Apples processorer väcker tankar om framtiden för Mac OS och IOS

Apples egentillverkade processorer för IOS-enheter har gjort dem riktigt snabba och effektiva. Nu rapporteras det att Apple även vill kontrollera kretstillverkningen för sina Mac OS-enheter. En logisk och antagligen oundviklig utveckling för Apple som kan leda till en enhetlig plattform.

Ända sedan Apple började designa sina egna ARM-baserade processorer för Iphone och Ipad har det cirkulerat rykten om att företaget på sikt också vill ta över designen av processorerna som sitter i Mac-datorerna. Just nu förlitar sig Apple på Intel för processorerna i Mac.

Nu skriver Bloomberg att Apple kommer att dumpa Intel om ungefär två år, enligt flera olika källor. Enligt dessa kommer Apple då att helt gå över till egendesignade processorer i Mac. Om detta stämmer skulle Apple under eget tak designa processorerna till alla sina olika plattformar ungefär vid år 2020.

För Iphone och Ipad har Apples strategi att designa sina egna A-processorer varit riktigt lyckad, och gjort att IOS-produkterna stuckit ut jämfört med konkurrensen ifråga om prestanda och resurshantering. Det har onekligen också bidragit till Apples vanliga strävan att designa och utforma hårdvara och mjukvara tätt ihop.

Kan sammanföra Mac OS och IOS

En egendesignad Mac-processor skulle också kunna leda till bättre samhörighet mellan Mac OS och IOS, till exempel fullt stöd för IOS-appar på Mac. I samband med att IOS 11 lanserades introducerade Apple skrivbordsliknande appar och om nu Apple slänger in egna processorer i sina datorer finns det en chans, eller risk beroende på personliga preferenser, att IOS och Mac OS får ännu större likheter vad gäller funktion och utseende. Ett tänkbart scenario på längre sikt är att de två systemen sammanförs helt.

Om detta skulle ske ska det också bli intressant att se om detta kan leda till att Apple börjar utrusta sina bärbara datorer med pekskärmar. Detta är något Apple tidigare inte varit särskilt intresserade av, men om en hybrid mellan de båda operativsystemen finns i Apples framtid känns en pekskärm rätt oundviklig.

Ytterligare ett möjligt scenario är att Apple väljer att utveckla IOS till att få ett mer skrivbordsvänligt gränssnitt när det körs på en dator, men att det i övrigt är helt kompatibelt med appar som utvecklats för IOS-plattformen. I ett sådant scenario skulle Apple kunna ställa grundläggande krav på att apparna måste fungera i någon form i skrivbordsformat. Appar som utvecklats specifikt för detta format skulle också kunna lyftas fram och prioriteras i App Store.

Framtiden oklar, men spännande

Ett hybridsystem mellan Mac OS och IOS är ett scenario som jag personligen inte alls är förtjust i då jag som Android-användare bara finner att detta leder till fler märkliga begränsningar och fullösningar.

De olika hybridenheter med Android som jag provat har för det mesta givit mig huvudvärk, och att använda en Ipad Pro som en dator är, för mig, långt ifrån optimalt. Så en perfekt lösning finns inte ännu. Men kanske Tim Cook och kompani kan lösa allt genom att introducera något magiskt som bara Apple skulle kunna genomföra.

Än så länge är det dock endast fråga om obekräftade rykten, men eftersom flera olika källor har nämnt detta och att mycket av företagets produktnyheter de senaste åren handlat om integration mellan plattformarna får det anses vara en åtminstone möjlig utveckling för Apple. Helt säkert lär vi däremot inte veta förrän om några år.

Källa: Bloomberg

Kommentarer
1 svar

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.