Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vuxna internetanvändare är dåliga på källkritik

Att vara okunnig på internet är varje individs rätt, men att sprida sin okunnighet på fel grunder kan snabbt bli farligt och ett hot mot demokratin.

Under hösten varnade Internetstiftelsen i Sverige för att vuxna internetanvändare i Sverige är dåliga på källkritik. Inför årets valrörelse har de lanserat en kampanj som ska informera vuxna om just det här med källkritik. Källkritik har blivit mer och mer aktuellt på senare tid. Dagligen nås vi av rapporter om hur en till synes trovärdig nyhet egentligen är fabricerad av en trollfabrik.

Precis lika ofta dyker det upp bilder i sociala medier som är tagna helt ur sitt sammanhang och kan göra människor upprörda av helt fel anledning. Facebook fick stor uppmärksamhet under och efter presidentvalet i USA för att ha tillåtit spridning av stora mängder falska nyheter på sin plattform.

Detta ledde till att de presenterade stora förändringar för plattformen, bland annat en ny funktion som ska ge användarna bättre transparens till källan bakom det delade innehållet. Denna funktion ska visa relaterat material runt samma ämne som det innehåll som delats, och mer detaljerad information runt hur många gånger samt var innehållet delats.

Men trots allt detta krävs det fortfarande mer av internetanvändare i dag än någonsin tidigare. Att bli lurad eller sprida vidare falsk information man saknar insikt i är allt lättare att göra. Nu när vi vet att firmor som Cambridge Analytica har satt skräddarsydda Facebook-inlägg till användare i system är detta problem mer påtagligt än någonsin.

I höstens rapport "Svenskarna och internet" från Internetstiftelsen i Sverige (IIS) framkom det att vuxna internetanvändare i Sverige är dåliga på källkritik. Rapporten visade att endast var femte person av de över 35 år har fått utbildning eller information om hur information på internet ska värderas. Samma målgrupp är också de som är flitigast på att dela vidare innehåll i sociala medier till andra.

I ett försök att tampas med detta problem har de dragit igång projektet Internetkunskap. Detta för att försöka stärka vuxnas digitala kompetens inför riksdagsvalet i september. Projektet är riktat till vuxna, 35 år och uppåt, och materialet består av korta faktafilmer anpassade för att konsumeras på sociala medier. Faktafilmerna är också kompletterade av fördjupande artiklar på initiativets webbplats för den som vill lära sig mer.

Om detta initiativ och Facebooks nya regler kan leda till en mer civiliserad debatt på internet återstår att se.

Källa: Internetkunskap

Läs mer:

Bamse ska lära barn om källkritik (nyhet, 2017-01-17)
Hur bra är du på källkritik? (nyhet, 2017-03-14)

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.