, berättar Felix Malmenbeck.

Jag frågar om Felix börjat använda något klingonskt uttryck i vardagen nu när han ändå kan språket.

– maj. (det rimmar ungefär på engelskans ”lodge” med ett långt a och hårt dj-ljud). Det betyder ungefär ”bra” och används för att uttrycka tillfredsställelse. Klingoner säger väldigt sällan ”tack”, men man kan använda maj. för att kort och gott förklara att man är nöjd med någonting.

Utöver att prova på Duolingos kurs finns det några fler källor till mer information till den som vill lära sig mer om klingonska.

– Det kan vara bra att veta hur man säger nuqDaq 'oH paq ngevwl' qach'e'? Det betyder Var ligger bokaffären? Där kan du nämligen införskaffa ett exemplar av The Klingon Dictionary av Marc Okrand, som går igenom grunderna i språket. Jag kan även rekommendera Klingon for the Galactic Traveler.

Duolingo i appbutiker

Du hittar språktjänsten Duolingo för både IOS och Android. I dagsläget kan du dock inte lära dig just klingonska i apparna.

App Store
Google Play

Skriven av Ida Blix

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.