Vi utser den bästa 99-mobilen tillsammans

Vi älskar våra mobiler, men ofta finns det någon eller några detaljer vi gärna skulle plocka in från andra produkter. Vi tänkte därför se hur den ultimata 99-mobilen skulle se ut!

Jakobs och Idas drömmobiler

Jakobs drömmobil

Batteri och laddning

Så länge telefonen alltid överlever en hel dag med lite marginal så räcker det för mig, då kan jag ladda när det är ett bra tillfälle och måste inte anpassa mig. Vi är nästan där idag, men inte riktigt. Öka den praktiska batteritiden med en eller två timmar så är vi hemma.

Trådlös laddning är trevligt, men jag vill absolut också ha en Lightning-kontakt att plugga in. Varför inte USB Type-C, undrar ni? För att den kontakten är större, och för att jag har ett ekosystem av Lightning-laddare hemma i varje rum. Dessutom är USB Type-C inte en mogen standard ännu, särskilt när det gäller stöd för ljudprotokoll. Därför finns det bra och billiga Lightning-hörlurar att plugga in, men inte bra och billiga USB Type-C-hörlurar.

Skärm

När vi ändå är inne på skärmen så har jag hört att OLED är bra. Jag trånar avundsjukt på mina kollegors Iphone X- och Galaxy S9-telefoner, som båda har förblindande fina OLED-skärmar med svärta, kontrast och sprakande färger.

Jag vill gärna att min telefon ska vara en kolsvart monolit som inte reflekterar något ljus alls.

Min perfekta kamera

Trots mindre storlek vill jag ha dubbla kameralinser, minst! Det viktigaste är bra ljuskänslighet, och möjligheten att fotografera porträtt med bokeh-effekt.

Hur jag vill låsa upp min telefon?

Jag känner mig inte redo att lämna fingeravtrycksläsaren för ansiktsigenkänning riktigt ännu. Jag vill ha ett ställa på framsidan där jag kan lägga pekfingret för att låsa upp telefonen. Den ska inte finnas på baksidan, och den ska helst inte ta upp så mycket plats på framsidan heller. Uppfinn teknik för att placera den under skärmen.

Utseende

Jag vill ha en telefon med en sober men vacker färg. Andra gillar glitter, glänsande metall och spegelblanka ytor. Jag gillar matt, putsad aluminiumfinish. Eller varför inte göra en telefon med yta i Vantablack; det svartaste material som finns. Jag vill gärna att min telefon ska vara en kolsvart monolit som inte reflekterar något ljus alls.

Den ska vara mindre än dagens Plus-modeller, och kunna användas bekvämt med en hand. En bildskärm på runt 5 tum är lagom, om det inte är så mycket ram runtomkring.

Användarupplevelse

Efter år av löften om automatisk inlärning skulle jag vilja se ett system som faktiskt snappar upp mina vanor och anpassar sig. Till exempel en dynamisk hemskärm med de appar jag oftast använder beroende på plats. Är jag hemma vill jag se Instagram, Musik, Apple TV-fjärrkontrollen där. När jag är på jobbet ska Slack, Things och Trello ligga främst.

Annat som är viktigt för mig

Att plugga in med sladd är bara nödlösningen, annars är det Bluetooth som gäller nuförtiden. Och mina önskemål för Bluetooth är följande: Inbyggt stöd för protokollen AAC, AptX och LDAC. Ge mig det, så kan jag välja vilja hörlurar jag vill med bästa möjliga ljud.

Jag behöver lagom mycket internt lagringsutrymme. Externa minneskort är opraktiskt och bökigt. 256 gigabyte är lagom. Allt annat är för lite.

Idas drömmobil

Batteri och laddning

Jag önskar mig bättre batteritid. Alltså svinbra, vi snackar flera dagar aktivt användande minst. Men kan inte tänka mig att offra något av det jag redan har – så lägg till bättre batteri utan att ta bort något.

För min del skulle trådlös laddning räcka utmärkt – OM det gick att ladda trådlöst lite här och var utan att jag själv måste köpa med mig laddare och lägga överallt där jag är ofta. Tänker om det byggdes in på restauranger/caféer och liknande. Som det är just nu vill jag nog ha både sladd och trådlöst. Båda har sina fördelar. Laddar helst lite här och där under dagen istället för allt under natten.

Skärm

Jag vill bli svimfärdig över hur fint allt är på skärmen, knivskarpa detaljer och snygga (och korrekta) färger. Den får inte heller sluka batteritid. OLED verkar ju ligga bra till just nu.

Min perfekta kamera

Den ska fånga allt i min vardag vare sig det är ljust eller mörkt utan att gröta till färger och bli för brusiga. Blev exempelvis mycket imponerad av LGs funktion Bright Mode som de demonstrerade för mig på MWC. Tog fina bilder i dåliga ljusförhållanden. Vill inte ha någon kamera-bula på baksidan. Mobilen ska ligga plant oavsett hur jag råkar lägga ned den.

Den ska gå ner i mina fickor, lite av ett skämt för inget går ned i fickorna på tjejkläder tyvärr.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Face ID, alltså wow säger jag bara! Bank ID, 1password, upplåsning – jag är såld, så sjukt smidigt att använda.

Utseende

Drömmobilen ryms i en hand men har ändå massa utrymme för grejer på skärmen (Iphone X är nära men inte perfekt). Den ska också kunna gå ner i mina fickor. Det här är ett skämt, inget går ned i fickorna på tjejkläder tyvärr.

Användarupplevelse

Det ska finnas appar för allt jag kan komma på att jag vill göra, de ska vara lätta att hitta och vara fria från dumheter, vill kunna ladda ned lite vad som helst utan att behöva oroa mig för skadlig kod, etc.

Annat som är viktigt för mig

Jag vill ha mycket lagring. Alla mina foton och filmklipp tar ju plats. Dessutom vill jag ha minst lika mycket utrymme i något moln för smidig säkerhetskopiering.

Min drömmobil kostar inte en månadslön (Iphone X-trenden får inte hålla i sig), men ett mer lagomt pris får inte innebära avkall på kvaliteten.

Mobilen ska kunna kompletteras med en fiffig klocka eller kanske ett par glasögon så jag inte alltid måste ha den nära till hands.

Kommentarer
29 svar

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.