Vi utser den bästa 99-mobilen tillsammans

Vi älskar våra mobiler, men ofta finns det någon eller några detaljer vi gärna skulle plocka in från andra produkter. Vi tänkte därför se hur den ultimata 99-mobilen skulle se ut!

Oavsett hur mycket vi älskar den telefonen vi senast valde finns det oftast någon eller några punkter vi gärna skulle se förbättrade, eller funktioner från andra telefoner vi gärna skulle vilja se i den egna telefonen. Så är det för oss på redaktionen, och vi gissar att det även gäller de flesta av oss här på 99.

Vi tänkte därför ta tempen på vad som utgör den ultimata telefonen, en Frankenstein-skapelse som sammanfogar alla de bästa egenskaperna vi skulle vilja se i den bästa telefonen vi kan föreställa oss. På den kommande två sidorna berättar Andreas, Amanda, Ida och Jakob om vad de helst vill se i sina drömmobiler.

Hur ser din drömmobil ut?

Nu vill vi veta hur din drömmobil ser ut! Vilken kombination av egenskaper skulle du sätta samman i din egna Frankenstein-mobil? Skriv av dig i kommentarerna så återkommer vi med hur den ultimata 99-mobilen ser ut nästa vecka!

Andreas drömmobil

Batteri och laddning

Jag använder inte min telefon särskilt flitigt till vardags, men när jag befinner mig i situationer där jag inte kommer ha tillgång till ett eluttag på länge vill jag slippa oroa mig för att telefonen ska stängas av. När alla möjliga betalmetoder och digitala biljetter flyttar in i mobilen blir det nödvändigt att den är ständigt tillgänglig, och jag vill flytta in i mobilen utan att behöva tänka på att ha med mig fysiska betalmedel som backup.

Dagens trådlösa laddning är ganska känslig för hur du placerar telefonen, och hur tjockt ditt skal är. Som det är nu har min trådlösa laddningsstation ofta svårt att registrera att min Iphone X placeras på plattan, sannolikt på grund av att skalet är något för tjockt (trots att det ska vara kompatibelt med Qi-laddning). Bakstycken i glas som drar till sig fingeravtryck och är hala är jag inget fan av, så om det krävs för att möjliggöra trådlös laddning får den banne mig vara bra också.

Skärm

Jag är inte så värst upphängd på skärmen, de flesta telefoner har ändå väldigt bra skärm numera, men baserat på tidigare favorittelefoner och min nuvarande telefon är jag rätt säker på att jag vill ha en OLED-baserad panel. Samsung får gärna tillverka den, de vet vad de håller på med på den punkten. HDR och liknande funktioner är inte så viktiga, sitter sällan och tittar på film i mobilen, men upplösningen får gärna vara runt 1440p och den ska helst vara galet energisnål (för att uppnå tidigare nämnda batteritid).

Min perfekta kamera

Det absolut viktigaste för mig i del ultimata kameralösningen är en mobilkamera som kan ta riktigt bra bilder i besvärlig belysning, utan att färger förvrängs eller att bilder fylls av brus. Vissa kameror försöker lösa problemet genom att göra allting ljusare, vilket inte är bra, och andra kan inte fånga detaljer i mörkret. Jag vill ha en mobil som tar så pass bra bilder i de flesta situationer att jag inte behöver ha med mig en systemkamera i jobbet. Mobilkameran duger faktiskt för det mesta numera, men besvärlig belysning ställer fortfarande till det.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Jag vill inte gå tillbaks till att använda fingrar som en barbar! Jag var länge en anhängare till fingeravtrycksläsare, men sedan jag använt och blivit beroende av ansiktsupplåsningen i Oneplus 5T och Iphone X vill jag inte gå tillbaks till att använda fingrar som en barbar. Min nästa telefon får gärna integrera fingeravtrycksläsaren under skärmen, det skulle också duga, men en smidig och säker ansiktsavläsning har blivit något av ett måste faktiskt.

Utseende

I den bästa av världar skulle min önsketelefon ha en konstruktion i en greppvänligt metallkonstruktion, likt den hos Oneplus 5T Star Wars-utgåvan, men ändå stöda trådlös laddning. Annars är jag inte särskilt upphängd på utseende, formen och hur smidig den är att använda. Telefoner som Oneplus 5T, Iphone X och Samsung Galaxy S9 är precis på gränsen för vad jag kan acceptera, och förhoppningsvis innebär trenden med skärmar som täcker det mesta av telefonens framsida att skärmarna fortsätter växa men telefonstorlekarna håller sig kvar vid dagens nivåer.

Användarupplevelse

Det här gäller både IOS och Android. IOS har fått många trevliga och spännande funktioner på senare år, men senaste versionen har också en del buggar och några funktioner som inte känns helt fulländade. Android är också ett ständigt sorgebarn på den här punkten, med jättar som Samsung och Huawei som de största förbrytarna när det gäller att stoppa in en myriad av funktioner som får systemuppdateringarna att dröja, och bli sämre när telefonen inte längre är det senaste flaggskeppet.

Annat som är viktigt för mig

Jag äger just nu en Iphone X, och jag använder inte Apple Pay av två huvudsakliga anledningar. Den första anledningen är att min bank inte stöder Apple Pay, men den andra är att tekniken fungerar på så få ställen att jag inte orkar bemöda mig att fråga om den stöds varje gång jag ska betala något. Jag skulle vilja se något i stil med Samsung Pay i min nästa telefon, en teknik som låter mig betala med mobilen oavsett var i landet eller världen jag befinner mig.

Amandas drömmobil

Batteri och laddning

Jag vill ha en mobil som går att snabbladda med sladd eller ladda över natten trådlöst. Riktigt smarta laddningsfunktioner som värnar om batteriets hälsa och förlänger det är också viktigt. Mobilen måste ha väldigt mycket batteri, gärna så jag kan gå minst en hel dag utan att tänka på att spara batteri och ändå ha 30 procent kvar när jag går och lägger mig.

Skärm

Jag har inget emot stora skärmar men däremot onödiga skärmkanter. Jag vill ha ett tangentbord som är lätt att skriva på och som inte försöker få plats med allt på en liten yta.

Det ska vara superlätt att sätta på och av ett läge där mobilens skärm anpassar sig till omgivningens ljus och ett där jag kan redigera foton utan att oroa mig för att återgivningen är fel. Jag vill ha en fantastisk men energisnål skärm.

Min perfekta kamera

Den ska kunna hantera både ljus och mörker utan problem. Framsideskameran ska ha fått lika mycket kärlek som den bakre kameran och det ska minst finnas två linser på baksidan. Porträttläget ska vara betydligt smartare än vad det är i dagens mobiler och kunna jobba med dynamisk oskärpa.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare vill jag ha under skärmen på framsidan.

Min drömmobil är stryktålig nog att överleva utan skal.

Utseeende

Jag ser gärna att det finns många roliga färger att välja mellan och ännu hellre fina färgkombinationer och ett material som är ordentligt stryktåligt så telefonen kan överleva utan skal.

Användarupplevelse

Jag vill kunna anpassa min användarupplevelse och ändra kunna ändra alla mina ikoners utseende om jag vill, allt för att kunna göra den så personlig som möjligt. Jag vill också ha en riktigt bra röstassistent som pratar svenska och som jag kan använda som ett kraftfullt verktyg för att göra min vardag smidigare. Min mobil ska kunna vara del av ett ekosystem som kan appliceras på hela mitt hem.

Annat som är viktigt för mig

I en drömvärld kan mobilen lära sig av mig och mina vanor men att datan stannar hos mig.

Jakobs drömmobil

Batteri och laddning

Så länge telefonen alltid överlever en hel dag med lite marginal så räcker det för mig, då kan jag ladda när det är ett bra tillfälle och måste inte anpassa mig. Vi är nästan där idag, men inte riktigt. Öka den praktiska batteritiden med en eller två timmar så är vi hemma.

Trådlös laddning är trevligt, men jag vill absolut också ha en Lightning-kontakt att plugga in. Varför inte USB Type-C, undrar ni? För att den kontakten är större, och för att jag har ett ekosystem av Lightning-laddare hemma i varje rum. Dessutom är USB Type-C inte en mogen standard ännu, särskilt när det gäller stöd för ljudprotokoll. Därför finns det bra och billiga Lightning-hörlurar att plugga in, men inte bra och billiga USB Type-C-hörlurar.

Skärm

När vi ändå är inne på skärmen så har jag hört att OLED är bra. Jag trånar avundsjukt på mina kollegors Iphone X- och Galaxy S9-telefoner, som båda har förblindande fina OLED-skärmar med svärta, kontrast och sprakande färger.

Jag vill gärna att min telefon ska vara en kolsvart monolit som inte reflekterar något ljus alls.

Min perfekta kamera

Trots mindre storlek vill jag ha dubbla kameralinser, minst! Det viktigaste är bra ljuskänslighet, och möjligheten att fotografera porträtt med bokeh-effekt.

Hur jag vill låsa upp min telefon?

Jag känner mig inte redo att lämna fingeravtrycksläsaren för ansiktsigenkänning riktigt ännu. Jag vill ha ett ställa på framsidan där jag kan lägga pekfingret för att låsa upp telefonen. Den ska inte finnas på baksidan, och den ska helst inte ta upp så mycket plats på framsidan heller. Uppfinn teknik för att placera den under skärmen.

Utseende

Jag vill ha en telefon med en sober men vacker färg. Andra gillar glitter, glänsande metall och spegelblanka ytor. Jag gillar matt, putsad aluminiumfinish. Eller varför inte göra en telefon med yta i Vantablack; det svartaste material som finns. Jag vill gärna att min telefon ska vara en kolsvart monolit som inte reflekterar något ljus alls.

Den ska vara mindre än dagens Plus-modeller, och kunna användas bekvämt med en hand. En bildskärm på runt 5 tum är lagom, om det inte är så mycket ram runtomkring.

Användarupplevelse

Efter år av löften om automatisk inlärning skulle jag vilja se ett system som faktiskt snappar upp mina vanor och anpassar sig. Till exempel en dynamisk hemskärm med de appar jag oftast använder beroende på plats. Är jag hemma vill jag se Instagram, Musik, Apple TV-fjärrkontrollen där. När jag är på jobbet ska Slack, Things och Trello ligga främst.

Annat som är viktigt för mig

Att plugga in med sladd är bara nödlösningen, annars är det Bluetooth som gäller nuförtiden. Och mina önskemål för Bluetooth är följande: Inbyggt stöd för protokollen AAC, AptX och LDAC. Ge mig det, så kan jag välja vilja hörlurar jag vill med bästa möjliga ljud.

Jag behöver lagom mycket internt lagringsutrymme. Externa minneskort är opraktiskt och bökigt. 256 gigabyte är lagom. Allt annat är för lite.

Idas drömmobil

Batteri och laddning

Jag önskar mig bättre batteritid. Alltså svinbra, vi snackar flera dagar aktivt användande minst. Men kan inte tänka mig att offra något av det jag redan har – så lägg till bättre batteri utan att ta bort något.

För min del skulle trådlös laddning räcka utmärkt – OM det gick att ladda trådlöst lite här och var utan att jag själv måste köpa med mig laddare och lägga överallt där jag är ofta. Tänker om det byggdes in på restauranger/caféer och liknande. Som det är just nu vill jag nog ha både sladd och trådlöst. Båda har sina fördelar. Laddar helst lite här och där under dagen istället för allt under natten.

Skärm

Jag vill bli svimfärdig över hur fint allt är på skärmen, knivskarpa detaljer och snygga (och korrekta) färger. Den får inte heller sluka batteritid. OLED verkar ju ligga bra till just nu.

Min perfekta kamera

Den ska fånga allt i min vardag vare sig det är ljust eller mörkt utan att gröta till färger och bli för brusiga. Blev exempelvis mycket imponerad av LGs funktion Bright Mode som de demonstrerade för mig på MWC. Tog fina bilder i dåliga ljusförhållanden. Vill inte ha någon kamera-bula på baksidan. Mobilen ska ligga plant oavsett hur jag råkar lägga ned den.

Den ska gå ner i mina fickor, lite av ett skämt för inget går ned i fickorna på tjejkläder tyvärr.

Hur vill jag låsa upp min telefon?

Face ID, alltså wow säger jag bara! Bank ID, 1password, upplåsning – jag är såld, så sjukt smidigt att använda.

Utseende

Drömmobilen ryms i en hand men har ändå massa utrymme för grejer på skärmen (Iphone X är nära men inte perfekt). Den ska också kunna gå ner i mina fickor. Det här är ett skämt, inget går ned i fickorna på tjejkläder tyvärr.

Användarupplevelse

Det ska finnas appar för allt jag kan komma på att jag vill göra, de ska vara lätta att hitta och vara fria från dumheter, vill kunna ladda ned lite vad som helst utan att behöva oroa mig för skadlig kod, etc.

Annat som är viktigt för mig

Jag vill ha mycket lagring. Alla mina foton och filmklipp tar ju plats. Dessutom vill jag ha minst lika mycket utrymme i något moln för smidig säkerhetskopiering.

Min drömmobil kostar inte en månadslön (Iphone X-trenden får inte hålla i sig), men ett mer lagomt pris får inte innebära avkall på kvaliteten.

Mobilen ska kunna kompletteras med en fiffig klocka eller kanske ett par glasögon så jag inte alltid måste ha den nära till hands.