Test

Sony Xperia XZ2 är en glashal besvikelse

Sony har gått holmgång på mobilmarknaden de senaste åren, trots bra produkter. Xperia XZ2 är den största förändringen av designspråket på väldigt länge, men tyvärr är dess unika egenskaper inte bra nog.

Tyvärr ingen fullträff

Jag ville verkligen att Sony skulle få till en riktig fullträff med Xperia XZ2. En ny design parat med suveräna och särskiljande funktioner skulle kunna ta företaget tillbaka till rampljuset, eller åtminstone göra dess mobiler till något som konsumenter överväger när de ska skaffa ny telefon.

Tyvärr lyckas Sony likt så många gånger tidigare ta ett steg fram för att sedan stappla ett par steg bakåt. De unika funktionerna telefonen skryter med är inte särskilt lyckade och inte helt genomtänkta. Den saknar de riktiga flaggskeppsfunktionerna som dess premium-syskon ska få och den kostar ändå i nivå med många av de främsta konkurrenterna, med undantag för Iphone X och Galaxy Note 8 då som spelar i en egen division vad gäller priset.

Utöver snedstegen är Sony Xperia XZ2 dessutom ganska intetsägande. Om någon skulle fråga mig vilka telefoner som är intressanta i Android-lägret skulle Xperia XZ2 inte ens finnas med på radarn. Det är väldigt tråkigt, dels för det svenska arvet som finns i Sonys mobiler men också för att företaget är ensamma om att satsa så hårt på ljud – och dessutom gör det bra.

För mig som älskar att lyssna på musik på resande fot är det verkligen ett stort plus att kunna lyssna på musik trådlöst via LDAC, men detta är inte tillräckligt för att ursäkta telefonens övriga tillkortakommanden. Sony lyckas för en gångs skull också bra med kameran, men inte heller detta är tillräckligt för att ge en rekommendation.

Jag fortsätter att hoppas på att Sony ska få till det, kanske nästa gång.

Xperia XZ2 passar dig som:

  • Älskar ljud av bästa kvalitet och vill kunna uppleva det så bra som möjligt i trådlöst mobilt format. LDAC-stödet är väldigt trevligt för den som har kompatibla hörlurar.

  • Vill komma igång med HDR-video och vill ha det i mobilen då det är enheten du alltid har med dig. HDR-materialet Xperia XZ2 fångar kanske lämnar en del att önska i vissa scenarion, men faktum kvarstår att det just nu är den enda telefonen som låter dig fånga HDR-video i HLG-formatet.

  • Du som vill komma igång med utskrifter av 3D-objekt och vill ha tillgång till funktionen 3D Creator i en flaggskeppstelefon.

Kommentarer
10 svar

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.

Apples karttjänst har nu fått stöd för kollektivtrafik i Sverige, inklusive bussar, tunnelbana, rälsbuss och Intercity-tåg.

Tack till Innis för detta #nyhetstips!

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!