Apple gör tv av välkänd scifi-klassiker

Apple säkrar rättigheterna till ännu en klassiker, och kan nu göra en påkostad tv-serie baserad på science fiction-romanen Stiftelsen.

Kriget mellan de strömmande videotjänsterna har trappats upp ordentligt det senaste åren, och kampen handlar till stor del om att köpa till sig rättigheterna till litterära förlagor, gamla klassiska tv-serier samt rekrytera de största regissörerna och manusförfattarna.

Apple har ännu inte lanserat någon ren videotjänst, men har testat farvattnen med några dokusåpor på musiktjänsten Apple Music. Med tanke på vad bolaget har köpt den senaste tiden är det däremot tydligt att de har större ambitioner än så, och det senaste kapet är rättigheterna till Isaac Asimovs klassiska science fiction-roman Stiftelsen och dess uppföljare.

Själva produktionen är redan påbörjad, och hanteras av Skydance Television, skriver Deadline. Leder projektet gör Hollywood-kändisarna David S. Goyer som bland annat producerat storfilmen Batman Begins och kultklassikern Dark City, samt Josh Friedman som tidigare skrivit manus till tv-serien Terminator: The Sarah Connor Chronicles. Som bäddat för ett ordentligt science fiction-äventyr alltså.

Stiftelsen räknas till en av de mest inflytelserika verken i genren, och har influerat mängder av efterföljare, inklusive många delar av Star Wars-filmerna. Asimov skrev över 500 böcker under sin livstid, så om Apple vill göra fler tv-serier finns det gott om förlagor att buda på. Att filmatisera just Stiftelsen har varit på gång under en längre tid, och både HBO, Fox och Warner Brothers har varit inblandade i olika omgångar.

Om eller när Apple sjösätter en dedikerad videotjänst kommer en påkostad version av Stiftelsen onekligen locka många tittare. Sedan tidigare har Apple också en ny version av Steven Spielbergs antologi Amazing Stories på gång, samt ytterligare ett science fiction-projekt av Battlestar Galactica-skaparen Ronald D. Moore. Som bäddat för många scener i rymden alltså, något som Apple tydligen tror ska hjälpa tjänsten att nå stjärnorna.

Vi undrar nu bara: Vem kommer att spela psykohistorikern Hari Seldon, och kommer Tim Cook dyka upp i en cameo-roll? Vad tror du om det här, blir det nästa Game of Thrones?

Källa: Deadline

Kommentarer
9 svar

Kan du allt som är värt att veta om Spotify? Det finns alltid mer att lära, och här delar vi med oss av 14 smarta tips och inställningar som gör dig till ett Spotify-proffs.

Just nu håller Andreas på att testa Sonys senaste flaggskepp Xperia XZ2 som i teorin låter imponerande. Här är hans första intryck av telefonen. Passa på att ställ frågor och kom med önskemål eller bara snacka av dig!

Facebook är minst sagt i hetluften nu så 99 letar i frågearkivet och ställer denna vecka 10 kluriga frågor om grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Hur många rätt får du?

Amazon satsar på internationell handel och lanserar flera verktyg som gör handelsplatsens 45 miljoner varor i USA tillgängliga att beställa från utlandet.

Om du slår in fel lösenkod till din IOS-enhet för många gånger blir den avaktiverad. Slår du fel kod sex gånger i rad blir den inaktiverad och det blir ganska jobbigt på alla sätt. Vi guidar dig genom proceduren.

En uppföljare till Iphone X är knappast att vänta förrän i september, men redan i sommar kan Iphone SE ersättas av en ny Iphone-modell visar registreringsbeteckningar som Apple har gjort.