Rykte: Apple utvecklar egna skärmar

I framtiden tros Apple byta ut sina skärmar från Samsung och LG mot egna skärmar med Micro-LED.

I dag rapporterar nyhetssajten Bloomberg att Apple i hemlighet håller på att ta fram egna skärmar i en anläggning i Santa Clara, som bara ligger något stenkast bort från Apples huvudkontor.

Det är skärmar med Micro-LED som ryktet handlar om. Dessa skärmar är bättre än OLED-skärmarna som de flesta kvalitativa enheter med skärm använder idag. Detta skulle innebära att Apple slipper förlita sig på företag som Samsung och LG för att få vettiga skärmar i sin hårdvara.

Micro-LED anses vara nästa stora steg inom skärmteknologi då dessa skärmar har högre ljusstyrka och är både smalare samt energisnålare. Men tekniken är fortfarande endast i utvecklingsfasen och enligt analytiker kommer tekniken Micro-LED inte komma till konsumenter förrän om några år.

Ryktena kring att Apple är intresserade av Micro-LED började redan 2014 när de köpte företaget LuxVue som jobbar med tekniken.

Vad är Micro-LED?

Tekniken går ut på att varje pixel även innehåller tre stycken sub-pixlar, i färgerna röd, grön och blå (RGB) för att på så sätt kunna framställa alla färger. Varje pixel är sin egen ljuskälla och behöver därför inte bakgrundsbelysning, och släcks ned helt när det är en svart bild.

Micro-LED baseras i grunden på halvledaren galliumnitrid vilket inte ska ge samma nackdelar som den likande tekniken OLED, som använder organiska material i ljuskällan som med tiden kan försämras och ge upphov till inbränningar.

Källa: Bloomberg

Kommentarer
9 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.