Lås upp dörren via mobilen med Yale Entr S

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

Smarta lås har börjat bli allt vanligare de senaste åren och vi har kikat på några alternativ här på 99. Det senaste tillskottet på marknaden kommer från Yale som har presenterat lösningen Entr S, ett smart lås som kompletterar den traditionella fysiska nyckeln med kodlås, fingeravtrycksläsning, fjärrkontroll och app-upplåsning.

Entr S monteras via det inre vredet i dörren och kan därför monteras i alla dörrar som följer skandinavisk standard från 1980 och framåt. Det fysiska låset på dörrens utsida är utrustad med två metoder för öppning av dörren, dels kan du svepa med fingrarna på låsets sidor och dels kan du använda fingret för att låsa upp. Upp till 20 fingeravtryck kan registreras.

Till detta kan du även använda en fjärrkontroll som med ett tryck på en knapp öppnar dörren. Även här kan upp till 20 fjärrkontroller anslutas till ett och samma lås. Det är även möjligt att köpa till en knappsats om man vill ha kodlås som alternativ.

Men det vore så klart inte ett modernt och smart lås utan att kunna användas med din telefon. Genom att para appen på telefonen med låset kan du låsa upp med ett svep i appen. Det även även möjligt att skicka delade digitala nycklar till vänner, eller kanske hantverkaren om du inte är hemma när ingrepp ska göras. Kommunikationen mellan lås och mobil sker över lågenergi-Bluetooth (BLE).

Efter kommentarer och frågor som uppstod efter att nyheten först publicerades kontaktade vi Yale för att få svar på frågetecknen, och här följer svaren på de vanligaste frågorna:

  • Yale har tittat på stöd för Homekit-modul och andra plattformar men det finns i dagsläget inget planerat stöd. De planerar för integrationer men det finns inga uttalade mål eller projekt i dagsläget.

  • Angående försäkringsskyddet: Yale Entr S har inget SSF-certifikat utan erbjuder samma säkerhet som ett lås med ett vred gör idag. Har din dörr vred idag ska lösningen inte påverkas negativt av en uppgradering till Yale Entr S, men funderar du på att uppgradera rekommenderar de att du konsulterar ditt försäkringsbrev. Om du omfattas av särskilda lås- och larmkrav ska det framgå av försäkringsbrevet, och är så fallet rekommenderar Yale att du istället överväger Yale Doorman som uppfyller låsklass 3, det högsta kravet för lås i bostäder.

Yale Entr S ska finnas tillgänglig hos en rad olika återförsäljare som säljer företagets tidigare produkter, men i skrivande stund har Entr S inte dykt upp där än. Via en företagskontakt har vi fått fram att rekommenderat riktpris hos återförsäljare är
2 875 kronor inklusive moms.

Kommentarer
25 svar

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

De som redan äger en LG-tv är inte nöjda med att bara årets modeller får stöd för Airplay och Homekit. Nu ska ett upprop få tillverkaren på andra tankar.

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Att Apple gav rabatt på batteribyte gjorde att hela 11 miljoner Iphone-användare slog till, jämfört med det normala 1-2 miljoner.

Chromecast Audio går i graven, men för den som fortfarande vill koppla gamla ljudgrejor till ny trådlös teknik finns det flera alternativ, både billiga och dyra.

Ipod kanske ännu inte är redo för pensionen, för om vi ska tro de senaste ryktena från Asien är en ny modell av Ipod Touch på gång från Apple. Är det något du skulle köpa?