Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Möt den färgsprakande duon Huawei P20 och P20 Pro

Med löjligt högupplösta kamerasensorer och färgstark design hoppas Huawei på att kunna sticka ut bland konkurrensen.

Huawei är en av världens största mobiltillverkare och gick så sent som i höstas om Apple i rankningen sett till hur många mobiltelefoner som säljs världen över. Företagets "normalstora" telefoner i P-serien fick senast tillskott i form av Huawei P10, en telefon vi såg flera goda egenskaper hos men som föll på bland annat svajig kameraprestanda.

99-redaktionens Ida Blix är på plats i Paris där de senaste tillskotten till produktfamiljen nyss har presenterats. Huawei P20 och P20 Pro visades upp som väntat och det är första gången produktfamiljen delas upp mellan två modeller, som skiljer sig åt en del specifikationsmässigt.

Specifikationer är dock inget som syns vid en första anblick, något som den nya färgvarianten Twilight definitivt gör. Det är en färgvariant som skiftar i färgnyans när telefonen beskådas från olika vinklar – från lilaaktiga färgtoner till mer turkos. Dessutom finns en rosa färg som skiftar en aning åt det guldgula hållet samt en blå och en svart modell. Konstruktionen är vatten och dammtålig, enligt IP53-standarden för P20 och IP67 för P20 Pro.

Men åter till specifikationerna då. P20 utrustas med en skärm på 5,84 tum och upplösningen 2 280 x 1 080 pixel, med det långsmala bildförhållandet 18:9. Skärmpanelen som används är en variant av LCD/IPS. Denna skärmpanel ska enligt Huawei vara 23 procent mer ljusstark än hos Iphone X, men också mer energieffektiv.

Längst upp på skärmen finns den numera bekanta "flärpen", men här används den till mer traditionella funktioner som främre selfie-kamera och avståndssensor. Flärpen är mindre än den hos Iphone X, och detta lyfts fram som en fördel då det får plats fler notiser på de båda sidorna.

Kameralösningen bygger på en dubbel uppsättning kameramoduler där en sensor på 12 megapixel kombineras med en sekundär telefoto-kamera på 20 megapixel. Kameramodulerna har en bländaröppning på f/1.6 respektive f/1.8, och den primära kameran har även optisk bildstabilisering. Den främre selfiekameran har upplösningen 24 megapixel och bländaröppningen f/2.0.

Trippeltrubbel på kamerafronten i P20 Pro

Det större syskonet P20 Pro har en 6,1 tum stor skärm med upplösningen 2 240 x 1 080 pixel, även här med det trendtrogna bildförhållandet 18:9. Till skillnad från lillebror används här istället en AMOLED-panel. Det som verkligen särskiljer P20 Pro från lillebror och de flesta telefoner på marknaden är uppsättningen kameror som används.

Hela tre kameramoduler pryder telefonens baksida, där den primära kameran skryter med 40 megapixel, den första mobilkameran sedan Nokia Pureview och Lumia 1020 som båda skröt med 41 megapixlar. Den sekundära telefoto-kameran på 20 megapixel fångar bilder i monokrom färgåtergivning vilket ska kombineras med primärkameran för att sätta samman den bästa möjliga färgåtergivningen och kontrasten.

Dessa två kompletteras av den tredje kameran på blott 8 megapixel som även den är telefoto-kamera och ger tre gånger optisk zoom. Utöver detta stöds upp till fem gångers zoom via hybridläge mellan optisk och digital zoom, enligt Huawei en förlustfri zoom som inte ska lida av de brister som digital zoom annars medför. Under eventet presenterade Huawei att P20-kameran fått det hittills högsta betyget hos kameratestarna hos Dxomark med 102 poäng, tre poäng före tvåan Samsung Galaxy S9. P20 Pro tar ytterligare ett steg uppåt och får hela 109 poäng av Dxomark.

Dessa resultat åstadkoms inte enbart med sprillans ny kamerahårdvara. Huawei trycker hårt på att AI används för att förbättra bildresultatet, vilket är deras sätt att säga att de har förbättrat de algoritmer som styr infångandet av bilddata från kamerahårdvaran. En av dessa förbättringar är hur kameran använder laser för att sätta fokus i bilden tillsammans med algoritmer som förutspår vad du sannolikt vill fokusera på i bilden.

Algoritmerna används även för att stabilisera bilden så att du ska kunna ta bilder med lång stabilisering. Du kan även kunna låsa upp och fånga en bild på under 0,3 sekunder enligt Huawei, något som undertecknad inte ens lär hinna låsa upp skärmen på. Ida rapporterar på plats att P20-kamerorna ska kunna exponera i sex sekunder utan att stativ används, vilket ska ge betydligt bättre bilder i exempelvis miljöer med besvärlig belysning.

Huawei är väldigt måna om att påpeka att de kan fånga jättebra bilder i miljöer där Samsung Galaxy S9 knappt kan fånga några detaljer alls, och Iphone X lyckas inte fånga något överhuvudtaget. Återstår att se om vi får samma resultat när vi sätter tänderna i testexemplaret. Likt konkurrenterna Sony och Samsung erbjuder P20-telefonerna även inspelning av video i super slow motion, även här är det 960 bilder per sekund som gäller.

Både P20 och P20 Pro backas av Huaweis egna systemkrets Kirin 970 med 4 eller 6 gigabyte primärminne i P20 och endast 6 gigabyte primärminne i P20 Pro. På samma sätt kan P20 fås i konfigurationer om 64 eller 128 gigabyte lagringsminne, medan P20 Pro endast kan fås med 128 gigabyte lagringsminne. Båda modellerna kan utrustas med minneskort på upp till 256 gigabyte. Batterikapaciteten för P20 når 3 400 milliamperetimmar medan P20 Pro får 4 000 milliamperetimmar.

En rådande trend som också Huawei hoppar på är att använda ansiktsavläsning för att låsa upp telefonen. Den ska enligt uppgift också vara betydligt snabbare än Apples Face ID. Men fingeravtrycksläsaren befinner sig mera traditionellt under skärmen på telefonernas framsida – och inte på baksidan som annars är populärt bland flera av konkurrenterna. Fingeravtrycksläsaren ska även kunna användas för olika gester, såsom att ett snabbt tryck aktiverar en funktion medan ett långt aktiverar en annan, en svepning ett tredje, och så vidare.

P20-familjen har Android 8.1 Oreo i botten med den egna användarmiljön EMUI ovanpå. Mjukvaran har även integrerats med Google-tjänster som Google Assistent och telefonerna är även med i första vågen av enheter som stöder AR Core, gränssnittet för förstärkt verklighet. Huaweis krets för AI-algoritmer, NPU-kretsen, ska även integreras med Googles meddelande-app för bland annat att känna igen vad du kan tänkas vara intresserad av i en konversation, exempelvis att applicera ett sorgset filter på ett videoklipp när du skriver att du saknar någon.

En ny funktion vi saknat från Apple-lägret är en motsvarighet till Airdrop, som låter dig trådlöst dela filer mellan telefon och dator. Just en sådan funktion får EMUI 8.1-mjukvaran och den ska kunna skicka filer trådlöst till både Windows- och Mac-datorer via en kombination av Bluetooth och Wifi.

Priserna startar vid 6 590 kronor för Huawei P20 som blir tillgänglig den 28 mars. Huawei P20 Pro ska kosta 8 590 kronor och blir tillgänglig den 16 april.

Vi återkommer med intryck från telefonerna när Ida har fått chansen att klämma och känna på dem.

Kommentarer
39 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.