Apple gör tv av välkänd scifi-klassiker

Apple säkrar rättigheterna till ännu en klassiker, och kan nu göra en påkostad tv-serie baserad på science fiction-romanen Stiftelsen.

Kriget mellan de strömmande videotjänsterna har trappats upp ordentligt det senaste åren, och kampen handlar till stor del om att köpa till sig rättigheterna till litterära förlagor, gamla klassiska tv-serier samt rekrytera de största regissörerna och manusförfattarna.

Apple har ännu inte lanserat någon ren videotjänst, men har testat farvattnen med några dokusåpor på musiktjänsten Apple Music. Med tanke på vad bolaget har köpt den senaste tiden är det däremot tydligt att de har större ambitioner än så, och det senaste kapet är rättigheterna till Isaac Asimovs klassiska science fiction-roman Stiftelsen och dess uppföljare.

Själva produktionen är redan påbörjad, och hanteras av Skydance Television, skriver Deadline. Leder projektet gör Hollywood-kändisarna David S. Goyer som bland annat producerat storfilmen Batman Begins och kultklassikern Dark City, samt Josh Friedman som tidigare skrivit manus till tv-serien Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Som bäddat för ett ordentligt science fiction-äventyr alltså.

Stiftelsen räknas till en av de mest inflytelserika verken i genren, och har influerat mängder av efterföljare, inklusive många delar av Star Wars-filmerna. Asimov skrev över 500 böcker under sin livstid, så om Apple vill göra fler tv-serier finns det gott om förlagor att buda på. Att filmatisera just Stiftelsen har varit på gång under en längre tid, och både HBO, Fox och Warner Brothers har varit inblandade i olika omgångar.

Om eller när Apple sjösätter en dedikerad videotjänst kommer en påkostad version av Stiftelsen onekligen locka många tittare. Sedan tidigare har Apple också en ny version av Steven Spielbergs antologi Amazing Stories på gång, samt ytterligare ett science fiction-projekt av Battlestar Galactica-skaparen Ronald D. Moore. Som bäddat för många scener i rymden alltså, något som Apple tydligen tror ska hjälpa tjänsten att nå stjärnorna.

Vi undrar nu bara: Vem kommer att spela psykohistorikern Hari Seldon, och kommer Tim Cook dyka upp i en cameo-roll? Vad tror du om det här, blir det nästa Game of Thrones?

Källa: Deadline

Kommentarer
9 svar

Apples bilsystem Carplay har nu stöd för ytterligare en karttjänst, populära Waze.

Tack till Json_81 för detta #nyhetstips!

En mycket välkommen nyhet i IOS 12 är möjligheten att använda andra lösenordshanterare än Apples egna för att autofylla lösenord. Så här gör du för att komma igång!

9 oktober är det dags för Google-event men redan nu vet vi det mesta, åtminstone om de nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Apples köp av musiktjänsten Shazam är nu genomfört, och appen blir snart reklamfri för alla användare. Frågan är vad som händer med Shazam på längre sikt.

Apples nya flaggskepp Iphone XS är en klassisk S-uppdatering av förra årets Iphone X. Det mesta är sig likt, men lite bättre. Men räcker det för att motivera ett köp, när billigare telefoner blir allt bättre?

Årets nya Iphone-modeller är här! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du byter till en ny telefon och hur du gör för att flytta allt från din gamla. Efteråt kan du lämna din gamla telefon till någon ny eller kanske sälja den.