Vi utser den bästa 99-mobilen tillsammans

Vi älskar våra mobiler, men ofta finns det någon eller några detaljer vi gärna skulle plocka in från andra produkter. Vi tänkte därför se hur den ultimata 99-mobilen skulle se ut!

Andreas och Amandas drömmobiler

Andreas drömmobil

Batteri och laddning

Jag använder inte min telefon särskilt flitigt till vardags, men när jag befinner mig i situationer där jag inte kommer ha tillgång till ett eluttag på länge vill jag slippa oroa mig för att telefonen ska stängas av. När alla möjliga betalmetoder och digitala biljetter flyttar in i mobilen blir det nödvändigt att den är ständigt tillgänglig, och jag vill flytta in i mobilen utan att behöva tänka på att ha med mig fysiska betalmedel som backup.

Dagens trådlösa laddning är ganska känslig för hur du placerar telefonen, och hur tjockt ditt skal är. Som det är nu har min trådlösa laddningsstation ofta svårt att registrera att min Iphone X placeras på plattan, sannolikt på grund av att skalet är något för tjockt (trots att det ska vara kompatibelt med Qi-laddning). Bakstycken i glas som drar till sig fingeravtryck och är hala är jag inget fan av, så om det krävs för att möjliggöra trådlös laddning får den banne mig vara bra också.

Skärm

Jag är inte så värst upphängd på skärmen, de flesta telefoner har ändå väldigt bra skärm numera, men baserat på tidigare favorittelefoner och min nuvarande telefon är jag rätt säker på att jag vill ha en OLED-baserad panel. Samsung får gärna tillverka den, de vet vad de håller på med på den punkten. HDR och liknande funktioner är inte så viktiga, sitter sällan och tittar på film i mobilen, men upplösningen får gärna vara runt 1440p och den ska helst vara galet energisnål (för att uppnå tidigare nämnda batteritid).

Min perfekta kamera

Det absolut viktigaste för mig i del ultimata kameralösningen är en mobilkamera som kan ta riktigt bra bilder i besvärlig belysning, utan att färger förvrängs eller att bilder fylls av brus. Vissa kameror försöker lösa problemet genom att göra allting ljusare, vilket inte är bra, och andra kan inte fånga detaljer i mörkret. Jag vill ha en mobil som tar så pass bra bilder i de flesta situationer att jag inte behöver ha med mig en systemkamera i jobbet. Mobilkameran duger faktiskt för det mesta numera, men besvärlig belysning ställer fortfarande till det.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Jag vill inte gå tillbaks till att använda fingrar som en barbar! Jag var länge en anhängare till fingeravtrycksläsare, men sedan jag använt och blivit beroende av ansiktsupplåsningen i Oneplus 5T och Iphone X vill jag inte gå tillbaks till att använda fingrar som en barbar. Min nästa telefon får gärna integrera fingeravtrycksläsaren under skärmen, det skulle också duga, men en smidig och säker ansiktsavläsning har blivit något av ett måste faktiskt.

Utseende

I den bästa av världar skulle min önsketelefon ha en konstruktion i en greppvänligt metallkonstruktion, likt den hos Oneplus 5T Star Wars-utgåvan, men ändå stöda trådlös laddning. Annars är jag inte särskilt upphängd på utseende, formen och hur smidig den är att använda. Telefoner som Oneplus 5T, Iphone X och Samsung Galaxy S9 är precis på gränsen för vad jag kan acceptera, och förhoppningsvis innebär trenden med skärmar som täcker det mesta av telefonens framsida att skärmarna fortsätter växa men telefonstorlekarna håller sig kvar vid dagens nivåer.

Användarupplevelse

Det här gäller både IOS och Android. IOS har fått många trevliga och spännande funktioner på senare år, men senaste versionen har också en del buggar och några funktioner som inte känns helt fulländade. Android är också ett ständigt sorgebarn på den här punkten, med jättar som Samsung och Huawei som de största förbrytarna när det gäller att stoppa in en myriad av funktioner som får systemuppdateringarna att dröja, och bli sämre när telefonen inte längre är det senaste flaggskeppet.

Annat som är viktigt för mig

Jag äger just nu en Iphone X, och jag använder inte Apple Pay av två huvudsakliga anledningar. Den första anledningen är att min bank inte stöder Apple Pay, men den andra är att tekniken fungerar på så få ställen att jag inte orkar bemöda mig att fråga om den stöds varje gång jag ska betala något. Jag skulle vilja se något i stil med Samsung Pay i min nästa telefon, en teknik som låter mig betala med mobilen oavsett var i landet eller världen jag befinner mig.

Amandas drömmobil

Batteri och laddning

Jag vill ha en mobil som går att snabbladda med sladd eller ladda över natten trådlöst. Riktigt smarta laddningsfunktioner som värnar om batteriets hälsa och förlänger det är också viktigt. Mobilen måste ha väldigt mycket batteri, gärna så jag kan gå minst en hel dag utan att tänka på att spara batteri och ändå ha 30 procent kvar när jag går och lägger mig.

Skärm

Jag har inget emot stora skärmar men däremot onödiga skärmkanter. Jag vill ha ett tangentbord som är lätt att skriva på och som inte försöker få plats med allt på en liten yta.

Det ska vara superlätt att sätta på och av ett läge där mobilens skärm anpassar sig till omgivningens ljus och ett där jag kan redigera foton utan att oroa mig för att återgivningen är fel. Jag vill ha en fantastisk men energisnål skärm.

Min perfekta kamera

Den ska kunna hantera både ljus och mörker utan problem. Framsideskameran ska ha fått lika mycket kärlek som den bakre kameran och det ska minst finnas två linser på baksidan. Porträttläget ska vara betydligt smartare än vad det är i dagens mobiler och kunna jobba med dynamisk oskärpa.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare vill jag ha under skärmen på framsidan.

Min drömmobil är stryktålig nog att överleva utan skal.

Utseeende

Jag ser gärna att det finns många roliga färger att välja mellan och ännu hellre fina färgkombinationer och ett material som är ordentligt stryktåligt så telefonen kan överleva utan skal.

Användarupplevelse

Jag vill kunna anpassa min användarupplevelse och ändra kunna ändra alla mina ikoners utseende om jag vill, allt för att kunna göra den så personlig som möjligt. Jag vill också ha en riktigt bra röstassistent som pratar svenska och som jag kan använda som ett kraftfullt verktyg för att göra min vardag smidigare. Min mobil ska kunna vara del av ett ekosystem som kan appliceras på hela mitt hem.

Annat som är viktigt för mig

I en drömvärld kan mobilen lära sig av mig och mina vanor men att datan stannar hos mig.

Kommentarer
29 svar

Nästa vecka släpper Huawei sitt nya flaggskepp P30 Pro, men redan nu finns bilder på nätet.

Norska NRK avslöjar att Nokia 7 Plus-mobiler har skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina. HMD Global erkänner vad som hänt, men säger sig ha åtgärdat det hela med en mjukvaruuppdatering.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Nästa års modeller ska enligt rykten inte göra skillnad på lyxigare och billigare modeller i valet av skärmpanel, och kanske offra flärpen helt.

På måndag väntas Apple presentera sin nya strömmande tv-tjänst, och listan över produktioner och program som företaget arbetar på är lång. Här är hela listan – men kan Apple verkligen utmana Netflix, Amazon och HBO?

Apple fortsätter att släppa nya prylar. Nu finns en ny version av deras populära trådlösa hörlurar Airpods ute i handeln.

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.