Test

Sony Xperia XZ2 är en glashal besvikelse

Sony har gått holmgång på mobilmarknaden de senaste åren, trots bra produkter. Xperia XZ2 är den största förändringen av designspråket på väldigt länge, men tyvärr är dess unika egenskaper inte bra nog.

Kameran bra men inte bäst

Situationen med Sonys kameror i företagets mobiler har länge varit något av ett sorgebarn, och ett underligt sådant. Sony försåg under många år i princip samtliga konkurrenter med mobila kamerasensorer, som användes med imponerande resultat. När Sony själva använde samma sensorer i sina egna telefoner har resultatet blivit allt annat än imponerande.

Även om allt fler konkurrenter nu utvecklat och använder egna kamerasensorer är det fortfarande många som använder Sonys som leverantör. Skillnaden är inte lika stor som den en gång varit, Sony har definitivt tagit stora steg framåt i hur de skriver kameramjukvara för de egna sensorerna, men konkurrenterna lyckas fortfarande oftast bäst. Med Xperia XZ2 kan jag glatt meddela att Sony inte ligger efter konkurrenterna längre, men de är inte heller ledande på någon punkt.

Xperia XZ2 är utrustad med en ensam primär kamera på 19 megapixel, alltså något mer högupplöst än många av de nuvarande konkurrenterna men inte lika besinningslöst högupplöst som hos vissa av företagets tidigare telefoner. Att upplösningen inte är lika hög har gjort det möjligt att istället bestycka telefonen med större pixlar i sensorn, vilket också leder till bättre resultat i svag belysning, och generellt sett mindre brus och andra artefakter eftersom mjukvaran inte måste överkompensera på grund av begränsad bildinformation från pixlarna.

Samtidigt är pixelstorleken inte klassledande; konkurrenter som till exempel Samsung Galaxy S9 har större pixlar. Bländaröppningen är inte heller den på något sätt bäst, med f/2.0 har Sony till synes försökt lägga sig i ett mellanläge mellan att släppa in mycket ljus och få till bra skärpa i god belysning. Eftersom Xperia XZ2 dessutom saknar en sekundär kamera för zoom-kapacitet, eller variabel bländare som i Galaxy S9, får du förlita dig på att den enda kameran med dess enda bländaröppning fångar ögonblicket som du önskar.

Det är därför tur att kameran faktiskt gör ett bra jobb med att fånga bilder i olika situationer. Oavsett om jag tar bilder i välbelysta omgivningar, skymningskvällar eller nedsläckta rum blir bilderna bra utan orimliga nivåer av brus och färg. Samtidigt blir bilderna inte riktigt så bra som vad du kan få med Apples Iphone X, Samsung Galaxy S9 eller Huawei P20 Pro, och du är dessutom begränsad i att du inte kan zooma in i bilden om behovet skulle uppstå.

Sony har dessutom redan presenterat Xperia XZ2 Premium som skryter med dubbla kameror, och det gör att vanliga Xperia XZ2 inte riktigt känns som företagets flaggskepp, trots att den kostar som ett.

Super slowmo ett ljus i mörkret

En kamerarelaterad funktion som Sony faktiskt var först med, men sällan får uppmärksamhet för, är super slow motion-inspelning av video i 960 bilder per sekund. Funktionen introducerades redan med Xperia XZ1 som då kunde spela in i upplösningen 720p. Det åstadkoms genom att bygga in minne direkt i kamerasensorn, en imponerande bedrift på en så liten krets.

Med Galaxy S9 kopierade Samsung detta koncept rakt av, men Sony tar nu steget längre med Xperia XZ2 som kan spela in video i 960 bilder per sekund i upplösningen 1080p. Rent tekniskt är detta såklart väldigt imponerande, men i praktiken är det väldigt svårt att få till ett bra resultat. För att kunna höja upplösningen har Sony nämligen tvingats minska den tidslucka som super slowmo-inspelningen är aktiv. Med Xperia XZ1 fångades 0.2 sekunders inspelning vilket blev en 6 sekunder lång super slowmo-sekvens, men med XZ2 och 1080p fångas endast 0.1 sekunder vilket blir en 3 sekunder lång slowmo-sekvens.

Det är väldigt svårt att lyckas fånga önskat ögonblick med så kort tidslucka som 720p medför, och ännu svårare blir det när 1080p ska användas. När man ansträngt sig och planerat tillräckligt mycket kan det definitivt leda till läckert resultat, men det kräver så pass mycket förarbete att det aldrig kommer komma till nytta i de där situationerna när man tänker "det där vore läckert att fånga i slow motion". Dessutom ser det ut som att Sony använder någon form av uppskalning för 1080p-inspelningen eftersom bildkvaliteten inte riktigt matchar vad en äkta 1080p-fångst borde leverera.

Till syvende och sist är ändå kameradelen i Xperia XZ2 väldigt bra på det den är bestyckad med. Den enda bakre kameran fångar bra bilder i nästan alla situationer och videoinspelning, med eller utan super-slowmo, ger bra resultat så länge du ignorerar 1080p@960fps och HDR-inspelningen. Det sistnämnda är ju dock en av de stora säljargumenten Sony lyfter fram för Xperia XZ2, så när det fungerar så dåligt som det gör är det svårt att inte känna sig besviken. Men för dig som bara vill ha en kamera som levererar bra bilder i de flesta situationer duger Sony Xperia XZ2 definitivt.

Kommentarer
10 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!