Iwork bättre än nånsin i IOS

Guide: Få ut mer av pennan i Pages, Keynote och Numbers

Nyligen uppdaterade Apple sin appsvit Iwork med stöd för Apple Pencil, en penna som fungerar med Ipad Pro och sjätte generationens Ipad. 99 guidar dig genom de nya funktionerna, vad kan man göra?

En av nyheterna från Apples senaste event rör deras Ipad-tillbehör Apple Pencil, en laddningsbar penna för exempelvis handskrivna anteckningar eller mer kreativa konstverk. I och med eventet uppdaterade Apple Iwork-apparna Pages, Numbers och Keynote med stöd för pennan och därav denna guide – vad kan du nu göra med pennan? För att hänga med behöver du en Ipad med Apple Pencil och de appar som passar dig.

Värt att notera redan här i början är att även om du saknar pennan kan du använda samma funktioner med ditt finger.

Kort om pennan

Apple Pencil känner av lutning och tryck, vilket gör det möjligt att variera tjockleken på streck, teckna skuggor och en rad andra kreativa effekter. Den laddas via Lightning och kan anslutas direkt i Ipad, eller kan med hjälp av en medföljande adapter laddas med sladd i exempelvis en dator eller annan USB-laddare.

Apple Pencil kostar 1 095 kronor och är kompatibel med alla Ipad Pro-modeller och den sjätte generationens Ipad.

Låt oss sätta igång!

Nyheterna i Pages

Apple Pencil-ägare kan nu använda sin penna för att skapa dokument i Pages. Det går att rita, skriva eller märka upp saker. Vill du teckna finns penn-, krit- och fyllningsverktyg.

Något Apple kallar för smarta anteckningar är riktigt användbart. Om du gör markeringar i texten, exempelvis stryker över ett ord, följer din markering sedan med texten om den flyttas runt på sidan medan du arbetar med layouten.

För att använda verktygen kan du trycka på skärmen med din penna, men du hittar också verktygen genom att trycka på menyerna uppe till höger. Smarta anteckningar finns under de tre prickarna och teckning hittar du under +-menyn.

Nyheterna i Numbers

Också i kalkylappen Numbers kan du ha nytta av din penna. Du kan skriva eller rita direkt på kalkylblad med samma verktyg du sett också i andra appar.

För att hitta ritverktygen trycker du någonstans med din penna. Du hittar också funktionen om du trycker på +-menyn som du hittar uppe till höger. Teckningsalternativet finns under former (den tredje ikonen).

Nyheterna i Keynote

Nu kan du skapa ännu snyggare presentationer med Keynote. Med pennan kan du skriva anteckningar eller rita, men det bästa är att det går att animera dina teckningar så de ritas upp på medan du pratar för din publik. Stiligt!

För att hitta ritverktygen trycker du någonstans med din penna. Du kan också gå via +-menyn uppe till höger.

Visste du?

Om du öppnar App Store kan du söka efter appar med Apple Pencil-stöd.

Skriv "Apple Pencil appar" i sökrutan. Det finns lite blandat med grejer att välja mellan, ritappar där du ska färgsätta färdiga bilder, kreativa appar där du kan skapa fritt, spel som drar nytta av pennans precision och Iwork-sviten då förstås.

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.