Del 2 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Samsung kan inte trolla med kameran men imponerar ändå

Näst på tur i vår stora testsvit av Samsungs flaggskepp Galaxy S9 är kameran. Är den så revolutionernande som Samsung påstår och hur står den sig i vardagen?

I ultrarapid och vardagen

Att filma i Super Slow-mo

Tidigare har du kunnat filma i ultrarapid med 240 bilder per sekund på en Galaxy-telefon men med Galaxy S9 kan du nu filma högupplösta videoklipp i 960 bilder per sekund. Ett ögonblick på 0,2 sekunder dras ut till sex sekunder sedan börjas klippet spelas i normal hastighet igen. Efter att jag har spelat in klippet kan jag enkelt redigera filmen och även lägga på olika typer av passande musik.

Jag har testat funktionen i lite olika situationer. Föga förvånande är Super Slow-mo superkänslig för vilka ljusförhållande som råder. Om förhållandena inte är optimala blir bilden grumlig och det är som om pyttesmå fiskar simmar runt i bilden. Dels testade jag funktionen på en fredagsträning i Roller Derby och dels testade jag den på kontoret med mycket belysning från såväl fönstret som inomhusbelysningen.

Super Slow-mo har två lägen, antingen väljer du själv när kameran ska aktivera läget eller så använder du kamerans automatiska läge. Då inväntar kameran en hastig rörelse i en gulmarkerad kvadrat på skärmen. När den hastiga rörelsen kommer börjar den spela in i ultrarapid. När jag var i idrottshallen i Farsta märkte jag snabbt att denna auto-funktion fungerar dåligt om det överlag är mycket rörelse i bilden. Jag tycker att den var dålig på att tajma rätt lägen och jag fick kämpa med att hitta ett klipp som fungerande. Att själv utlösa funktionen är inte heller helt lätt. 0,2 sekunder är en oerhört kort tid och såvida bilden inte är välplanerad är det svårt att fånga det rätta ögonblicket.

När videoklippet växlar mellan normalläge och ultrarapid har jag märkt att vitbalansen ofta ändras vilket jag upplever som störande, men jag är säker på att Super Slow-mo kommer komma till sin rätt när jag är utomhus i sommar för utomhus under dagen är ljusförhållandena absolut inga problem. Musiken jag kan lägga på i efterhand är rätt rolig och jag uppskattar att funktionen även om jag tycker att den är på snudd på larvig.

Jag tror att funktionen kommer förbättras i nästkommande modeller men i dagsläget är det en funktion som funkar bra i väldigt speciella sammanhang och för att bli riktigt bra krävs lite planering.

Att fotografera med S9 i vardagen

Förutom de stora kameranyheterna finns det flera subtila uppdateringar i kameran. Det som jag är mest glad över är det nya gränssnittet i appen. Förut var kameran ett stort irritationsmoment då jag upplevde den som svårnavigerad och inte sällan kom jag åt oönskade knappar eller svepgester. Numera ligger alla olika kameralägen på en rad längst upp i appen – ja, lite mer som på en Iphone. Att se menyraden betyder mycket, det är logiskt var jag ska hitta saker och irritationsmomenten är numera obefintliga för mig.

Samsung kallar det artificiellt korta skärpedjupet för selektivt fokus till skillnad från Apple som kallar det porträtt. Detta läge har blivit betydligt bättre och under rätt omständigheter kan det nästan vara lika fint som naturligt kort skärpedjup, även om ingen tillverkare helt har lyckats än. Det som stör mig mest med de artificiella lägena är att allt i bakgrunden blir lika suddigt. En annan utmaning är att detaljer som hårstrån eller grenar blir ofta lidande och det mänskliga ögat är extremt skicklig på att syna bluffen. Samsung har finslipat selektivt fokus och jag tycker att funktionen fungerar att fota med i allt fler situationer, dock brottas den fortfarande med att särskilja små detaljer från bakgrunden.

Att fotografera med Galaxy S9 är en behaglig upplevelse, det är en väldigt bra kamera som i nästan alla situationer tar vackra, livfulla och krispiga bilder. Detaljerna är fina och Samsung har dragit ner lite på den extrema efterbehandlingen. Bilderna är inte alltid helt korrekt återgivna och världen i Samsungs telefon är betydligt med färgglad än vad den är i verkligheten.

Den som hellre vill ha bilder som sticker ut än som är helt korrekt återgivna kommer inte bli besviken på kameran i S9:an. Bitvis har jag blivit väldigt imponerad av kameran och kommit på mig med att tänka: "Ja det är ju inte helt rätt men det är väldigt fint."

Fortsättning följer...

Det här är andra testdelen i en rad av flera. Jag kan konstatera att Samsung inte riktigt har uppfunnit kameran på nytt men Galaxy S9 gör ett otroligt bra jobb med att fånga min vardag. Bilderna är vackra, detaljrika och livfulla.

Jag kommer tillbaka nästa vecka med ännu fler testdelar men tills dess säger jag trevlig helg!

Kommentarer
88 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.