Lås upp dörren via mobilen med Yale Entr S

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

Smarta lås har börjat bli allt vanligare de senaste åren och vi har kikat på några alternativ här på 99. Det senaste tillskottet på marknaden kommer från Yale som har presenterat lösningen Entr S, ett smart lås som kompletterar den traditionella fysiska nyckeln med kodlås, fingeravtrycksläsning, fjärrkontroll och app-upplåsning.

Entr S monteras via det inre vredet i dörren och kan därför monteras i alla dörrar som följer skandinavisk standard från 1980 och framåt. Det fysiska låset på dörrens utsida är utrustad med två metoder för öppning av dörren, dels kan du svepa med fingrarna på låsets sidor och dels kan du använda fingret för att låsa upp. Upp till 20 fingeravtryck kan registreras.

Till detta kan du även använda en fjärrkontroll som med ett tryck på en knapp öppnar dörren. Även här kan upp till 20 fjärrkontroller anslutas till ett och samma lås. Det är även möjligt att köpa till en knappsats om man vill ha kodlås som alternativ.

Men det vore så klart inte ett modernt och smart lås utan att kunna användas med din telefon. Genom att para appen på telefonen med låset kan du låsa upp med ett svep i appen. Det även även möjligt att skicka delade digitala nycklar till vänner, eller kanske hantverkaren om du inte är hemma när ingrepp ska göras. Kommunikationen mellan lås och mobil sker över lågenergi-Bluetooth (BLE).

Efter kommentarer och frågor som uppstod efter att nyheten först publicerades kontaktade vi Yale för att få svar på frågetecknen, och här följer svaren på de vanligaste frågorna:

  • Yale har tittat på stöd för Homekit-modul och andra plattformar men det finns i dagsläget inget planerat stöd. De planerar för integrationer men det finns inga uttalade mål eller projekt i dagsläget.

  • Angående försäkringsskyddet: Yale Entr S har inget SSF-certifikat utan erbjuder samma säkerhet som ett lås med ett vred gör idag. Har din dörr vred idag ska lösningen inte påverkas negativt av en uppgradering till Yale Entr S, men funderar du på att uppgradera rekommenderar de att du konsulterar ditt försäkringsbrev. Om du omfattas av särskilda lås- och larmkrav ska det framgå av försäkringsbrevet, och är så fallet rekommenderar Yale att du istället överväger Yale Doorman som uppfyller låsklass 3, det högsta kravet för lås i bostäder.

Yale Entr S ska finnas tillgänglig hos en rad olika återförsäljare som säljer företagets tidigare produkter, men i skrivande stund har Entr S inte dykt upp där än. Via en företagskontakt har vi fått fram att rekommenderat riktpris hos återförsäljare är
2 875 kronor inklusive moms.

Kommentarer
25 svar

Ibland leker jag med tanken på att byta mobilplattform, men det finns några saker som jag då skulle sakna och andra som håller mig kvar. Här är de tre viktigaste för mig.

Belkins smarta hemmet-strömbrytare Wemo Mini får stöd för Homekit i efterhand genom en uppdatering av mjukvaran.

Äntligen fredag! Den här gången en kort och informativ genomgång av hur Google Maps fungerar.

Betaltjänsten Google Pay kan inom kort lanseras i Sverige. Det går nu att påbörja registreringen av ett svenskt betalkort i appen, och Nordea ser ut att bli den första banken med stöd.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Vår redaktör Ida Blix installerar en smart kattlucka från Sureflap hemma för att katterna ska kunna gå ut och in på egen hand. Häng med under installationen här.

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!