Del 2 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Samsung kan inte trolla med kameran men imponerar ändå

Näst på tur i vår stora testsvit av Samsungs flaggskepp Galaxy S9 är kameran. Är den så revolutionernande som Samsung påstår och hur står den sig i vardagen?

I ultrarapid och vardagen

Att filma i Super Slow-mo

Tidigare har du kunnat filma i ultrarapid med 240 bilder per sekund på en Galaxy-telefon men med Galaxy S9 kan du nu filma högupplösta videoklipp i 960 bilder per sekund. Ett ögonblick på 0,2 sekunder dras ut till sex sekunder sedan börjas klippet spelas i normal hastighet igen. Efter att jag har spelat in klippet kan jag enkelt redigera filmen och även lägga på olika typer av passande musik.

Jag har testat funktionen i lite olika situationer. Föga förvånande är Super Slow-mo superkänslig för vilka ljusförhållande som råder. Om förhållandena inte är optimala blir bilden grumlig och det är som om pyttesmå fiskar simmar runt i bilden. Dels testade jag funktionen på en fredagsträning i Roller Derby och dels testade jag den på kontoret med mycket belysning från såväl fönstret som inomhusbelysningen.

Super Slow-mo har två lägen, antingen väljer du själv när kameran ska aktivera läget eller så använder du kamerans automatiska läge. Då inväntar kameran en hastig rörelse i en gulmarkerad kvadrat på skärmen. När den hastiga rörelsen kommer börjar den spela in i ultrarapid. När jag var i idrottshallen i Farsta märkte jag snabbt att denna auto-funktion fungerar dåligt om det överlag är mycket rörelse i bilden. Jag tycker att den var dålig på att tajma rätt lägen och jag fick kämpa med att hitta ett klipp som fungerande. Att själv utlösa funktionen är inte heller helt lätt. 0,2 sekunder är en oerhört kort tid och såvida bilden inte är välplanerad är det svårt att fånga det rätta ögonblicket.

När videoklippet växlar mellan normalläge och ultrarapid har jag märkt att vitbalansen ofta ändras vilket jag upplever som störande, men jag är säker på att Super Slow-mo kommer komma till sin rätt när jag är utomhus i sommar för utomhus under dagen är ljusförhållandena absolut inga problem. Musiken jag kan lägga på i efterhand är rätt rolig och jag uppskattar att funktionen även om jag tycker att den är på snudd på larvig.

Jag tror att funktionen kommer förbättras i nästkommande modeller men i dagsläget är det en funktion som funkar bra i väldigt speciella sammanhang och för att bli riktigt bra krävs lite planering.

Att fotografera med S9 i vardagen

Förutom de stora kameranyheterna finns det flera subtila uppdateringar i kameran. Det som jag är mest glad över är det nya gränssnittet i appen. Förut var kameran ett stort irritationsmoment då jag upplevde den som svårnavigerad och inte sällan kom jag åt oönskade knappar eller svepgester. Numera ligger alla olika kameralägen på en rad längst upp i appen – ja, lite mer som på en Iphone. Att se menyraden betyder mycket, det är logiskt var jag ska hitta saker och irritationsmomenten är numera obefintliga för mig.

Samsung kallar det artificiellt korta skärpedjupet för selektivt fokus till skillnad från Apple som kallar det porträtt. Detta läge har blivit betydligt bättre och under rätt omständigheter kan det nästan vara lika fint som naturligt kort skärpedjup, även om ingen tillverkare helt har lyckats än. Det som stör mig mest med de artificiella lägena är att allt i bakgrunden blir lika suddigt. En annan utmaning är att detaljer som hårstrån eller grenar blir ofta lidande och det mänskliga ögat är extremt skicklig på att syna bluffen. Samsung har finslipat selektivt fokus och jag tycker att funktionen fungerar att fota med i allt fler situationer, dock brottas den fortfarande med att särskilja små detaljer från bakgrunden.

Att fotografera med Galaxy S9 är en behaglig upplevelse, det är en väldigt bra kamera som i nästan alla situationer tar vackra, livfulla och krispiga bilder. Detaljerna är fina och Samsung har dragit ner lite på den extrema efterbehandlingen. Bilderna är inte alltid helt korrekt återgivna och världen i Samsungs telefon är betydligt med färgglad än vad den är i verkligheten.

Den som hellre vill ha bilder som sticker ut än som är helt korrekt återgivna kommer inte bli besviken på kameran i S9:an. Bitvis har jag blivit väldigt imponerad av kameran och kommit på mig med att tänka: "Ja det är ju inte helt rätt men det är väldigt fint."

Fortsättning följer...

Det här är andra testdelen i en rad av flera. Jag kan konstatera att Samsung inte riktigt har uppfunnit kameran på nytt men Galaxy S9 gör ett otroligt bra jobb med att fånga min vardag. Bilderna är vackra, detaljrika och livfulla.

Jag kommer tillbaka nästa vecka med ännu fler testdelar men tills dess säger jag trevlig helg!

Kommentarer
88 svar

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Om det vardagliga slitet börjar kännas kämpigt kan robotkompisen Vector underlätta livet med både charm och praktisk assistans.

Rykten fortsätter påstå att kommande Ipad Pro-modeller byter Lightning-porten mot USB Type-C, och ska bland annat stöda 4K-video ut till externa skärmar.

Apple är inte klara för i år, utan håller ännu ett event 30 oktober, där vi säkerligen får se nya modeller av Ipad Pro.

Tack till Manne23 för detta #nyhetstips!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.

Betaversionen av Android 9 för Samsungs Galaxy S9-telefoner innehåller även nya användarmiljön Samsung Experience 10 med mörkare stilspråk.