Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya Ipad blir billigare och stöder pennor

Under Apples studentfokuserade event presenterades en ny Ipad som blir billigare, något snabbare och får kreativa funktioner med stöd för pennor.

Tisdagskvällens Apple-event var fokuserat på studenter och eventet ägde också rum på en skola i Chicago. Som en del av detta studentfokus presenterades också en ny produkt, en ny och billigare variant av företagets Ipad-familj vars skärm får stöd för pennor.

De nya Ipad-enheterna är designmässigt ingen större förändring jämfört med föregångarna. Det är samma skärm på 9,7 tum med samma upplösning, och hemknappen längst ner på enhetens framsida är fortfarande ett mekaniskt dito med traditionell Touch ID-fingeravtrycksläsare. På insidan har en del uppdateringar skett. Systemkretsen har uppdaterats och representeras numera av en A10 Fusion-krets, som trots att den är föregående generations krets ger de nya plattorna ett trevligt skutt upp i prestanda.

De två anmärkningsvärda nyheterna är det tidigare nämnda sänkta priset och stödet för pennor. Stöd för pennor har tidigare varit exklusivt för Ipad Pro-familjen, men nu får alltså hela familjen möjlighet att använda pennor. Utöver att Apples egna produkt Pencil fungerar med de nya Ipad-enheterna kommer även tredjepartsprodukter stödas, vilket under eventet representerades av Logitech Crayon. Vi kontaktade Logitech i Sverige för att höra om Crayon kan komma till den svenska marknaden på sikt, men svaret är dessvärre att den endast ska släppas på den amerikanska marknaden via Apples försäljningskanaler.

Det var inte bara hårdvaran som uppdaterades för att dra nytta av pennor, även mjukvaran fick lite kärlek. Produktivitetsprogrammen i Iwork-sviten uppdaterades exempelvis. I ordbehandlaren Pages kan pennorna användas för att anteckna och rita i ett kreatörsverktyg, och lärare och elever kan tillsammans bygga dokument genom att lägga till bilder och text i ett dokument.

I presentationsprogrammet Keynote kan du rita illustrationer och göra animationer av dessa, och i kalkylarksprogrammet Numbers kan pennan användas för att redigera och anteckna i labbrapporter. En helt ny app som riktas till lärare presenterades också.

Schoolworks är en app som låter läraren dela ut uppgifter till eleverna och dessa uppgifter kan tilldelas sista inlämningsdatum. I samband med detta ökas också studenters kostnadsfria utrymme på Icloud till 200 gigabyte. Utöver detta uppdaterades även kreativa appar som Garageband och video-appen Clips med nya funktioner som utnyttjar pennan för kreativt skapande.

Den nya Ipad-modellen må ha fått stöd för pennan som annars tillhör Pro-familjen, men stöd för Smart Connector-funktionen som låter Ipad Pro-familjen ansluta till externa tillbehör som tangentbord saknas här. Detta ska kompenseras av att tillbehörsmakare erbjuder produkter som istället ansluter via exempelvis Bluetooth, och Logitech presenterade just ett sådant tillbehör under eventet.

Att den nya modellen presenteras under ett studentfokuserat event känns tämligen logiskt då Ipad-produkter är relativt billiga datorenheter som kan köpas in i större mängder till skolor, och de dras också med förhållandevis litet underhåll och support jämfört med bärbara datorer. För en yngre generation är de nog också mer naturliga att använda än en traditionell dator.

Instegspriset för den nya enheten blir 3 795 kronor för Wifi-versionen med 32 gigabyte lagringsminne och den finns tillgänglig för beställning i Apple Store nu.

Kommentarer
46 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.