Supertest del 2: Google Home Max möter Apple Homepod och Sonos One

Vår trekamp fortsätter. Nu tar vi oss an röstassistenterna som ska lyfta Google Home Max, Apple Homepod och Sonos One till en ny nivå, och kollar förstås på designen av de tre.

I den första delen av detta supertest mellan Google Home Max, Apple Homepod och Sonos One fick redaktörerna Jakob Nilsson och Amanda Reventlid lyssna på musik med ögonbindel och sätta betyg. Båda tyckte bäst om Sonos One, men alla tre fick höga betyg och hamnade nära varandra när poängen summerades efter deltävlingen.

Läs också Supertest del 1 om ljudet Nu är det dags för nästa del i vår trekamp där vi tar oss an röstassistenterna, Google Assistent, Siri och Alexa. Vad kan man göra? Förstår de vad man säger? Vilken har bäst personlighet? Återigen är det Jakob Nilsson och Amanda Reventlid som är testpanel, men nu slipper de ögonbindeln (det var visst lite ansträngande att ha den på så länge).

Röstassistenterna

Google Home Max kommer förstås med Googles egna assistent Google Assistent. Den ska komma på svenska någon gång i år, men när vi gjorde det här testet var det engelska av de tillgängliga språken som passade testpanelen bäst.

Apple Homepod kommer lika självklart med Apples röstassistent Siri. Hon talar normalt svenska, men inte i just Homepod. Det hänger ihop med att högtalaren inte officiellt släppts här än.

Sonos One fungerar inte med någon röstassistent alls i Sverige officiellt, men genom att luras lite (det var inte helt lätt att få till ska erkännas) kan man få igång Amazons assistent Alexa. I år ska också de nyss nämnda assistenterna från Google och Apple komma till Sonos One, men det finns ännu inte någon närmare tidsram angiven för när det kommer ske.

Jakob och Amanda pratar i videon du hittar längst upp med de tre assistenterna och ber dem bland annat att spela musik, ställer faktafrågor och kollar hur vädret är.

Design

Den sista delen i vår trekamp handlar om något så ytligt – men viktigt – som design. Hur ser högtalarna ut, vilken är snyggast? Finns det några smarta, fiffiga lösningar? Testpanelen Jakob och Amanda berättar vad de tycker i videon som du hittar här:

Sammanfattning

Nu till slutpoängen för de tre högtalarna efter tre genomförda grenar. Om en högtalare skulle kammat hem maxpoäng i varje delmoment i vårt test hade det stått 60 poäng på sista raden i protokollet – men riktigt så bra var ingen.

Sonos One tog hem vinsten med 49 poäng från Amanda och 51 poäng från Jakob. På andraplats hittar vi Google Home Max som får 41 poäng av Amanda och 44 poäng av Jakob. Apple Homepod slutar med 40 poäng av Amanda och 42 poäng av Jakob.

När det gäller ljudet tyckte panelen att Sonos One presterade bäst överlag, och trots ögonbindlarna listade båda ut vilken som var Google Home Max – den låter helt enkelt betydligt mer än de andra två och passar sig kanske allra bäst på fest. Apples Homepod tar tredjeplatsen, men är på inget sätt en dålig högtalare för det. Det är väldigt subjektivt hur man vill att musik ska låta (kanske föredrar just du Homepod över Sonos One), men panelen var ense om att de tyckte att det hörs att Homepod är en liten högtalare. Kanske krävs det två enheter kopplade som stereopar för att musikupplevelsen ska bli riktigt bra?

Kikar vi istället på röstassistenterna presterar Google Assistent bäst i vårt test och kommer förstås att bli ännu bättre och naturligare att använda när den lär sig svenska. Som vi på 99 har varit inne på både här och där på sistone – Apple har mycket att göra med Siri som verkligen hamnat på efterkälken och våra förväntningar inför WWDC i juni är höga när det gäller just framsteg för assistenten.

Designmässigt är Jakob och Amanda kluvna mellan Apple Homepod och Sonos One som får väldigt lika poäng. Smaken är som baken kan vi konstatera. Vilken tycker du är snyggast? Berätta gärna i kommentarerna!

Tack!

99 skickar ett stort tack till Webhallen som lånat ut en Google Home Max för detta test. Ett varmt tack skickar vi också till 99-medlemmen Westerlu77, eller Johan Westerlund som han heter i verkligheten, som lät oss låna Apple Homepod.

Kommentarer
15 svar

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.