Efter skandalen

Facebook ska berätta om din data är stulen

Runt 87 miljoner Facebook-konton ska ha fått sin personliga information stulen av Cambridge Analytica. Nu ska Facebook meddela användare som blivit drabbade.

I dag, klockan 18:00, ska 87 miljoner Facebook-användare få veta om deras personliga information delats med analysföretaget Cambridge Analytica. Drabbade användare kommer att få en notis om att användarens Facebook-data är ute på vift, skriver tidningen The Guardian.

Merparten av användarna ska enligt Facebook komma från USA, England och Indonesien. Tolv svenska användare laddade ner den ökända appen som kom åt folks data. Appen kunde dock samla information från dessa användares Facebook-vänner så enligt Facebook kan drygt 55 300 svenska användare vara drabbade. Samtliga Facebook-användare ska också få information i sitt flöde om att skydda sin privata information, och hur man ser vilka appar som tagit del av personlig data.

De flesta användare är sårbara

En intressant sak i sammanhanget är dock att det är osäkert exakt hur många användare som faktiskt blivit drabbade. Boven i dramat är ett quiz som runt 270 000 personer tagit, men även dessa användares vänner blev därmed sårbara för datainsamling. Genom att räkna ihop alla dessa har Facebook kommit fram till att 87 miljoner användare möjligen är drabbade.

Samtidigt hävdade Cambridge Analytics förra veckan att de bara hade information om cirka 30 miljoner Facebook-användare. Slutligen sade Facebook i onsdags till Washington Post att "de flesta" av nätverkets dryga två miljarder användare befunnit i riskzonen att få sin personliga data stulen på olika sätt.

I veckan ska Facebook-grundaren Mark Zuckerberg också vittna inför den amerikanska kongressen och svara på frågor kring Cambridge Analytica-skandalen.

Källa:
The Guardian
USA Today
The Washington Post
Sydsvenskan

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.