Fredagsvideo

Är teknikjättarna våra nya gudar?

I veckans fredagsvideo bjuds vi på träffande liknelser av hur företag som Google, Amazon, Facebook och Apple matar behov i våra viktigaste kroppsdelar.

De senaste åren, och den senaste veckan för den delen, har det varit en hel del debatt runt företag som Google och Facebook, där personlig integritet och källkritik varit ofta förekommande diskussionsämnen. Även Amazon har varit på tapeten ett antal gånger, i olika sammanhang, och jätten Apple är ständigt en het diskussionspunkt.

Men diskussionen runt dessa företag har inte riktigt haft den vinkel som belyses i veckans fredagsvideo. En herre vid namn Scott Galloway håller i en Ted Talks-presentation där han diskuterar hur de olika teknikföretagen Google, Facebook, Amazon och Apple idag fyller grundläggande behov som tidigare skötts av funktioner som gudatro, insamlande av mat, behov av närhet och kärlek samt den beprövade metoden att skapa intresse för något genom att rikta in sig på folks reproduktiva organ.

Kan du gissa vilket företag som matchas med vilken av dessa behov? Men presentationen går även in i mer seriösa ämnen, såsom hur bötfällande av dessa megaföretag är en beräknad marginalförlust och hur deras agerande påverkar jobbmarknaden, bland mycket annat.

Videon är matiga 19 minuter lång, så passa på att koppla av efter arbetsveckan och dra på smilbanden över de underhållande och träffande liknelserna och iakttagelserna.

Med det önskar hela 99-redaktionen trevlig helg till er alla!

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.