Fredagsvideo

Är teknikjättarna våra nya gudar?

I veckans fredagsvideo bjuds vi på träffande liknelser av hur företag som Google, Amazon, Facebook och Apple matar behov i våra viktigaste kroppsdelar.

De senaste åren, och den senaste veckan för den delen, har det varit en hel del debatt runt företag som Google och Facebook, där personlig integritet och källkritik varit ofta förekommande diskussionsämnen. Även Amazon har varit på tapeten ett antal gånger, i olika sammanhang, och jätten Apple är ständigt en het diskussionspunkt.

Men diskussionen runt dessa företag har inte riktigt haft den vinkel som belyses i veckans fredagsvideo. En herre vid namn Scott Galloway håller i en Ted Talks-presentation där han diskuterar hur de olika teknikföretagen Google, Facebook, Amazon och Apple idag fyller grundläggande behov som tidigare skötts av funktioner som gudatro, insamlande av mat, behov av närhet och kärlek samt den beprövade metoden att skapa intresse för något genom att rikta in sig på folks reproduktiva organ.

Kan du gissa vilket företag som matchas med vilken av dessa behov? Men presentationen går även in i mer seriösa ämnen, såsom hur bötfällande av dessa megaföretag är en beräknad marginalförlust och hur deras agerande påverkar jobbmarknaden, bland mycket annat.

Videon är matiga 19 minuter lång, så passa på att koppla av efter arbetsveckan och dra på smilbanden över de underhållande och träffande liknelserna och iakttagelserna.

Med det önskar hela 99-redaktionen trevlig helg till er alla!

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.