test

Vi konverserar med Google Home Max

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Googles första högtalare med inbyggd röstassistent släpptes 2016 och kallades kort och gott Google Home. Vid ett event i oktober förra året fick högtalaren sällskap av ett mindre och ett större syskon. Här på 99-redaktionen finns sedan tidigare minstingen Google Home Mini, men nu har vi för en stund också besök av storebror Max.

Lådan väger rejält när jag hämtar den och det tar emot lite att bära den upp alla tre trappor till kontoret. Mina förväntningar är också höga – internet säger att den här kommer vara fantastisk.

När jag drar upp locket är "framsidan" av Home Max det första jag ser, det vill säga det grå tyget. Stiligt och snyggt helt enkelt. Överlag är det här en väldig diskret men rejäl pjäs som smälter in i omgivningen. I övrigt finns det bara en enkel kom igång-lapp och en strömsladd. Vårt testexemplar kommer från USA men med en adapter är det bara att plugga in i elnätet och köra.

För att ställa in och justera allt som har med Google Assistent att göra behöver du ladda ner Google Home-appen, som finns för både IOS och Android. Det är denna app som även hanterar övriga Google-produkter i hemmet såsom Chromecast. Med några få klick är jag igång.

Förutom att prata med högtalaren och be den spela ditt eller pausa datt, finns det några fysiska kontroller på högtalaren också. Volymkontroll och spela/pausa finns på ovansidan. På baksidan har Google placerat en knapp för att stänga av mikrofonerna.

Prata med assistenten

Om man går "all in"-Google är det här klart den bästa röstassistenten jag har provat. Google bjuder på nyttiga saker som hur vädret är, vad jag har i min kalender, jag kan tända eller släcka mina Philips Hue-lampor men bjuder också på allt annat bra som kommer från Googles sökexpertis. Jag kan fråga vem Stephen Hawking är, eller be Max spela upp hur en gris låter (till min sons stora glädje) och få något användbart uppläst.

Google Assistant kommer förhoppningsvis få stöd för svenska röster snart – och kommer då troligen att heta Google Assistent. Jag ser mycket fram emot att få testa den då igen – det kommer kännas naturligare och flyta bättre än nu.

Lyssna

Google Home Max bjuder inte helt överraskande – med tanke på allt jag läst eller hört om den – på riktigt bra ljud. Det spelar ingen större roll vad jag ber den spela, mina öron är i samtliga fall nöjda. Det går att få rejält med volym, så pass att jag får arga blickar från kollegorna. Den här skulle utan tvivel passa lika bra för bakgrundsmusik som till fest.

Sammanfattning

Google ligger bäst till om du frågar mig när det gäller röstassistenterna idag – och deras Home-serie innehåller något för alla. Mini passar på ställen där du främst vill kunna prata med assistenten och Max där du vill kunna finlyssna på musik. Google Home tar plats där emellan.

Google-assistenten balanserar fint mellan nytta och nöje och vet förstås en hel del om dig om du använder Googles tjänster. Jag är inte lika förtjust i Alexa, även om också den är betydligt mer användbar än Apples Siri i dagsläget.

I USA går Google Home Max loss på 399 dollar, vilket i Sverige troligen landar på någonstans över 4 000 kronor med moms och kemikalieskatt och så. Personligen tycker jag nog det känns värt det baserat på vad som finns på marknaden nu. Jag var initialt skeptisk till nyttan/nöjet med röstassistenter, men det växer på mig för varje gång jag testar.

Nu återstår det att jämföra Home Max med konkurrenterna. Det får vi återkomma om längre fram när vi har samtliga på kontoret.

Fördelar
+ Prata med dina Google-tjänster
+ Låter bra och mycket

Nackdelar
− Inget för den som oroar sig för att Google lyssnar

Tack!

99 skickar ett stort tack till Webhallen som lånat ut en Google Home Max för detta test.

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Att Apple gav rabatt på batteribyte gjorde att hela 11 miljoner Iphone-användare slog till, jämfört med det normala 1-2 miljoner.

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Ipod kanske ännu inte är redo för pensionen, för om vi ska tro de senaste ryktena från Asien är en ny modell av Ipod Touch på gång från Apple. Är det något du skulle köpa?