Efter skandalen

Facebook ska berätta om din data är stulen

Runt 87 miljoner Facebook-konton ska ha fått sin personliga information stulen av Cambridge Analytica. Nu ska Facebook meddela användare som blivit drabbade.

I dag, klockan 18:00, ska 87 miljoner Facebook-användare få veta om deras personliga information delats med analysföretaget Cambridge Analytica. Drabbade användare kommer att få en notis om att användarens Facebook-data är ute på vift, skriver tidningen The Guardian.

Merparten av användarna ska enligt Facebook komma från USA, England och Indonesien. Tolv svenska användare laddade ner den ökända appen som kom åt folks data. Appen kunde dock samla information från dessa användares Facebook-vänner så enligt Facebook kan drygt 55 300 svenska användare vara drabbade. Samtliga Facebook-användare ska också få information i sitt flöde om att skydda sin privata information, och hur man ser vilka appar som tagit del av personlig data.

De flesta användare är sårbara

En intressant sak i sammanhanget är dock att det är osäkert exakt hur många användare som faktiskt blivit drabbade. Boven i dramat är ett quiz som runt 270 000 personer tagit, men även dessa användares vänner blev därmed sårbara för datainsamling. Genom att räkna ihop alla dessa har Facebook kommit fram till att 87 miljoner användare möjligen är drabbade.

Samtidigt hävdade Cambridge Analytics förra veckan att de bara hade information om cirka 30 miljoner Facebook-användare. Slutligen sade Facebook i onsdags till Washington Post att "de flesta" av nätverkets dryga två miljarder användare befunnit i riskzonen att få sin personliga data stulen på olika sätt.

I veckan ska Facebook-grundaren Mark Zuckerberg också vittna inför den amerikanska kongressen och svara på frågor kring Cambridge Analytica-skandalen.

Källa:
The Guardian
USA Today
The Washington Post
Sydsvenskan

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.