Test

Sony Xperia XZ2 är en glashal besvikelse

Sony har gått holmgång på mobilmarknaden de senaste åren, trots bra produkter. Xperia XZ2 är den största förändringen av designspråket på väldigt länge, men tyvärr är dess unika egenskaper inte bra nog.

Tyvärr ingen fullträff

Jag ville verkligen att Sony skulle få till en riktig fullträff med Xperia XZ2. En ny design parat med suveräna och särskiljande funktioner skulle kunna ta företaget tillbaka till rampljuset, eller åtminstone göra dess mobiler till något som konsumenter överväger när de ska skaffa ny telefon.

Tyvärr lyckas Sony likt så många gånger tidigare ta ett steg fram för att sedan stappla ett par steg bakåt. De unika funktionerna telefonen skryter med är inte särskilt lyckade och inte helt genomtänkta. Den saknar de riktiga flaggskeppsfunktionerna som dess premium-syskon ska få och den kostar ändå i nivå med många av de främsta konkurrenterna, med undantag för Iphone X och Galaxy Note 8 då som spelar i en egen division vad gäller priset.

Utöver snedstegen är Sony Xperia XZ2 dessutom ganska intetsägande. Om någon skulle fråga mig vilka telefoner som är intressanta i Android-lägret skulle Xperia XZ2 inte ens finnas med på radarn. Det är väldigt tråkigt, dels för det svenska arvet som finns i Sonys mobiler men också för att företaget är ensamma om att satsa så hårt på ljud – och dessutom gör det bra.

För mig som älskar att lyssna på musik på resande fot är det verkligen ett stort plus att kunna lyssna på musik trådlöst via LDAC, men detta är inte tillräckligt för att ursäkta telefonens övriga tillkortakommanden. Sony lyckas för en gångs skull också bra med kameran, men inte heller detta är tillräckligt för att ge en rekommendation.

Jag fortsätter att hoppas på att Sony ska få till det, kanske nästa gång.

Xperia XZ2 passar dig som:

  • Älskar ljud av bästa kvalitet och vill kunna uppleva det så bra som möjligt i trådlöst mobilt format. LDAC-stödet är väldigt trevligt för den som har kompatibla hörlurar.

  • Vill komma igång med HDR-video och vill ha det i mobilen då det är enheten du alltid har med dig. HDR-materialet Xperia XZ2 fångar kanske lämnar en del att önska i vissa scenarion, men faktum kvarstår att det just nu är den enda telefonen som låter dig fånga HDR-video i HLG-formatet.

  • Du som vill komma igång med utskrifter av 3D-objekt och vill ha tillgång till funktionen 3D Creator i en flaggskeppstelefon.

Kommentarer
10 svar

Numera är det enkelt att ställa upp en kamera hemma och hålla koll medan du är på annat håll. 99-akuten går igenom vad lagen säger och tipsar om några kameror ifall du är på jakt.

Inom kort rullar den nya dataskyddsförordningen GDPR ut och så här kommer det att påverka dig som medlem på 99.

Förra veckans quiz bjöd på 10 frågor om Oneplus – vi kan allt om hur man fick tag på en Oneplus i början men väldigt lite om företagets kärleksuppmaning!

Fler än varannan svensk vill ha robotar i hemmet för att underlätta hushållsarbetet. Högst upp på önskelistan finns robotdammsugaren, men många drömmer om att robotarna ska ta över även andra sysslor.

Postnord och e-handelsföretaget Wish har enats om momshantering, och därmed kommer Postnords hanteringsavgift på 75 kronor snart att försvinna enligt nya uppgifter.

Den sjätte uppstickartelefonen känns som en förfinad version av föregångaren som hänger på moderna trender, på gott och ont. Andreas har hunnit testa en helg, och så här tycker han.