Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Så raderar och inaktiverar du dig hos Facebook

Facebook har varit i rejält blåsväder de senaste veckorna vilket har lett till att många valt att radera sina konton. Vi visar dig hur du gör om du vill inaktivera eller ta bort ditt konto och vad som är viktigt att tänka på.

Inaktivera ditt Facebook-konto

När du inaktiverar ditt konto förblir all din information kvar på Facebooks servrar och finns där för dig om du väljer att återaktivera det. När du inaktiverar ditt konto döljs din profil och ditt namn. Foton tas bort från det mesta som du har delat på Facebook. Dock kan fortfarande viss information visas för andra, som ditt namn i vänlistor och meddelanden som har skickats.

  1. Gå till Inställningar på Facebook

  2. Scrolla ner till Inaktivera ditt konto och klicka på det alternativet

  3. Välj något alternativ till varför du vill inaktivera kontot och klicka på Inaktivera

Vill du inte få några mail från Facebook medan du inaktiverat kontot glöm då inte att kryssa i Tacka nej till e-postutskick från Facebook i fortsättningen. Om du inte gör det så kommer du få mail när Facebook-vänner bjuder in dig till evenemang, taggar dig i foton eller frågar om du vill gå med i grupper även efter du inaktiverat kontot.

Nu när du har inaktiverat ditt Facebook-konto kan det vara ett bra test för att se om det går att leva livet utan Facebook. Tänk bara på att så fort du loggar in någonstans så vaknar ditt konto upp och all din information blir synlig på Facebook igen. De stora banditerna här är Facebooks chattklient, kommentarer eller appen som gärna loggar in automatiskt.

Radera ditt Facebook-konto

Att radera sitt konto är lite mer radikalt. När det är gjort så försvinner all data du hade på det sociala nätverket. Datan går inte att återställa men den går att ladda ner lokalt, något som så klart måste göras innan du raderar kontot. Genom att ladda ner datan behåller du foton, chatthistorik, IP-adresser, inlägg, vilken reklam du klickade på, gilla-markeringar och mycket mer. Detta är inte bara bra att ha i arkivsyfte utan det kan även vara intressant att kolla upp för att se mycket Facebook egentligen vet om dig.

Ladda ner din Facebook-data:

  1. Gå till Inställningar

  2. Klicka på länken Ladda ned en kopia av din Facebook-information

  3. Klicka sedan på Ladda ner arkiv

Sedan är det bara till att vänta. Facebook skickar ut ett meddelande när all data är samlad och är redo att laddas ner.

När detta väl är gjort kan du ta det stora steget och radera ditt konto. Facebook har inte gjort det allt för lätt att plocka bort kontot från tjänsten då det inte finns någon direktlänk till radering bland inställningarna.

Radera konto

  1. Klicka på den här länken

  2. Klicka sen på Avsluta mitt konto

  3. Fyll i ditt Facebook-lösenord samt captcha-koden och klicka på Ok

Sedan måste du vänta. Det kan ta upp till 90 dagar innan kontot är helt raderat. Kruxet här är att om du loggar in på Facebook igen så annulleras raderingsprocessen. Precis som vi skrev vid inaktiveringen så kan inloggning komma från många olika tjänster eller sajter. För att få igenom raderingsprocessen måste du nästan leva i internetcelibat eller verkligen hålla koll på alla inloggningar tills kontot är raderat.

Viktigt att tänka på

När allt väl gått igenom är i princip allt som du hade på Facebook borta. Skickade chattmeddelanden som tagits emot av någon annan kommer dock inte raderas för mottagaren. Så eventuella pinsamma midnattsmeddelanden kan fortfarande hemsöka dig en vacker dag. Facebook sparar även dina loggar i sin databas men enligt Facebook själva så ska dessa loggar inte vara kopplade till konton som kan identifiera enskilda personer.

Föregående delar i guideserien:

Del 1: Så minskar du närvaron på Facebook

Relaterade artiklar:

Fredagsvideo – Zuckerberg uttalar sig om skandalen (artikel, 2018-03-23)
Dataskandalen runt Facebook växer (nyhet, 2018-03-20)
Så raderar du dig från nättjänsterna (Guide, 2013-01-10)

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.